FACEBOOK

Az edző, mint menedzser - Mocsai, Rátgéber és Benedek a TF-en

Az edző, mint menedzser - Mocsai, Rátgéber és Benedek a TF-en
hozzászólás, 2014.02.19.

Magyarországon két sör után minden férfi jobb szövetségi kapitánynak érzi magát az igazinál - hangzott el a TF-en tartott szerda esti programon, nem akárki, hanem Mocsai Lajos szájából. Ő, valamint Rátgéber László és Benedek Tibor tartott előadást Az edző, mint menedzser címmel.

Három egyetem (SOTE-TF, Corvinus és BME) előadássorozatának első programja volt ez, s a három sportágat (kézilabda, kosárlabda, vízilabda) képviselő három szakember óriási érdeklődés mellett engedett betekintést szakmai hátteret jelentő nézetrendszerébe, személyes tapasztalatain alapuló stratégiájába.

Szó esett az edzői hitelesség fontosságáról, a példaképek mai szerepéről, a stábépítés, a megfelelő munkamegosztás kialakításának jelentőségéről.

Mocsai Lajos kiemelte, hogy az intelligens, céltudatos játékosok maguk is igénylik  a kemény edzéseket, azt, hogy legalább olyan terhelést kapjanak a felkészülés során, mint ami majd éles helyzetben vár rájuk. Szerinte hetente legalább kétszer el kell érnie minden élsportolónak a fizikai fájdalom, a kín fázisát az edzés során, mert csak így szokhat hozzá ahhoz, hogy szükség esetén minden tartalékot mozgósítson.

Természetesen sokszor került szóba a külföldi és a hazai viszonyok közötti különbség. A leglátványosabb formában Rátgéber László beszélt erről, amikor az időkérések "bemikrofonozását" kárhoztatta, jelezve, hogy ez a megoldás zavaró, "viselkedésre" készteti az edzőt, akinek a játék fontos pillanataiban nem a szavaira kellene vigyáznia, megfelelve valamiféle várakozásnak. Nyugaton ez hogy van? - tette fel a kérdést és rögtön meg is válaszolta (a közönség derültségét kiváltva): ott az időkérések alatt reklámot sugároznak a televíziók...

A játékosokkal való helyes kommunikáció, a felelősség megfelelő időpontban történő átruházása, a csapaton belüli megfelelő alanyra terhelése adott pillanatban ugyanúgy a siker záloga lehet, mint az a gesztus, hogy egy szövetségi kapitány meccs után az egész társaságot meghívja egy sörre, s ezzel jelzi, hogy a csapatban szereplő fiatalokat is felnőttként kezeli.

Ez utóbbi történetet természetesen Benedek Tibor elevenítette fel, példaként említve, hogy Kemény Dénes az évek hosszú sora alatt milyen eszközökkel élt, hogy a csapategységet megteremtse, fenntartsa.

A megfelelő motiváció felébresztése az egyik legfontosabb edzői feladatként került szóba újra és újra. Benedek Tibor a zsinórban háromszoros aranyérmes magyar válogatott londoni kudarca kapcsán fogalmazta meg: óriási különbség volt aközött, amikor az éppen "aktuális" olimpiai aranyérem megszerzése volt a cél és aközött, amikor "a negyedik arany" megszerzése volt a feladat, ez utóbbi egyszerűen nem adott elegendő motivációt a győzelemhez.

Videóinkban részleteket mutatunk be a három előadó beszédéből.



vlv-képek

VLV-VIDEÓK:


Mocsai Lajos előadása a TF-en - részlet


Rátgéber László előadása előadása a TF-en - részlet


Benedek Tibor előadása a TF-en - részlet