FACEBOOK

Gyöngyösi András befejezi Berlinben

Gyöngyösi András befejezi Berlinben
hozzászólás, 2014.04.08.

Facebook-oldalán közölte a hírt Gyöngyösi András, a Spandau Berlin vezetőedzője, hogy a szezon végén befejezi németországi munkáját.

Az edző - tájékoztatása szerint - többszöri érdeklődésére sem kapott hosszabbítási ajánlatot a klubnál, így végül abban egyezett meg munkáltatójával, hogy jövőre nem ő edzi a csapatot (ahol egyébként Baksa László véd és várhatóan továbbra is marad).

Mint Gyöngyösi András fogalmazott: "Nincs más feladatom, mint tisztességgel végigcsinálni az évet, megnyerni a Német Kupát és a német bajnokságot! Ezzel magamnak tartozom! Természetesen a maradék 2 BL-meccset is meg szeretném nyerni."

Mint a bejegyzésben írja, a folytatás bizonytalan, de kapott egy nagyon szimpatikus és neki való felkérést, amit nagy valószínűséggel elfogad.

GYÖNGYÖSI ANDRÁS a vlv-nek:

- A hivatalosnak tekinthető magyarázat az, hogy a Spandau és az én filozófiám nem azonos. Sajnálom, mert hosszú távra terveztem. Az érkezésemkor a csapat kicsit gyengült, hiszen elment Bukowski, aki aztán gólkirály lett, Tschigir befejezte, a helyére érkező Lacika pedig elvett egy helyet a "külföldi-kontingensből". Kiegyenlítődött kicsit a mezőny, feljött a Hannover és a Duisburg, amit jól mutat az is, hogy korábban 10-11 válogatottat adott a Spandau, most három játékosnak fix csak a helye a német nemzeti csapatban. Edzőmeccset nem nagyon tudtunk játszani, ennek ellenére úgy tűnik, hogy sikerül a Duisburgtól visszaszerezni a trónt, a BL főtábláján pedig legyőztük a Partizánt, ami nagy eredménynek számít. A bajnokság alapszakaszát megnyertük, ami jó helyzetbe hozott minket, gyakorlatilag besétálhatunk a döntőbe, amit hazai pályán kell majd megnyernünk. A Német Kupa Hannoverben lesz de ott is sikerült már győznünk a bajnokság során. Megvan az esély mindkét győzelemre. Úgy érzem, jó munkát végeztem, így kicsit értetlenül állok a fejlemények előtt, de az ilyesmi mindig benne van a sportban.

Év közben sem kaptam egyébként olyan impulzusokat, hogy a helyzet jobb lesz, erősödünk, megszűnnek a munkát olykor hátráltató anyagi problémák, nekem is nehéz lett volna újabb évet vállalni így.

- Hogyan tovább?

- Kaptam megkereséseket, igyekszem a történtekből levonni a pozitív következtetéseket. Nehéz közegben dolgoztam, körülbelül a 60 százalékát tudtam elvégezni annak, amit magyar csapatokkal szoktam, viszont a toleranciaszintem legalább 50 százalékkal volt nagyobb, mint otthon... Úgy látszik, ez sem volt elég. Ennek ellenére úgy érzem, az eredmények itt is engem igazoltak, márpedig azt szokták mondani, hogy az edzőt a munkája, az elért eredménye minősíti. A BL-ben sokkal jobb eredményt értünk el, mint korábban, a jó meccseket játszottunk, miközben éppen azok a dolgok hiányoztak - nem tudtunk edzőmeccseket játszani, eleget videózni - amikkel már az első évben komolyabb eredményt érhettünk volna el.

- A bejelentés után kaptál ajánlatokat vagy már előtte?

- Egyet már előtte, egyet utána. Folyamatban van egy tárgyalásom. Megmondom őszintén, most a nyugalmat szeretném választani. Tizenöt éve megyek a falaknak, hatalmasakat koppanok, úgy érzem, most jó lenne egy kis nyugalom, akár gyerekekkel foglalkozni. A TAO az utánpótlásnál is profi szintet teremtett, megvannak a megfelelő körülmények, most valami ilyenre vágyom. Aztán majd még valamikor talán jöhetne komolyabb munka, nagy csapatnál, de ez az elmúlt 15 év egy kicsit kiölte belőlem az ambíciót. Belefáradtam abba, hogy értem el eredményeket, de az sose számított. A gyerekekkel foglalkozni mindig jó, akár a legkisebbekkel. Az adja a legnagyobb örömet, belőlük még hiányzik a nagy ego. Szép feladat, erre vágyom most, ilyesmit szeretnék.

- Köszönöm a beszélgetést.