FACEBOOK

Csókbetegség miatt nem játszhat ellenünk a horvát olimpiai bajnok?

Csókbetegség miatt nem játszhat ellenünk a horvát olimpiai bajnok?
hozzászólás, 2014.03.06.

Kellemetlen betegséggel küszködik Sandro Sukno, a horvát férfi vízilabda-válogatott egyik legjobb játékosa és most már kijelenthető: veszélybe került részvétele a soron következő Világliga-csoportmeccseken, így az április 15-i pécsi magyar-horváton is.


SANDRO SUKNO

A dubrovniki születésű játékos 25 éves, a Pro Recco csapatából igazolt Rijekába. (Felső képünkön még Varga Dániel ellenfeleként szerepel a 2012-es Pro Recco-Primorje Rijeka Jadranska Liga-döntőben.)

2012-ben, Londonban olimpiai bajnok lett, tavaly, a barcelonai világbajnokságon Ivoviccsal holtversenyben gólkirály volt 20 találattal.

SANDRO SUKNO-GÓLOK A VLV-N

Horvát sajtóhírek szerint a 25 éves olimpiai bajnok mononukleózisban szenved. Ez a rendkívül makacs fertőzés legyengíti a szervezetet, lázat és több más kellemetlen tünetet produkál. Gyógyszere nincs, a betegséget ki kell feküdni, s legyőzése után is örökre vírushordozó marad az ember. A köznyelv csókbetegségnek is hívja ezt a kórt, mert elsősorban csókolózás útján (továbbá a Wikipédia szerint: csoportos vízipipa-szívással) terjed.

Visszanéztük a vlv archívumát és Sukno rijekai csapattársától, Varga Dánieltől is érdeklődtünk, mióta bajlódik Sukno a kórral és hogy hat ez az adriai bajnokság listavezetője, a Primorje Rijeka munkájára.

Nos, a Rijeka január 18-án játszott Kotorban Jadranska Liga meccset, s ezt a találkozót Sukno fülfájásra panaszkodva kihagyta. Nem biztos azonban, hogy ez már a mononukleózis miatt történt, ugyanis egy héttel később Sandro vízbe szállt Zágrábban, a Mladost elleni Jadranska Liga meccsen, egy gólt is lőtt. Ezt követte a január 29-i "sajnálatos" (és egyben edzőbuktató, az egri Gerendás György szerződésének felbontását okozó) 20:7-es Primorje-Eger BL-meccs, amelyen Sukno öt góllal "vétette észre magát".

Február elején a horvát válogatott rövid közös felkészülésen vett részt Ausztráliában, Perthben az ausztrálokkal, akiket jelenleg horvát szövetségi kapitány, Elvisz Fatovics irányít. Két meccset is játszottak egymással, az egyik döntetlen lett, a másikon az ausztrálok elég simán győztek, amire kicsit fel is kapta a fejét a vízilabdavilág.

Erről a túráról Sukno már betegen tért haza. Azóta nem volt vízben és csapattársaival sem találkozott. Hetekig nem tudták, mi baja lehet, de aztán egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a mononukleózis támadta meg. Erős antibiotikum-kúrára fogták, de a gyógyulás mindenképpen hosszadalmas lesz, több hónapot vesz majd igénybe.

- Eleinte olyan híreket hallottunk, hogy nem tudják, mi a baja, aztán annyit mondtak, hogy hosszú ideig tart majd a gyógyulás, elképzelhető, hogy ebben a szezonban már nem játszhat - nyilatkozta a vlv/vs-nek Varga Dániel.

- Hogy oldja meg a csapat a hiányát? - kérdeztük.

- Egy fiatalt beírnak a meccsekre, de igazából ő nem nagyon szerepel, Petar Muslim játszik sorozatban három negyedeket és Dumi (Varga Dénes - a szerk.) is többet van vízben, mint korábban, így már majdnem végigjátssza a meccseket. Én úgy látom, hogy egyelőre ez nagyon jól működik.

A magyar sportbarátok nevében mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk Sandro Suknónak!


Mint ismeretes, Horvátország és Magyarország ugyanabban a csoportban szerepel a Világliga selejtezősorozatában. A torna szuperdöntőjére csak a csoportelső juthat ki. A horvátok legközelebb március 11-én Görögországban játszanak (a magyar csapat ekkor szabadnapos) és ha nyernek, akkor az április 15-i, Pécsen megrendezendő magyar-horvát-meccsen dől el a csoportelsőség kérdése, rendes játékidőben elért, akár csak egygólos vendéggyőzelem horvát továbbjutást jelentene.

Világliga európai csoportselejtezők, 2013-14

Az A csoport állása (négy forduló után)


1. Montenegró 12, 2. Olaszország 9, 3. Németország 3, 4. Szlovákia 0 pont

A B csoport állása (négy forduló után)

1. Magyarország 8, 2. Görögország 2, 3. Horvátország 2 pont.

A Világliga szuperdöntőjébe (június 16-21., Dubaj) csak a csoportelsők jutnak be.

vlv/VS


Sandro Sukno lő a barcelonai vb magyar-horvát elődöntőjében (vlv-fotó)