FACEBOOK

Tisztességes tornazárás Szolnokon

Tisztességes tornazárás Szolnokon
hozzászólás, 2014.02.09.

Második lett a magyar válogatott az idei Volvo Kupán. Vasárnap legyőztük az amerikaiakat. Helyszíni riport nyilatkozatokkal, gólokkal fotókkal.

Volvo Kupa nemzetközi felkészülési torna, harmadik nap

Szerbia-Németország 17:5 (6:3, 5:1, 3:0, 3:1)

Szolnok, Aréna, v.: Koryzna (lengyel), Vogel G.
Szerbia: G. Pijetlovics, Mandics 1, D. Pijetlovics 6, Randjelovics, Filipovics 1, Prlainovics 2, S. Rasovics 1. Cs.: V. Rasovics , Markovics, Cuk 2, Nikics 3, Dedovics 1, Zsivojinovics (kapus). Szövetségi kapitány: Dejan Szavics
Németország: Schenkel, Obschernikat, Real 3, Preuss, Schüler 1, Oeler, Schlotterbeck 1. Cs.:Glaser, Jülgling, Kalberg, Miers, Eidner. Szövetségi kapitány: Nebbojsa Novoselac
Gól - emberelőnyből: 3/4, ill. 1/9
Gól - ötméteresből: -, ill. 0/2
Sárga lap: Nebojsa Novoselac


vlv-fotók a mérkőzésről


Magyarország-USA 12:5 (4:0, 3:1, 2:2, 3:2)
Szolnok, Aréna, v.:
Sztavropulosz (görög), Colombo (olasz)
Magyarország: Lévai, Kovács G. 1, Vámos, Jansik D. 3, Varga Dániel 1, Varga Dénes 3, Tóth M. 1. Cs.:Angyal, Erdélyi, Hosnyánszky 2, Salamon 1, Bedő. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
USA: Holland, Cleary, Obert, Dunstan, Bonanni 3, Bowen, Rosenthal. Cs.: Matulis, McClintick 1, Samuels,, McConnell 1, Kimbell. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Gól - emberelőnyből: 4/7, ill. 1/6
Gól - ötméteresből: 0/1, ill. -

A bemutatásnál adták át Varga Dánielnek az év legjobb játékosának járó díjat.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ TUDÓSÍTÁSA A MÉRKŐZÉSRŐL

A Volvo Kupa végeredménye:

1. Szerbia 9,
2. Magyarország 6,
3. Németország 3,
4. Egyesült Államok 0 pont

A torna legjobb játékosa. Madaras Norbert.
A torna legjobb kapusa. Gojko Pijetlovics (Szerbia).

Az eredményhirdetéskor bejelentették, hogy a torna szponzora, a Volvo Autó Hungária Kft. (magyar gólonként 80 ezer forinttal) összesen 2.640.000.- forinttal támogatja a magyar utánpótlásképzést.



vlv-fotók a mérkőzésről


VLV-VIDEÓK (DIGIsport és vlv):

1:0 - Varga Dénes első gólja

2:0 - Jansik első gólja

3:0 - Hosnyánszky első gólja

4:0 - Varga Dénes második gólja

4:1 - Bonanni első gólja

5:1 - Kovács Gábor gólja

6:1 - Jansik második gólja

7:1 - Varga Dénes harmadik gólja

7:2 - McClintick gólja

7:3 - McConnall gólja

8:3 - Tóth Márton gólja

9:3 - Varga Dániel gólja

Erdélyi kimaradt ötméterese

9:4 - Bonanni második gólja

10:4 - Jansik harmadik gólja

11:4 - Hosnyánszky második gólja

11:5 - Bonanni harmadik gólja

12:5 - Salamon Ferenc gólja


Benedek Tibor nyilatkozata


- Véget ért a Volvo Kupa, 3 mérkőzés, 2 győzelem, 1 vereség. Milyen érzésekkel búcsúztok innen Szolnokról a keddi Világliga meccs tükrében?

- Először is szeretném megköszönni a rendezőknek, Szolnok városának, a vízilabda szövetségnek, a kluboknak, illetve az ellenfeleknek, akik itt voltak. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó torna volt, jól sikerült és nagyon hasznos volt. Az, hogy a játékosok tíz napot együtt tudnak most készülni, óriási előnyünk lesz a nyári felkészülés kezdetekor. A mai meccs nehézsége a tegnapi után illetve a holnaputáni előtt, egy viszonylag már fáradt amerikai csapattal volt. Annyi fiatal játszott ma, hogy nekik ez egy fontos mérkőzés volt, hiszen be akarnak kerülni a csapatba és ez maximálisan látszik is. Mindegyik játékos nagyon magas szinten játszott és nagyon akart és ez viszi előre a csapatot illetve nekem ad egy még nehezebb helyzetet, hogy majd ki tudjam választani a nyári keretet illetve majd a 13-at a nyári Európa-bajnokságra.

- A fiatalokon láttuk, hogy nagyon akartak bizonyítani, talán néha már egy pici görcsösséget is láttunk. Mennyire lesz nehéz most a 13 fő? Megvan egyébként nagyjából a keret, akik utaznak kedden?

- Igen, megvan. Szerintem este fogom megmondani, először szeretném, hogy ha a játékosok tudnák meg. Azt gondolom, hogy nem csak ennek a hétnek a munkája döntött, hanem egy kicsit az én kíváncsiságom, hogy olyan játékosok, akiket látok, hogy már jobban bent lesznek a keretben, illetve azok, akiket szeretném, hogy még bizonyítsanak, hogy bekerüljenek. Nagyon hasznosnak ítélem nem csak ezt a három napot, hanem ezt az egész hetet.

- Ennek tükrében milyen mérkőzésre számítotok majd kedden a görögök ellen, a Világliga.találkozón? Nagyon fontos lesz a döntőbe, a Super Finalbe jutáshoz.

- Érdekes módon nem annyira fontos. Nyilván nyerni szeretnénk, de a legfontosabb az utolsó a pécsi horvát-magyar, mert hiába nyerünk most és hiába nyernek a horvátok, hiába vagyunk 3 ponttal a horvátok előtt, mégis az utolsó meccs fog dönteni. Ahhoz most azért nyernünk kell, az önbizalmunk szempontjából mindenképpen, de nagyon nehéz mérkőzés lesz, hiszen korábban a horvátokkal ők döntetlent játszottak, mi viszonylag könnyebb mérkőzésen vertük meg őket Miskolcon és ennélfogva én most nehéz mérkőzésre számítok. De örülök minden nehéz mérkőzésnek, a könnyű mérkőzések nem annyira visznek minket előre.

- Köszönöm szépen és gratulálok a Volvo Kupán elért eredményhez.

(Lejegyezte: Tina)



Varga Dénes nyilatkozata


- Varga Dénes a mérkőzés legjobbja. Milyen volt a hét, azért ti szépen végigjátszottátok a mérkőzéseket is, és az edzéseken is végig teljesíteni kellett. Milyen állapotban fogtok kedden Görögországba utazni?

- Először is az jut eszembe, hogy fárasztó, hiszen rögtön kétkapukkal kezdtük a hetet az amerikaiak ellen. Szerintem ez jobban meglátszott rajtuk szerencsére. Tibi sem arról híres, hogy keveset edzet, úgyhogy amikor nem játszottunk, akkor csináltuk a dolgunkat.

- Te már a rutinosabb tagja vagy ennek a válogatottnak. Itt van ez a sok fiatal, akik szeretnének bekerülni ebbe a csapatba, ez a Volvo Kupa azt gondolom, hogy erre is nagyon jó felmérő volt. Hogy látod a fiatalokat, hogy látod az együttműködést velük?

- Úgy látom, hogy megvan bennük a kellő akarás, hiszen miért is ne lenne. Végül is azért csinálja mindenki, hogy a magyar válogatottal is elérjen szép eredményeket. Megvan bennük a kellő alázat ahhoz, hogy elsajátítsák a még mindig épülő fázisban lévő taktikát.

- Hol vagyunk még az Európa-bajnokságtól? Mindenki azt mondja, hogy ott kell a csúcsformát elérni. Ez a válogatott most, ha százalékot lehet mondani, szerinted hogy áll?

- Szerintem eléggé messze. Én azt is mondtam korábban, hogy Barcelonában sem voltunk száz százalékosak. Hosszú idő kell ahhoz, hogy olyan csapattá tudjunk összeszokni és összeállni, mint amilyen a legerősebb szerb csapat például. Ha mindenképpen százalékra vagy kíváncsi, akkor valahol 40 és 50 között.

- Úgy látom titeket most már korántsem zavar, hogy igenis a hátatokra kell venni a csapatot, ha olyan meccs van. Most gondolok arra, hogy az USA és a németek elleni meccs külön kategóriába sorolható a szerbhez képest.

- Igen, a szerb kiemelkedik mindenféleképpen.  Azt kell, hogy mondjam, én már elég régóta úgy gondolom, hogy az én szerepem meghatározó. Tényleg semmi meglepő nincs abban, hogy nekem a hátamon kell vinnem a csapatot. Azon dolgozom, hogy minden körülményt, ami esetleg zavarólag hathat a teljesítményemre, megtanuljam kezelni vagy kizárni.

- Köszönöm szépen. Gratulálunk a szerepléshez.

(Lejegyezte: Tina)



Varga Dániel nyilatkozata

- Csapatkapitány úr, gratulálok ehhez a héthez. Ez egy nagyon komoly munka volt, amennyire én a partról meg tudtam ítélni. A kérdés az, hogy mi lesz az eredménye, illetve fejlődtetek-e és hogy látod most a csapat helyzetét.

- Köszönjük szépen a gratulációt. A hét, naptári értelemben véget ért, de igazából a keddi mérkőzés lesz a csúcspontja ennek a tíz napnak, amit együtt töltünk. Ilyen szempontból, nagyon hasznosnak ítélem a Volvo Kupát, mert nagyon sok új dolgot tudtunk gyakorolni. Van, ami nem sikerült, ami természetesen benne van a pakliban, mert ennyi idő alatt miért is sikerült volna, de megtettük azokat a lépéseket, amiket nem Görögországban vagy esetleg később nyáron kell elkezdeni. Kipróbáltunk dolgokat és van, amit már el is hagytunk és van, amit már be is építettünk, szóval mindenképp a fejlődésünket szolgálta ez a háromnapos torna.

- A fiatalok szereplését, hogy értékeled? A hozzáállásuk az gondolom egyértelmű, hogy jó. Milyen a tehetségük? Milyen a csapatba való beilleszkedési hajlamuk?

- Ha a magyar fiatal vízilabdázókról beszélünk, akkor a tehetséget nagyon nem kell ecsetelni. Mindenki tehetséges de ennél többet nem értékelek, mert ez nem az én dolgom. Nagyon örülök, hogy vannak fiatalok, mert ezáltal én is egy kicsit fiatalodom. Mindenképpen lendületet adnak. Természetesen hozzáállásbéli kérdésekről sem beszélhetünk, hiszen úgy gondolom, hogy a magyar válogatottban ez nem kérdés.

Szeretném még megköszönni, a Volvo Autó Hungáriának, illetve a Szolnoki Vízilabda Klubnak, hogy létrejöhetett ez a torna. Hiszen nekünk nemcsak, hogy nagy élmény ilyen környezetben játszani, hanem a budapesti EB szempontjából nagyon hasznos, hiszen magyar közönség előtt tudtunk játszani. Nekünk ezt tanulni kell, bár igaz, hogy azt nehéz lesz modellezni, nem is fog sikerülni az EB első napjáig, hogy milyen 6 ezer ember előtt játszani. Viszont minden egyes esemény, amit itthon tudunk játszani, a fejlődésünket szolgálja. Ez is egy tanulási folyamat és ebben is léptünk előre.

- Még egy rövid választ kérek arra, hogy a keddi meccs végén mi az, amivel elégedett lennél?

- A keddi meccsben az az érdekes, hogy a végeredmény nem dönt el semmit. Azzal lennék elégedett, ha kihoznánk magunkból a maximumot, mert az a jó játék győzelmet eredményezne.
 
- Köszönöm szépen, jó utat.
 
- Köszönjük szépen. Neked is.
 
(Lejegyezte: Enikő)



Szivós Márton nyilatkozata


- Szervusz, Marci! Véget ért a Volvo Kupa, második hely, hogy értékeled ezt a tornát és a felkészülést?

- Szerintem nagyon jó volt ez a hét eddig, jól szolgálta a felkészülésünket, nyilván a legfontosabb a jövő keddi mérkőzés.

- Mondanál a szerbek elleni meccsről két mondatot?

- Nagyon jó meccs volt, jó volt velük játszani, és jó volt ilyen meccset játszani. Sokat tanulhatunk belőle!

- Mi az elvárás kedden?

- Győzni szeretnénk.

- Köszönöm szépen, jó utat!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)



Vámos Márton nyilatkozata


- Szervusz Marci. A nézőknek magyarázom, azért ez a zaj, mert most adják át az aranyérmet és nem nektek, hanem a szerbeknek. Arra kérlek, értékeld ezt a néhány napot vagy mondjuk ezt az egész hetet és egy kicsit külön térj ki a szerbek elleni meccsre.
 
- Üdvözlök mindenkit. Nagyon nehéz héten vagyunk túl, mert ugye itt volt nálunk az amerikai válogatott. Esténként minden nap játszottunk velük, nagyon fárasztó kétkapukat, mert tudni kell róluk, hogy nagyon gyorsak. Játszottunk velük egy hivatalos meccset is, majd egy nap pihenő után három, nagyon komoly meccset játszottunk. Mind a németek, mind a szerbek és az amerikaiak is nagyon jó fizikai állapotban voltak.

A szerbeket kiemelném, mert nyilván őket akartuk megverni ezen a tornán. Tibi azt mondta, hogy mi inkább a Világligával foglalkozzunk, de azért úgy álltunk ehhez a szerb meccshez hozzá, hogy ez mégiscsak egy magyar-szerb. Itt van a hazai közönség előtt, ráadásul Szolnokon, ahol játszom. Én is úgy álltam ehhez a meccshez, hogy minden bele akarok tenni. A végén fel tudtunk zárkózni, ez a csapat erejét mutatja de a végén egy góllal sikerült nyerniük. Ezt el kell fogadni, menni kell tovább, és javulni kell több mindenben.
 
- Mi az, amit vársz a keddi meccstől?
 
- Azt várom, hogy nyerjünk, elhozzuk a három pontot, mert akkor nagy lépést tennénk afelé, hogy továbbjussunk ebből a csoportból.
 
- Köszönöm.

(Lejegyezte: Enikő)



Lévai Márton nyilatkozata


- Szervusz, Marci, gratulálok, egy egész jó kis meccsen egy újabb rovás a válogatottság rovatba. Mesélj, légy szíves, hogy volt, hogy érezted magad a vízben!

- Köszönöm, jól éreztem magam! Jó meccs volt, jól védekeztünk, belülről nagyon jól nézett ki, tudtuk gyakorolni azokat az elemeket, amiket hét közben már próbálgattunk. Ez már a negyedik kétkapunk volt az amerikaiakkal, ilyen szempontból ismertük már őket, de úgy érzem nagyon jól muzsikált a csapat.

- Te hogy láttad kívülről a szerb meccset?

- Ott nagyon jó játékosok vannak, nagyon jól fordulnak, nagyon jól védekeznek, próbálják a kiállásos játékot játszani, labda felől zárnak, nehéz ellenfél a szerb csapat még mindig a magyar számára.

- Mennyire tudtad magad függetleníteni attól, hogy esetleg be kell menned? Tudtad kívülről nézni szakmai szempontból?

- Ilyen szempontból nehéz, mert együtt kell élni a meccsel, topon kell lenni folyamatosan, hogy ha bármi gond van, esetleg nem megy úgy Viktornak, és be kell ugranom, akkor menni tudjak.

- Hogy tetszett az egész hét?

- Kemény, fárasztó hét volt, de nagyon jó volt, hogy itt lehettem a válogatottal!

- Köszönöm szépen, gratulálok!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)



Madaras Norbert nyilatkozata

- Gratulálok, Norbi, a torna legjobb játékosa lettél! Hogyan értékeled ezt a hetet, és az utóbbi három napot? Hogy áll a csapat?


- Köszönöm szépen! A legfontosabb, hogy ez a hét akkor lesz teljes, ha lejátsszuk a holnaputáni meccset! Haladunk, fejlődünk, a tegnapi meccs szerintem lehetett volna jobb – nem az egygólos vereséget, hanem a meccs képét nézve –, de a Világliga-meccs az egész hetet, sőt, a tíz napot meghatározhatja.

- Sok időt együtt töltöttél most a többiekkel, voltak fiatalok és kísérletezések, de összeért kicsit a csapat?

- Hétfőhöz képest biztosan, sokat játszottunk, sokat gyakoroltunk, nemcsak a meccseken, hanem az USA-val közös kétkapuk során is hétfőn, kedden és szerdán. Azoknak, akik kevesebb ilyen meccset játszottak eddig, mindenképp hasznos hét volt, tapasztaltabbak lesznek. Tudod, én mindig előre nézek, már teljesen a holnaputáni meccs van a fejemben.

- Akkor beszéljünk a holnaputáni meccsről: fontos lenne onnan pontot vagy pontokat hozni. Hogy érzed, milyen a helyzet, van-e már bennetek ezzel kapcsolatban valamiféle feszültség?

- Még nincs, de biztosan lesz. Viszonylag könnyű helyzetben vagyunk, mert eddig jól alakultak a dolgok. Ezzel nem azt mondom, hogy még veszíthetünk, de idegenben minden meccs nehéz, ezt Sibenikben is tapasztaltuk, viszont egy esetleges győzelemmel nagy lépést teszünk a csoportelsőség felé!

- Csak győzelemmel lennél elégedett vagy már egy ötméteres-párbajjal is?

- Hát… legyen győzelem!

- Jó, legyen! :-) Megbeszéltük, akkor majd szólunk a görögöknek!

- … és lehetőleg jó játékkal!

- Köszönöm szépen!

- Köszönöm én is!

(Lejegyezte: Hohl Zsófi)



Salamon Ferenc nyilatkozata


- Szervusz, Feri. Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy nyilván voltak elvárásaid magaddal szemben, vagy a héttel szemben. Ezek hogy teljesültek? Hogy értékeled ezt az egész hetet? Nem csak a három napot, és nem csak a szerb meccset, hanem úgy ezt a kis összetartást.

- Először is üdvözlök mindenkit. Jó hosszú hét volt, és remélem, még nincs vége számomra, Tibi még nem mondta, hogy ki utazik Görögországba. A tapasztalataim nagyon pozitívak. Amit magammal szemben felállítottam, azt szerintem sikerült teljesítenem, úgyhogy jól éreztem magam, jó meccseket játszottunk, jó edzések is voltak, de hát ilyen egy válogatott hét, úgyhogy nem panaszkodhatom.

- A te számodra nem volt furcsa, hogy most nem voltál az úgymond legfiatalabb, az újoncok közül te már rutinos keretbe járó voltál azokhoz képest, akik most voltak. Éreztél ilyen változást?

- Igazából nem annyira éreztem, így már a meccseken nincsen bennem semmiféle drukk, meg semmi ilyesmi. Az, hogy most vannak már nálam fiatalabbak, az idő múlásával sajnos ez elkerülhetetlen, úgyhogy ez nem szokatlan, mert a klubban is mindig jönnek a fiatalabb játékosok, úgyhogy ez nem szokatlan, de jó érzés, hogy nem én vagyok a legfiatalabb. :-)

- Jó, hát nem tudok mit kívánni még neked, mert én sem tudom még az összeállítást, a csapathirdetést, de sok sikert kívánok a következő időszakra, akár a klubban, akár a válogatottban.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Erdélyi Balázs nyilatkozata


- Gratulálok! Ezt a hetet úgy abszolváltad, hogy gondolom emlékezetes lesz és az amerikai csapat végig látta, hogy mit produkáltál. Mennyire vagy elégedett? Hogy értékeled ezt az elmúlt egy időszakot?

- Köszönöm szépen. Mindenképpen sikeresnek értékelem ezt a hetet. Úgy gondolom, hogy rendkívül jó felkészülés volt a görögországi túrára. Akárki utazik, úgy gondolom, hogy mindenki felkészülten érkezhet arra a meccsre. A saját teljesítményemmel kapcsolatban azt gondolom, hogy voltak hibák, több is talán, mint kellett volna. Nem teljesen így terveztem a mai mérkőzést sem. Úgy gondolom, voltak hibák, de ezeket ki lehet javítani a jövőben. Nyilván furcsa volt az új környezet, teljesen más színvonalon játszottunk, mint az elmúlt négy évben játszottam. Eleinte kicsit furcsa volt, nyilván ez nem kifogás, nagyon élveztem, nagyon tetszett, ahogy játszottunk. A hibák ellenére összességében elégedett lehetek, örülök, hogy lehetőséget kaptam. Próbáltam vele élni, amennyire tudtam, a kapitány majd eldönti, hogy mire volt elég.

- Maga ez a meghívás megváltoztatta kicsit a terveidet?

- Nyilván befolyásolja sokban a jövőt.

- Még nem döntöttél semmiben?

- Még egyelőre nincsen semmi konkrét.

- Azt kívánom, hogy találkozzunk mielőbb. Gratulálok!

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)


VLV-TUDÓSÍTÁS A TORNA ELSŐ NAPJÁRÓL

VLV-TUDÓSÍTÁS A TORNA MÁSODIK NAPJÁRÓL