FACEBOOK

"Group of death" - A szerb csapatkapitány az Eb-sorsolásról

hozzászólás, 2014.03.13.

Még mindig azon hüledezünk, hogy lehet ilyen erős a budapesti Európa-bajnokság B csoportja. Megkérdeztük, Szerbiában mit szóltak hozzá...


ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa Közgép, a szerb válogatott csapatkapitánya) a vlv-nek:

- Az én véleményem az, hogy nagyon-nagyon nehéz csoportban vagyunk, nem tudom, lehetett volna-e egyáltalán nehezebb. Ugyanakkor, ha jól játszunk a csoportban, akkor nem annyira erős csapat jöhet a folytatásban. Elsőnek vagy másodiknak lenni ebben a csoportban, nagyon nehéz lesz, mindegyik meccs kemény, szerb-magyar, magyar-horvát, szerb-horvát, szerb-spanyol és sorolhatnám tovább. Ezeknél a meccseknél nem tudod megmondani, hogy ki lesz a győztes. Véleményem szerint a magyar, a szerb és a horvát lesz az első három helyen a csoportunkban, a spanyolok a negyedik helyre várhatók. Természetesen fontos lenne a csoportelsőség, hiszen az rögtön a négy közé kerülést jelentené, de úgy gondolom, hogy a második helyezett is viszonylag könnyű ellenfelet kapna a negyeddöntőben a másik csoportból.

- Szerbiában milyen visszhangja volt a sorsolásnak? Mit szólt a sajtó, milyen véleményeket tudsz szakmai körökből?

- A média egyértelműen úgy értékelte, hogy nem lehetett volna rosszabb. Újra és újra a "group of death" kifejezés került elő mindenhonnan, tehát halálcsoportról beszéltek az újságírók. Egymásután játszunk a világbajnokkal, majd az olimpiai bajnokkal már a csoportkörben, úgy, hogy hogy mi vagyunk az Európa-bajnoki cím védői! Nagyon nehéznek tartják a feladatot, de ők is megemlítik, hogy a csoport után talán könnyebb mérkőzés következik.



- Azért úgy gondolom, hogy Szerbiában teljesíthetőnek tartják a csoportból való magabiztos továbbjutást, hiszen mindenki tudja, hogy nagyon erős a csapatotok...

- Erősek vagyunk, igen, de látod, mi történt velünk a barcelonai vb-n... Egy világversenyen soha nem tudhatod, hogy éppen milyen napot fogsz ki, uralni tudod-e az adott meccset. Mindenki tudja, hogy jók vagyunk, de ez még nem jelent semmit. Tegyük fel, hogy Budapesten nem vagyunk elsők a csoportban, negyeddöntőt kell játszanunk és ott mondjuk Montenegró az ellenfél. Mit mondhatunk erről, ki fog ott nyerni? Megjósolhatja ezt valaki?

- Hárman vagytok együtt szerbek a Szolnok csapatában, ez elég érdekes helyzet. Mennyire tudjátok hasznosítani a válogatottban azokat a tapasztalatokat, amiket itt szereztetek? És most nem csak arra gondolok, hogy nyilván elég jól megismertétek például Hosi "szakmai trükkjeit", hanem főként arra, hogy napi szinten átélitek a magyar mentalitást, kénytelenek voltatok megszokni azt, alkalmazkodni hozzá.

- Igazad van, ez némi előnyt jelent, de azt se felejtsük el, hogy minket is sokkal jobban megismertek a magyarok. Azt mondhatom, hogy e tekintetben "ikszben vagyunk" :-).



- Gondolom, hogy nagy várakozás van bennetek az Eb iránt. Magyarország rendezőként természetesen nagyon nagy eseménynek tekinti, de nálatok is így néznek a kontinensbajnokságra? Milyen az Eb respektje Szerbiában, mennyire tartják ott fontos tornának?

- Nagyon fontosnak tartjuk! Szerbiában mindenki csalódott volt amiatt, hogy a legutóbbi világversenyen, a barcelonai világbajnokságon csak hetedikek lettünk. Tizenvalahány év után először történt meg, hogy nem jutott be a szerb válogatott az első négy közé. Ezért nagyon-nagyon fontos számunkra a budapesti Eb! Mi természetesen mindig győzni akarunk, de a tavalyi vb-eredmény miatt még a szokásosnál is nagyobb elszántsággal készülünk.

- Hogy érzitek magatokat Magyarországon?

- Nagyon jól! Elégedett vagyok, én már harmadik éve játszom és élek Szolnokon, úgy érzem magam, mintha otthon lennék, és ugyanezt mondhatom két másik szerb társam (Milan Alekszics és Stefan Mitrovics - a szerk.) nevében is. A magyar bajnokság rendkívül erős, mindig jól kell teljesíteni. Ha nem vagy fitt, teljesen jó formában, akkor nem nyersz és ez nekem nagyon fontos.



- Érezni, hogy tőletek, idegenlégiósoktól sokat várnak?

- Persze. Mindig meg kell felelni a várakozásnak.

- Hogy látod a Szolnok idei esélyeit a bajnoki címre?

- Nekünk már nincs rangadónk az alapszakaszban, valószínűleg az Eger-Szeged mérkőzés után derül ki, hogy honnan fogunk startolni a rájátszásban. Mi már arra a szakaszra készülünk, ott kell majd topformában lenni. Bízom abban, hogy most végre győzünk, de ehhez csúcsformában kell lennünk az elődöntő és a döntő meccseire. Remélem, sikerül.

- Ha bejuttok a döntőbe, szerinted kivel fogtok ott találkozni, vagyis milyen párosítást jósolsz a bajnoki döntőre?

- Szerintem Szolnok-Eger döntő lesz, a tavalyi finálé ismétlése. Egy fokkal jobban kell most játszanunk, mint tavaly és akkor sikerülhet az aranyérem megszerzése.

- Zsivko, köszönöm a beszélgetést!


GOCICS-GÓLOK A VLV-N