FACEBOOK

Hatalmas vízilabda lesz a magyar pavilon

Hatalmas vízilabda lesz a magyar pavilon
hozzászólás, 2014.05.07.

Egy hatalmas vízilabda szolgál majd a vizes sportok különböző nemzetközi eseményein - így már a júliusi, margitszigeti vízilabda Európa-bajnokságon, majd a decemberi, dohai rövidpályás úszó vb-n is - magyar pavilonként, amelyben a legmodernebb technikával mutatják be Budapestet és a Balatont.

A tervről és annak megvalósításáról a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetőinek szerdai megbeszélésén esett szó, amelyen a magyar fővárosban rendezendő 2017-es junior úszó vb, a 2021-es vizes világbajnokság, valamint a hazai létesítményeknek és a Magyar Úszás Napjának előkészítése állt a fókuszban.

A MÚSZ beszámolója szerint a találkozón elhangzott, hogy a 2021-es vb kapcsán kötött szerződés értelmében a szervezőbizottság már az idén elkezdi a hét év múlva esedékes csúcsesemény népszerűsítését. Ennek része lehet az óriás vízilabdába "bújtatott" pavilon is. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, valamint Vígh László, az NSK-t vezető kormánybiztos megállapodott abban, hogy akárcsak egy évvel ezelőtt, a vb-pályázat idején, ezúttal is az NSK kezeli az erre fordítható forrásokat, míg a promóció előkészítéséért a szervezőbizottság, illetve a MÚSZ felel.

A 2021-es felnőtt-vb egyik legizgalmasabb kihívása az óriás-toronyugrás (high diving) méltó helyszínének megtalálása. Mivel a tavaly bemutatkozott új szakág versenyeit a Balatonra tervezik, a megbeszélés első részén jelen volt Bóka István, Balatonfüred polgármestere is. Az elképzelések szerint akár egy állandó, 10 méteres műugrótorony is létesülhet Füreden, amelyet alkalmanként egy ideiglenes szerkezettel 27 méteresre magasíthatnak. Gyárfás Tamás jelezte, az óriás-toronyugrás népszerűsége hihetetlen mértékben növekszik, minden szempontból előnyös lenne a lehető leghamarabb bekapcsolódni a vérkeringésbe, azaz vagy a Red Bull-széria egyik állomását, vagy a FINA Világkupát megrendezni.

"Tíz- és százezrek nézik ezeket a viadalokat, az országpropaganda szempontjából is elsőrangú lenne egy ilyen esemény, nem is beszélve arról, hogy tökéletesen előkészíthetnénk a 2021-es vb-nek ezt a versenyszámát" - szögezte le a MÚSZ elnöke.

A másik "balatoni diszciplína", a nyíltvízi úszás kapcsán abban állapodtak meg, hogy Bóka István konzultál a szakemberekkel a tómeder esetleges kotrásáról. A londoni olimpia és a barcelonai vb ugyanis bebizonyította, hogy hatalmas tömegek mozdulhatnak meg, ha a verseny végig, szabad szemmel követhető a partról, s nem csupán kivetítőkön nézhetik a helyszínen lévők. Márpedig óriási vonzerőt jelenthet, ha az úszók mindvégig a part közelében tempózhatnak 2021-ben - illetve a korábbi eseményeken, merthogy júniusban rendre Füred a házigazdája a Magyar Úszás Napjának, amelynek keretében Európa Kupa-viadalt is rendeznek. Az idén június 21-én esedékes rendezvény keretében már közelebb "jönnek" a londoni olimpiai bajnok, Risztov Éva és társai a partvonalhoz, de talán megoldható, hogy mindvégig a part mentén ússzanak a jövőben.


MTI