FACEBOOK

Riportfilm a Merész-iskoláról

Riportfilm a Merész-iskoláról
hozzászólás, 2014.03.13.

Merész András női szövetségi kapitány 2006-ban értette meg, hogy utánpótláscsapata miért kap ki rendszeresen nyolc-tíz góllal az oroszok korosztályos válogatottjától. Tett arról, hogy ez megváltozzék.

Kirishiben zajlott az Eb, Merész ott szembesült azzal, hogy az oroszok 12 osztályos iskolát működtetnek, ahova csak lányok járnak, s ezek a lányok - az általános iskola megkezdésétől a gimnázium negyedik osztályáig - gyakorlatilag kétszerannyit edzettek, mint a mi játékosaink.

Ezt látva Merész András négy éve a budapesti budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnáziumban létrehozta az első vízilabdás osztályt, s ma már a negyedik évfolyam végzi különleges (részben vízilabdás tanterv alapján) a tanulmányait.

Az alaptantárgyakat ugyanabban az óraszámban tanítják, mint bármely más iskolában, s ehhez járul a speciális képzés, a vízilabdasport elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítása.

A diákok az uszodában kezdenek, a fiúk reggeli tanóráit Tóth Zoltán és Szabó Zoltán tartja, a lányokkal pedig a világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Tóth Andrea és a női válogatott volt  szövetségi kapitánya, Petrovics Mátyás foglalkozik.

Sok egyéni képzés, labdatechnika, lábtempó gyakorlása jellemzi a reggeli foglalkozásokat, kifejezetten olyan gyakorlatok amelyek elvégzésére az uszodahelyzet miatt a délutáni órákban már nem nagyon van lehetőség.

Az elméleti oktatást Merész András tartja, osztályteremben, a táblát is gyakran használva sajátíttatja el a fiatalokkal a sportág alapjait. Az órák tematikája a Labda a vízben című könyvre épül.

A sokkal több edzés máris érezteti hatását, a diákok 70-80 százaléka tagja valamelyik korosztályos válogatottnak, néhányan már OB1-es felnőtt csapatban játszanak. A tervek közé tartozik saját kollégium létrehozása és a gimnáziumból kikerülők további útjának egyengetése.

A Merész-iskolát bemutató riportfilm a DIGIsporttól: