FACEBOOK

Horkai és Benedek - filmbemutató Budapesten

Horkai és Benedek - filmbemutató Budapesten
hozzászólás, 2014.04.22.

Jól sikerült prezentáció keretében mutatták be a szakembereknek kedden Budapesten azt a 25 perces oktatófilmet, amely mintegy 50 fontos gyakorlat bemutatásával igyekszik segítséget nyújtani az utánpótlásképzés javításához, egységesítéséhez.

Neves szakemberek egy évvel ezelőtt készítettek el részletes írásos anyagot, s a most bemutatott film ezt a dokumentumot egészíti ki, segítve a gyakorlati alkalmazást.

A 25 perces videó-oktatófilm prezentációján az ország számos pontjáról érkezett szakemberek előtt először Benedek Tibor felnőtt szövetségi kapitány mondta el szempontjait, majd Horkai György utánpótlás szövetségi kapitány tartott előadást, bemutatva a filmet, s kérve az edzők segítségét a filmanyag hasznosításában. A program Kemény Dénes MVLSZ-elnök zárszavával ért véget.

Horkai György a program után a vlv-nek elmondta, hogy nem több tízmilliós költségvetésű, sok kamerával készített filmről van szó, a meglévő eszközökkel igyekeztek profi módon segédanyagot nyújtani a tavaly elkészített írásos dokumentumhoz. (Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk - utalt nevetve A tanú című filmre Hores.) Egy kicsit természetesen azt is tükrözi a film, hogy mit végeznek, merre tartanak a korosztályos válogatottak - szoros együttműködésben a Benedek Tibor irányította felnőtt csapattal, hiszen a munka során a két kapitány folyamatosan egyeztetett, a film gyakorlatilag közös produktumuk.

A cél változatlanul az, hogy az utánpótlás területén bizonyos alapvető elemek mindenütt egységesen alkossák a képzés részét, hogy amikor a legtehetségesebbek elérik a válogatott szintjét, ott már más dolgokkal lehessen foglalkozni, ne kelljen újra és újra visszatérni az alapokhoz.

Mintegy 50 gyakorlat bemutatásával segítik a képzést, a film tematikája:

1. lábtempó, blokkolás;

2. passzolások;

3. kapufás mozgások;

4 zavaró emberfogás, szoros emberfogással, fault nélkül zavarni végig az ellenfelet;

5. a centerfogó védőjátékosok mozgása;

6. centermozgások, kapufás játék.

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- Két fontos dolgot jó tisztázni. Ha valaki a filmen látható dolgokat megtanulja, nem attól fog tudni vízilabdázni. Ugyanakkor: ha egy fiatal elsajátítja ezeket a gyakorlatokat, ettől nem lesz rosszabb vízilabdázó... Nem arról van tehát szó, hogy a többit el kell felejteni, mindazt, amit eddig tanultak, hanem arról, hogy lehetőleg ezeket az elemeket is építsék be mindenütt a fiatalok képzésébe.

A tervek szerint a képzéshez szükséges segédanyagok készítését folyatják a szakemberek.