FACEBOOK

Száz nap múlva Eb!

Száz nap múlva Eb!
hozzászólás, 2014.04.04.

Egyre több részlet válik ismertté a nyári budapesti Európa-bajnoksággal kapcsolatban.

Jövő hétfőn újabb többezer jegyet "dob piacra" a Magyar Vízilabda Szövetség. A belépők a nyári budapesti Eb női és férfi meccseire szólnak.

Az Eb-nyitányt száz nappal megelőző pénteki sajtótájékoztatón a szervező bizottság beszámolt az előkészületek helyzetéről. A margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában és annak környékén javában zajlanak a munkálatok, az összesen hatezer embert befogadó nézőtér, a lelátók és az uszodatér mellett például a sportszálló is megújul, a területre más most nem lehet ráismerni. (Az átalakítások jóvoltából a szövetség is új helyre költözik.) A szervező bizottság ügyvezető igazgatója, Nemcsik Balázs úgy fogalmazott, hogy az Eb-re való felkészülésben ott tartanak, ahol éppen tartani kell.

A vlv és a waterpoloworld.com kérdéseire adott válaszokból megtudtuk, hogy az összes jegyek 15 százalékát a LEN elvárása szerint a részvevő csapatok számára kell fenntartani, az e fölötti jegykontingens 50-60 százalékát adták el eddig.

A lelátón egyidőben mintegy 6 ezren tekinthetik majd meg a meccseket, ez várhatóan napi 11-12 ezer embert jelent, ha teltház van, s ha a férfiak játszanak, akkor ugyanis külön belépő kell majd az esti fő programra (a magyar válogatott meccsére). A lelátórendszer egyébként ugyanaz, mint a 2001-es budapesti Eb-n volt, de a katasztrófavédelmi előírások azóta szigorodtak.

A versenyprogramot sokféle módon igyekeznek majd kiegészíteni, valóságos szórakoztató központot hoznak létre a szurkolók számára az Eb színhelyén, hogy már a meccsek előtt mindenki átvehesse a torna légkörét. A lelátón játékos módszerekkel igyekeznek tovább javítani a hangulatot, lesznek élőképek és különleges zenei anyag is készül, így nem csak a látvány, és a sportélmény, hanem az azt kísérő hangzás is egyedi, emlékezetes lesz.

A tévétársaságok most jelentkeznek be, így még nem tudni, hogy hány ország tévénézői követhetik élőben a meccseket. Csurka Gergely sajtófőnök elmondta, hogy folynak az egyeztetések, ezek részben a programot is érintik, hiszen egyelőre csak a magyar csapat mérkőzéseinek van fix időpontja. Mivel a franciák két csapattal is itt lesznek, valószínű, hogy közvetítenek is, a grúzok pedig már be is jelentkeztek a jogokért, számukra történelmi jelentőségű, hogy sikerült kvalifikálniuk magukat a tornára. Általában egyébként az a megszokott, hogy a részvevő országok közvetítik az Eb eseményeit.

A sajtótájékoztatón a két szövetségi kapitány részletesen ismertette az Eb-ig szóló programját.

A férfi válogatott május 26-án kezdi meg a felkészülést, de azok a játékosok, akik érintettek lesznek a Bajnokok Ligája hatos döntőjében (itt Varga Dániel, Varga Dénes és Madaras Norbert jön szóba) később kapcsolódnak majd be a munkába.

A vs.hu munkatársa megkérdezte, hogy a két csapat kijár-e majd egymás mérkőzéseire. Benedek Tibor szerint erre szinte biztosan nem lesz mód, olyan szoros a program, ráadásul amennyire lehet, a fiúkat a torna ideje alatt szeretnék kivonni a hazai közönség látványos szeretetmegnyilvánulásai alól. Merész András csapata később kezdi a tornát, mint a fiúk, ezért ők az első (a spanyolok elleni) mérkőzésre mindenképpen kimennek, már csak azért is, hogy szokják a légkört. Mint a szövetségi kapitány fogalmazott (derültséget kiváltva) a lányok pályafutásuk alatt összesen nem játszottak eddig hatezer néző előtt.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a budapesti Eb kabalafigurája az Alfréd nevet kapta. A Zsolnay Porcelángyár különleges, limitált számú készletet visz piacra, 19.990 forintért lehet megvásárolni az Eb logójával ellátott készletet.



VLV-VIDEÓK:


Száz nap múlva Eb - Nemcsik Balázs


Száz nap múlva Eb -Benedek Tibor


Száz nap múlva Eb - Merész András



Száz nap múlva Eb - kérdések és válaszok


Várható: fotók a sajtótájékoztatóról.