FACEBOOK

Benedek Tibor: "Az Eb-sorsolás átírta a felkészülés tervét"

Benedek Tibor:
hozzászólás, 2014.03.21.

Jelentősen átírja az Eb-felkészülés tervezett tartalmi elemeit, hogy nagyon nehéz csoportba került a válogatott. A szabadságáról visszatért Benedek Tibor szövetségi kapitányt a részletekről kérdeztük.

- A sorsolás után szerintem te voltál a legpesszimistább nyilatkozó... Azóta változott-e a véleményed?

- Örülök, ha én voltam a legpesszimistább :-). Általában szeretek úgy indulni, hogy a dolog legrosszabb oldalát nézem és utána megyek csak a jó oldal felé. Most is azt gondolom, hogy azért ennek a beosztásnak látni kell a veszélyeit. Egyértelmű, hogy nehéz csoportban vagyunk, s nyilván az első mérkőzés jelenti a legnagyobb veszélyt, de azért nem kell "túlaggódni" a sorsolás eredményét.

- A spanyolok úgy tartják, hogy fekszik nekik a játékunk, de emberemlékezet óta nem vertek meg minket. Ugyanakkor az Eb első napján lesz a meccsünk, nagy közönség előtt. Különleges helyzet lesz ez.

- Ezért kell nekem a legpesszimistábbnak lennem, mert mindenféle veszélyre figyelnem kell, köztük arra is, hogy mindenki euforikus hangulatban várja majd a bemutatkozásunkat, annál pedig sokkal fontosabb lesz ez a meccs, hogy mi azzal foglalkozzunk, milyen sok ember van az uszodában.

- Beszéltünk korábban is arról, hogy speciális felkészülést igényel ez a hazai Eb, hogy a nagy közönség hatása ne dermesztő legyen, hanem inspiráló. Ennek kialakultak már valamilyen technikái, módszerei, hogy ezt hogy éritek el?

- Dolgozunk rajta, nem szeretnék erről sokkal többet mondani, de megvannak már azok az eszközök, amiket használni fogunk.

- Az, hogy ilyen a csoport, ez a meccssorrend és ezek az ellenfelek - a felkészülési tervedben okoz-e valami módosulást?

- Teljesen másról beszélünk így, mint ami a világbajnokság előtt várt ránk, és ami történt is Barcelonában. Hiszen a vb lényegében arról szólt, hogy a csoportban "túl kell élni", és aztán van négy, jó esetben három igazán fontos meccs, nekünk három volt.

Itt olyan szinten kell fizikálisan felkészíteni a csapatot, hogy mindenki bírja az egész Eb-t. Mert ha az ember most csak az utolsó három meccsre akar figyelni, akkor lehet, hogy el se jut oda. Egészen mást igényel ez a helyzet a stábtól és a játékosoktól is! Ha mindenki csak azt a hat hetet fogja fizikai felkészülésre felhasználni, ami közvetlenül az Eb előtt lesz, akkor lehetetlen olyan állapotba kerülni a torna kezdetére, amilyenre pedig azonnal szükség lesz. Ez rendkívül fontos kérdés, ezért is örülök annak, hogy részletesen meg tudjuk beszélni a hónap végén, a martfűi edzőtáborozás során. Tulajdonképpen már a felkészülés kezdetén jó állapotban kell lennie mindenkinek, mert azt a játékot, amit mi játszunk (nagyon kevés álló játék, sok mozgás) egyszerűen lehetetlen az Eb egész időtartama alatt produkálni, nyolcból minimum hat nehéz meccs során, ha ezt a játékosok fizikai állapota nem teszi lehetővé.



- Ez mennyire változtatja meg a felkészülés tartalmát? Mások lesznek az edzések tartalmi részei? Több lesz a konditerem?

- Máshogy fog felépülni az edzés, igen, mint tavaly.

- És ez nem megy a taktika rovására, tehát a begyakorolt elemek automatizálása nem kerül háttérbe?

- Nem mondom, hogy kevesebb lesz a taktika, másmilyen lesz.

- De gondolom, hogy az eddig már felépített elemeket is használjátok...

- Így van, de azért nyilván tovább is szeretnénk lépni, mert ha ugyanazt akarjuk csinálni, mint tavaly - az szerintem kevés. Viszont túl sokat sem lehet újítani hat hét alatt. Ezért is dolgoztunk már a Világliga-sorozat közben sokat, hogy a figuráink alapjait elsajátítsuk.

- Az elmondottak ismeretében a felkészülés közbeni állomásokra most más szemmel nézel? Az erőnlét fejlesztése mellett játsszuk majd a hivatalos meccseket is?

- A Világliga szuperdöntőjében semmiképpen, azért az egy fontos világverseny, úgyhogy ott jól szeretnénk szerepelni még akkor is, ha természetesen mindent az Eb-nek rendelünk alá. Ami még nehéz - mondjuk ez a többi csapatra is igaz -, hogy akik a Bajnokok Ligájában szerepelnek és ott lesznek a final six-ben, azok május végén még játszanak, tehát a legjobb esetben is június első hetének végén tudnak elkezdeni edzeni, ami azt jelenti, hogy nekik megint csak egy hetük van a Világliga-felkészülésre, csakúgy, mint tavaly.



- És a bajnokság utolsó szakaszában, amikor a rájátszás van, az otthon szereplő játékosokat sem kérheted, hogy erőnléti edzéseket is tartsanak...

- Persze. Azt gondolom, hogy addig kell megszerezni azt a fizikai állapotot, ami elég magas minőségű ahhoz, hogy ne 10 százalékos állapotban kezdjék majd a játékosok a nyári felkészülést, hanem mondjuk 40-50 százalékosban. A bajnokság rájátszásában azért az állóképesség természetes módon gyengül, plusz még utána kapnak a játékosok pihenőt. Természetesen azt szeretném, hogy ez ne teljes pihenés legyen, hanem magukban azért mozogjanak, menjenek le az uszodába. Nem szabad teljesen kiengedni. De hát ezt a játékosok pontosan tudják...

- A csapat összetételét, a "személyi döntéseidet" befolyásolja-e valamiképpen ez a viszonylag új helyzet, tehát hogy az Eb első napjától az utolsóig gyakorlatilag topon kell lenni?

- Nem.

- Mikor hirdetsz keretet és az hány tagú lesz?

- Hétfőn jelölöm ki azt, hogy kiket várok a martfűi edzőtáborozásra (március 30-31, április 1.), amire nem jönnek haza a külföldön játszók. Fontos lesz ez a három nap, hiszen eltelt egy hónap a legutóbbi edzések óta, fel kell frissíteni, amiket korábban gyakoroltunk, illetőleg akik nem vettek részt a legutóbbi edzőtáborban, itt Bátorira és Deckerre gondolok, nekik azokat a dolgokat meg kell tanulniuk, amiket legutóbb csináltunk. Pontos létszámot még nem tudok mondani.



- Mik lesznek a főbb nyári programpontok?

- A program már készen van. Lesz egy hivatalos magyar-olasz mérkőzés június 7-én, a Margitszigeten, a következő hét péntekjén, 13-án pedig olasz-magyar Rómában. Valamilyen nagy uszodai rendezvény keretébe illesztették ezt a meccset, úgyhogy állítólag 6-7 ezer ember előtt fogunk játszani. Aztán elmegyünk a Világligára, utána pedig még Düsseldorfban veszünk részt egy nemzetközi tornán, amelyen a németek mellett Montenegróval és az USA csapatával meccselünk. Ezután jön az Eb (július 14-27. - a szerk.).

- Az Eb-vel kapcsolatban: kialakult-e már a menetrendetek, hol tartotok a felkészülésnek a logisztikai részében, szállás, a közönséggel, a sajtóval való kapcsolattartás rendjének kialakítása stb... (Most kaptunk egy emailt a németországi Göppingenből egy vízilabda-csapattól, amely lelkes híve a magyar válogatottnak, ott voltak Barcelonában drukkolni és jönnek az Eb-re is. Azt kérdezik, hogy tudnának-e találkozni a válogatottal néhány fotó, esetleg egy pár perces meccs erejéig... Gondolom, ilyen kérések tömege várható...)

- Az Európa-bajnokság alatt ilyesmire nemigen lesz lehetőség... Ami a logisztikát illeti, már mind kialakítottuk a szükséges "eljárási rendet", megvan a szállásunk, de nem nyilvános, ahogy az edzéshelyszínünk sem. Lényegében minden előkészületet megtettünk.

- A legközelebbi fellépés a horvátok elleni, szerencsére már tét nélküli Világliga-mérkőzés lesz április 15-én, Pécsen. Ezt a meccset mire használod fel?

- Azért szeretném, ha megnyernénk. Nem gondolom úgy, hogy ez csak egy edzés, mégiscsak az olimpiai bajnokkal játszunk, de biztos, hogy más csapat fog szerepelni, mintha élet-halál meccs lett volna.

- A külföldiek erre a találkozóra hazajönnek?

- Igen.   

- Köszönöm a beszélgetést, várjuk a kerethirdetést!

Címkék:
Benedek Tibor EB