FACEBOOK

Benedek Tibor a Világkupa-csoportbeosztásról

Benedek Tibor a Világkupa-csoportbeosztásról
hozzászólás, 2014.02.28.

Cancúnban elkészítették a Világkupa idei végküzdelmeinek csoportbeosztását. Ismét összekerültünk az olimpiai bajnok horvátokkal, valamint a horvát szövetségi kapitány irányította ausztrálokkal és a kazahokkal. Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint a lebonyolítás játékosellenes.

Világkupa, Almati (Kazahsztán), augusztus 19-24. (A tornára Magyarország világbajnoki címével kvalifikálta magát.)

Férfitorna

A csoport

Dél-Afrika
Montenegró
Szerbia
USA

B csoport

Horvátország
Kazahsztán
Ausztrália
MAGYARORSZÁG


BENEDEK TIBOR szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Azt gondolom, mivelhogy nincs kieső a csoportból - úgy tudom -, igazából annak együtt van jelentősége, hogy hányadik helyen végzel a csoportodban és a másik csoportban hogy alakul a végeredmény, ki lehet a párod a folytatásban. Így nagyon sokat nem tudok mondani, s azért engem az Eb-sorsolás jelen pillanatban sokkal jobban érdekel... (Ez jövő vasárnap lesz Budapesten - a szerk.)

- Ez a Világkupa, aminek küzdelmeiben legutóbb 2006-ban vettünk részt, a te szempontodból mennyire fontos megmérettetés?

- Mi kértük a nemzetközi szövetségtől, hogy a Világkupa végküzdelmei közvetlenül a budapesti Európa-bajnokság után legyenek, hiszen a játékosokat felkészíted, csúcsformába kerülnek és utána egy hónap kihagyással kell újra játszani. Végül azt a döntést hozták, hogy augusztus második felében lesz a torna. Szerintem abszolút játékosellenes ez a lebonyolítás. A budapesti Eb (július 14-27. - a szerk.) után a játékosokat el kell, hogy engedjem pihenni, visszajönnek majd, egy hetet edzünk és elmegyünk a Világkupára. Nyilván az, hogy a Világkupán milyen lelkiállapotban lesz a csapat, nagyban függ majd attól, hogy miként zajlik le a budapesti Európa-bajnokság. Természetesen "érdekel bennünket" a Világkupa, de számunkra a nyár fő eseménye az Eb. Ha a Világkupa rögtön utána lett volna, akkor ugyanazzal a lendülettel mehettünk volna oda, így két világversenyre kell készülni, s mi most egy hetet fogunk készülni erre a Világkupára.


A négyévente megrendezett Világkupa legutóbbi győztese Szerbia, miután a 2010-es nagyváradi torna döntőjében 13:7-re legyőzte a horvátokat. A bronzmeccset a spanyolok nyerték 12:8-ra az USA ellen.

A magyar válogatott legutóbb 2006-ban vett részt a versenysorozaton, amikor a margitszigeti Hajós Alfréd sportuszoda adott otthont a rendezvénynek. A döntőben - emlékezetes mérkőzésen - hosszabbítás után 10:9-re kikaptunk Szerbia-Montenegró csapatától.


Férfi junior világbajnokság, Isztambul (Törökország), augusztus 2-10.

A-csoport

Magyarország,
Spanyolország,
Egyesült Államok,
Afrika 1.,
Kazahsztán

B-csoport

Montenegró,
Ausztrália,
Japán,
Argentína,
Irán

C-csoport

Olaszország,
Oroszország,
Törökország,
Brazília,
Afrika 2.,

D-csoport

Szerbia,
Horvátország,
Kanada,
Új-Zéland,
Peru

HORKAI GYÖRGY utánpótlás szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Legyünk őszinték: könnyű vagy nehéz sorsolás nincs. Rossz, hogy ez az egyetlen csoport, amelyikben három jó csapat van, a többiben csak kettő. Aki viszont eredményt akar elérni, annak mindegy, ez van, ezzel kell dolgozni. És különben is, ha azt mondanák, hogy kicserélhetjük a spanyolokat és az amerikaiakat a szerbre vagy a horvátra, akkor kicserélnénk? Ugye, nem... Fontos, hogy ne legyünk harmadikak a csoportban, mert ahogy nézem, ebben az esetben már a nyolc közé jutásért találkozhatnánk a horvátokkal. Azt kell kitűznünk, hogy elsőként jussunk tovább és mondjuk, belefér egy kisiklás.

A világbajnokságon érintett 96-osok jelenlegi bő kerete, amelyből - Horkai György tájékoztatása szerint - ki lehet kerülni - ahogy be is.

Bálint Ákos (Honvéd), Molnár Benedek (UVSE), Várhegyi Dávid (BVSC), Vogel Soma (FTC) - kapusok,

Baj Marcell (BVSC), Berki Richárd (FTC), Csaba Márton (Pécs), Csacsovszky Erik (Honvéd), Hornyák Olivér (Eger), Hulmann Kristóf (KSI), Kiss Bálint (Honvéd), Lajkó Márton (Pécs), Lovas Péter (UVSE), Nagy Ádám (UVSE), Manhercz Krisztián (Vasas), Nagy Ádám (UVSE), Pellei Frank (Szentes), Sélley Domonkos (UVSE), Szatmári Kristóf (UVSE), Szentesi Dániel (UVSE), Tóth Kristóf (UVSE), Vadovics Viktor (UVSE), Vogel Simon (FTC).