FACEBOOK

Felállt az új egri vezetés

Felállt az új egri vezetés
hozzászólás, 2014.02.17.

A hétvégén először ült a ZF Eger kispadján Petrovai Márton -  mint másodedző. A viharos körülmények között lezajlott egri edzőváltás után Dabrowski Norbert vezetőedzőt és frissen kinevezett segítőjét kérdezte a vlv.

Egerben a Rijekától elszenvedett súlyos vereség után, január utolsó napján döntöttek úgy, hogy Gerendás György vezetőedző nem töltheti ki a szezon végén lejáró szerződésének teljes időtartamát. A csapat irányítását az a Dabrowski Norbert vette át, aki Benedek Tibor másodedzője a válogatottnál, s akit éppen egy éve vittek Egerbe a BVSC éléről, hogy tudatos építkezéssel gondoskodjanak Gerendás György utódjáról.

Dabrowski Norbert ez alatt az év alatt a válogatottnál végzett munkájával ismertté tette a nevét, hatalmas munkát végzett, elsősorban az ellenfelek feltérképezésében, a videóanyagok vágásában és Benedek Tibor számára való értelmezésében. Neki is nagy érdemei voltak abban, hogy a magyar válogatott nyáron Barcelonában világbajnoki győzelmet szerzett.

Egri vezetőedzői kinevezésével új helyzet állt elő a válogatott szempontjából is, amit az is mutat, hogy Dabrowski hiányzott a legutóbbi, több mint egy hetes válogatott összetartás néhány foglalkozásáról. Valószínűleg nem is annyira az egri csapattal kapcsolatos technikai jellegű feladatok miatt, hanem inkább azért, mert röviddel ottani kinevezése után - érthető módon - minden gondolata az új helyzet által rá zúduló feladatok körül járt.

DABROWSKI NORBERT a vlv-nek:

- Leültünk hármasban, Tibivel és Attilával, a klubelnökünkkel (Benedek Tiborral és Bárány Attilával - a szerk.) és egészen a nyári budapesti Európa-bajnokság végéig szólóan elvégeztük a munkámmal kapcsolatban szükséges egyeztetést. Az addig szerzett tapasztalatok birtokában lehet majd értékelni, hogy ez a megoldás, amit most alkalmazunk, megfelelő-e mindenki számára és működtethető-e a továbbiakban is.

- Milyen lesz az új Eger?

- Egyelőre el kell kezdeni dolgozni, nagyon remélem, hogy majd a csapat játéka adja meg a kérdésre a választ. Nyilvánvaló, hogy sok mindent szeretnék másként csinálni, minden ember más és minden edző is, természetes, hogy az ember szeretné a saját elképzeléseit megvalósítani.

- Nyilván ezekhez kerestél másodedzőt. Miért éppen Petrovaira esett a választás?

- Több szempont alapján hoztam meg a döntést, mondhatni, elég közelről vannak arról tapasztalataim, hogy mit csinál egy másodedző, s hogy mit várnak el tőle. Ilyen szempontból könnyű volt a feladat. Marci fiatal, tehetséges edzőnek tartom, abszolút beleillett az elképzeléseimbe. Leültünk beszélgetni és utána már egyértelmű volt, hogy őt választom.

- Befejezi a játékos-pályafutását?

- Még játszik az OB1B-ben, neki kell döntenie, de elmondta, már évek óta tudatában van annak, hogy neki már inkább az edzői munka felé kell orientálódna. Úgy tudom, idén még játszik Miskolcon, de ezt majd Binder Szabival megbeszélik, hogy hogy zárják le pályafutásának ezt a részét. Van itt Egerben egy serdülő csapata is, őket viszi tovább a másodedzői feladatok mellett.

PETROVAI MÁRTON a vlv-nek:

- Teljesen váratlanul ért ez a lehetőség, őszintén szólva nagyon meglepett, hogy Norbi és a vezetőség engem választott és úgy gondolta, hogy 25 évesen is alkalmas vagyok arra, hogy betöltsem a másodedzői posztot a felnőtt férfi csapatnál.

- Huszonöt évesen miért nem vízilabdázol még?

- Miskolcon, az OB1/b-s csapatban játszom, a cél a feljutás az első osztályba. Mostantól ott csak akkor tudok játszani, ha a mérkőzések nem ütköznek az Eger OB1-es vagy BL-lel kapcsolatos feladataival. A másodosztályban június közepéig tart a bajnokság, tehát úgy számolok, hogy a rájátszáson mindenképpen ott tudok majd lenni. Amikor az Eger első osztályú csapatánál nem hosszabbították meg a szerződésemet, már eldöntöttem, hogy nem a játékos-pályafutásomat helyezem előtérbe, hanem az edzői munka felé fordulok. Két évet még játszottam az egri főiskolás csapatban, feljutottunk az első osztályba, ahol egy évig szerepeltünk, de sajnos a folytatásra nem volt lehetőség. Akkor már edzősködtem a felnőtt női csapatnál, másodedzőként, mint most a férfiaknál, nyáron pedig megkaptam az egri serdülő fiúcsapatot.

- Milyen érzés edzeni például Biros Pétert...?

- Ezt el sem tudom mondani! Gyermekkoromban őt néztem a tv-ben, autogramot kértem tőle, utána még csapattársam is volt, és most meg én vagyok az edző, amikor ő vízben van. Kicsit furcsa felállás. Nem is gondoltam volna soha az életben, hogy ez így megtörténhet és nagyon örülök, hogy ebben részem lehet.

- Meglesz a kellő tekintélyed? Nem tartasz egy kicsit attól, hogy a korkülönbség miatt esetleg "nem fogadnak szót" neked?

- Azért nem, mert itt a felnőtt játékosok profi hozzáállással, profi mentalitással dolgoznak, mindenkinek megvan a saját célja is és a csapat érdekeit is figyelembe kell vennie. Ezek a tapasztalt játékosok tudják: ahhoz, hogy jól működjön minden, együtt kell működnünk.

- Most, hogy komoly feladatot kaptál, hogy képzeled a jövődet ezen a pályán, mit szeretnél elérni?

- Úgy gondolom, hogy ebben a mostani szerepkörben sokat tanulhatok. Az eddigi edzőimtől is igyekeztem ellesni mindazt, amit tudnak. Első lépésként a felnőtt csapat mellett megszerzett tudást az utánpótlásnál szeretném kamatoztatni. Szeretnék minél jobb edzővé válni, s természetesen a cél nem lehet más, mint a felnőtt csapatnál betöltött vezetőedzői szerep vagy/és edzőség a válogatott mellett...

- Sok sikert kívánok!

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Fotó: egrivizilabda.hu - Szántó György