FACEBOOK

Szirányi Balázs a halálcsoportba (mellénk) került spanyolok esélyeiről

Szirányi Balázs a halálcsoportba (mellénk) került spanyolok esélyeiről
hozzászólás, 2014.03.11.

Hogy fogadták a spanyol válogatottnál a hírt, hogy a budapesti Eb halálcsoportjába kerültek? - kérdeztük a spanyol nemzeti csapat centerét, a CNA Barcelonetával vasárnap Spanyol Kupát nyert Szirányi Balázst.

SZIRÁNYI BALÁZS a vlv/VS-nek:

- Igazából nem volt sok idő megbeszélni, akkor derült ki, amikor jöttünk ki az öltözőből a spanyol kupadöntő után...

- Aminek megnyeréséhez gratulálok!

- Köszönjük szépen! Szóval elsősorban ezzel voltunk elfoglalva. Aztán én írtam be egy közös felületünkre, hogy mi történt a sorsoláson, hiszen nekem otthonról forródróton jött az információ. Érdemben sokat még nem beszéltünk róla, nyilván majd a jövő héten, mert hétfőtől lesznek edzések a válogatottnál. Az első reakció egyértelmű: nem feltétlenül volt mindenki boldog :-), mert azért ez egy nagyon erős csoport, nem is emlékszem, hogy ilyen erős csoportba kerültünk volna bármelyik világversenyen is az elmúlt években. Az ember megpróbálja megkeresni a dolog jó oldalát, ami ugye itt most nyilván az, hogy ha innen az ember továbbjut, akkor viszont úgymond, kevesebb eséllyel kap igazán nehéz ellenfelet az egyenes kieséses szakaszban. Szóval megpróbáltuk megkeresni a jó oldalát, de nyilván azért első körben nem örültünk... Ez egy nehéz csoport, komoly kihívás ennek az új csapatnak, hiszen itt nagy változások voltak, vannak a tavalyi évhez képest.

- Milyen lesz az új spanyol csapat, mi fogja jellemezni?

- Egyelőre ami biztos, hogy fiatalok. Még csak két meccsünk volt, mindkettő az ukránok ellen, abból azért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Új az edző is. Miatta is talán jobban fogunk harapni, nagyon hajtós edző, játékosként is olyan volt, ő Gabriel Hernández - tavaly és tavalyelőtt a Sabadell edzője volt. Nagy hajtás lesz a nyáron, ez már látható, volt néhány edzésünk a meccsek előtt. Hogy mi fog minket jellemezni? Szerintem az, ami eddig. A lefordulásos játék, és szerintem nagyon harapós, jó csapat várható. Lesz egy kis probléma centerposzton, egyelőre én vagyok az egyedüli, legalábbis akinek nemzetközi tapasztalata is van...

- Legalább biztos a helyed!

- Persze, mindenben van valami pozitívum :-). Nem mondom, hogy biztos a helyem, de most engem kétségtelenül nehezebb lenne pótolni. Centerposzton a spanyol mezőnyben nincs nagy túlkínálat.



- Visszatérve ahhoz, ami pozitívuma lehet ennek a csoportbeosztásnak, tehát hogy utána könnyebb ellenfél jöhet. Ehhez azonban a szerb, a horvát és a magyar válogatott közül legalább egyet meg kell előzni...

- Így van. A másik variáció viszont az lenne, hogy az ember túljut egy-két gyengébb csapat legyőzésével a csoporton és azonnal kap mondjuk egy horvát vagy egy montenegrói válogatottat.

- Szerinted az említett három csapat közül, amelyekből az egyik skalpját el kell venni (és akkor még nem beszéltünk az esetleges körbeverésről...), kivel szemben van a legnagyobb esélyetek, kivel szemben lesz a legkönnyebb?

- Azt a kifejezést, hogy "legkönnyebb", felejtsük el...

- Jó, akkor a legkevésbé nehéz...?

- Hagyományosan talán a horvátok ellen szoktuk statisztikailag, úgymond, a legjobb eredményeket elérni. A magyaros játék viszonylag fekszik a spanyoloknak, tehát nem annyira kényelmetlen a magyar válogatott ellen játszani, viszont nem vertük meg őket soha, legalábbis amióta én emlékszem a meccsekre... Mindenki  azt mondja, hogy nem annyira idegen neki a magyar póló, mint például a fizikai erőre épülő szerb, viszont nemhogy győzni nem sikerült, de még arra sem emlékszem, hogy döntetlent értünk volna el velük. A horvátok ellen ez azért többször sikerült. Úgyhogy azt mondanám, hogy ők lehetnek azok... Persze olimpiai bajnok csapatról beszélünk, tehát könnyű semmiképpen nem lesz.  

- Az személy szerint hogy érint, hogy a csoportban összekerültetek a magyar válogatottal? Tehát nem csak esetleges, hogy valamikor talán keresztezi egymást a két csapat útja, hanem egészen biztosan lesz meccsetek egymás ellen.

- Őszintén szólva, mivel egyszerre jött az információ a csoportról, nem sok időm volt ezen gondolkodni, nem örültem a sorsolásnak... Nehéz, furcsa, szokatlan dolog magyarok ellen játszani még mindig, de igazából bánni se bánom. Tudom, hogy ilyenkor még többen lesznek kint és jó dolog így meccset játszani.

- Ahhoz mit szólsz, hogy mindjárt a torna első napján lesz a magyar-spanyol?

- Ez szerintem többé-kevésbé lutri. Senki nem tudja megmondani, hogy ez kinek lesz jó. Papíron mi vagyunk kevésbé esélyesek, így minden, ami kicsit formabontó, - és akár ezt is lehet annak nevezni, hogy első csoportmeccs az Európa-bajnokságon, ennyire fontos tétmeccs, - akár nekünk is kedvezhet. De nem tudom, megjósolhatatlan. Mi mindenképpen teljes erőbedobással fogunk harcolni, ezt már most látom az edzőnk hozzáállásán is.



- Neked milyen érzés lesz ez?

- Nagyon-nagyon-nagyon várom! Nagyon szeretek ott vízilabdázni. Régen játszhattam, bár az Unicum Kupán és a Vodafone Kupán szerepeltem, de nem ott élek, így kimenni sem tudok, amikor csak szeretnék. Egyébként nagyon érdekes, hogy két egymásutáni világversenyen is "otthon" játszhatok, ugye a barcelonai világbajnokság után most Budapesten... :-)

- És ehhez hozzávehetjük a Bajnokok Ligája májusi hatos döntőjét is, ami szintén Barcelonában lesz...

- Valóban... Szóval nagyon jó lesz Budapesten! Olyan közönség szerintem sehol nincs a világon, amilyen ott van, ilyen szempontból szerintem nem vagyok egyedül a spanyol csapatból, aki nagyon várja már azt a tornát.

- A felkészülési programotok hogy alakul?

- Nem igazán lesz sok esemény, ha jól tudom, Montenegróba megyünk edzőtáborozni, Portugaletében lesz a hagyományos torna, ahol minden évben szereplünk, ez a kettő tűnik biztosnak, ezen kívül itthon készülünk, Barcelonától 30 kilométerre, a CAR de Sant Cugat felkészülési központban, ami egy minden igényt kielégítő edzőtábor, atlétikai központ konditermekkel, medencékkel, minden egy helyen van, itt szoktunk felkészülni.

- Balázs, jó munkát kívánok!


AZ EB CSOPORTBEOSZTÁSA ÉS -MENETRENDJE