FACEBOOK

Riportfilm a Merész-iskoláról

Riportfilm a Merész-iskoláról
hozzászólás, 2014.03.13.

Merész András női szövetségi kapitány 2006-ban értette meg, hogy utánpótláscsapata miért kap ki rendszeresen nyolc-tíz góllal az oroszok korosztályos válogatottjától. Tett arról, hogy ez megváltozzék.

Diapolo

Kirishiben zajlott az Eb, Merész ott szembesült azzal, hogy az oroszok 12 osztályos iskolát működtetnek, ahova csak lányok járnak, s ezek a lányok - az általános iskola megkezdésétől a gimnázium negyedik osztályáig - gyakorlatilag kétszerannyit edzettek, mint a mi játékosaink.

Ezt látva Merész András négy éve a budapesti budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnáziumban létrehozta az első vízilabdás osztályt, s ma már a negyedik évfolyam végzi különleges (részben vízilabdás tanterv alapján) a tanulmányait.

Az alaptantárgyakat ugyanabban az óraszámban tanítják, mint bármely más iskolában, s ehhez járul a speciális képzés, a vízilabdasport elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítása.

A diákok az uszodában kezdenek, a fiúk reggeli tanóráit Tóth Zoltán és Szabó Zoltán tartja, a lányokkal pedig a világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Tóth Andrea és a női válogatott volt  szövetségi kapitánya, Petrovics Mátyás foglalkozik.

Sok egyéni képzés, labdatechnika, lábtempó gyakorlása jellemzi a reggeli foglalkozásokat, kifejezetten olyan gyakorlatok amelyek elvégzésére az uszodahelyzet miatt a délutáni órákban már nem nagyon van lehetőség.

Az elméleti oktatást Merész András tartja, osztályteremben, a táblát is gyakran használva sajátíttatja el a fiatalokkal a sportág alapjait. Az órák tematikája a Labda a vízben című könyvre épül.

A sokkal több edzés máris érezteti hatását, a diákok 70-80 százaléka tagja valamelyik korosztályos válogatottnak, néhányan már OB1-es felnőtt csapatban játszanak. A tervek közé tartozik saját kollégium létrehozása és a gimnáziumból kikerülők további útjának egyengetése.

A Merész-iskolát bemutató riportfilm a DIGIsporttól: