FACEBOOK

Nem szemüveget, hanem mikrofont a bírónak! - Premier a Komjádiban

 Nem szemüveget, hanem mikrofont a bírónak! - Premier a Komjádiban
hozzászólás, 2014.01.27.

A bemikrofonozott játékvezetők azonnal megindokolják döntésüket a magyar válogatott legközelebbi, február 4-i budapesti mérkőzésén, amelyen az USA lesz az ellenfél. A belépés ingyenes lesz, a meccset a DIGIsport is közvetíti. Az újítás kezdeményezőjét, a magyar válogatott csapatvezetőjét kérdezte a vlv.

Nem hivatalos mérkőzést játszik az USA-val a magyar válogatott február 4-én, kedden a Komjádi uszodában, 18.30-as kezdettel. A belépés ingyenes lesz és a találkozót élőben közvetíti a DIGIsport televízió.

A sportág oly sokat emlegetett reformjának előkészítéseként, Gergely István kezdeményezésére a meccsen élesben próbálnak ki egy olyan "szolgáltatást", amely segíthet a sportág népszerűbbé válásában.

GERGELY ISTVÁN a vlv-nek:

- Egy korábbi, a Kőér utcában elvégzett tesztelés után most hivatalos mérkőzésen próbáljuk ki, milyen az, ha a technika segítségével javítjuk egy mérkőzés lebonyolításáért felelős sportemberek kommunikációját. A két játékvezető, az ellenőr és a hangosbemondó kezelője rádiótelefonos kapcsolatban lesz egymással végig a meccs folyamán. A bírók a fontosabb döntéseik okát bemondják a mikrofonba és azokat a hangosbemondón keresztül a közönség is másodperceken belül megismerheti. Ennek alapján a tévénézők is több új információhoz jutnak majd a szakkommentátor tolmácsolásában.

- Mit jelent a "fontosabb döntés" kifejezés?

- Például kiállítást, ötméterest, kontrafaultot, egy gólnak két méter vagy más ok miatti érvénytelenítését, vagyis olyan eseményeket, amelyek döntően befolyásolják a játék menetét. Szóval a négy ember folyamatosan hallja egymást, egyedül a hangosbemondó kezelője nem tud "visszaszólni", ő csak a közönséggel osztja meg a frissen kapott információt.

A bemikrofonozás "nem publikus része" is újdonság lesz, a két játékvezető az eddiginél jobban összedolgozhat, a folyamatos kommunikáció segítségével bizonyos mértékben megoszthatják egymás között a feladatokat, felhívhatják társuk figyelmét arra, amit ők vesznek észre a saját helyükről, illetve az ellenőr is közvetlen lehetőséghez jut, hogy jelezze észrevételeit, adott esetben konkrét döntést közöljön a játékvezetővel. Szólni tud, ha esetleg olyan dolog történik amit ők nem vettek észre például a kispadnál vagy az edző viselkedésével kapcsolatosan. A rendszer bevezetésétől azt várom, hogy könnyítse a bírók munkáját és egyben segítse az egyes ítéletek megértését nézői oldalról. Ezáltal ők is megtanulnák a szabályokat és úgymond szakértőkké válnának. Ez lehetővé teszi az újabb statisztikai elemek beemelését is.
Fontos, hogy a bírók mozgása vagy kézjelzései sem korlátozódnak. Ez lényeges szempont volt ez esetben.

- Mi lesz a kísérlet utóélete, hogyan értékelitek a tapasztalatokat?

- A DIGIsport segítségével 12-15 perces filmet készítünk a próbálkozásról. Ebben nem csak a meccs közbeni alkalmazást mutatjuk be, hanem nyilatkozatok is lesznek. Megszólal a két válogatott szövetségi kapitánya, Dejan Udovicsics (USA) és Benedek Tibor, a két játékvezető is elmondja, hogy számára milyen volt ez a premier és kezdeményezőként én is értélékelem a tapasztalatokat. Az angol nyelvű filmet átadjuk Kemény Dénesnek, a szövetség elnökének, akit megkérünk, hogy játssza le a vízilabdasport jövőjéről megrendezendő február 27-28-i mexikói konferencián, Cancúnban.

Ezúton is szeretném megköszönni Benedek Tibornak, aki támogatta az elképzelésemet és Dénesnek is (előre), hogy prezentálja majd ezt a megfelelő személyeknek. Várunk a premierre minden szakmabelit, bírót, edzőt, játékost és kíváncsiak vagyunk az ő véleményükre is, hogy szerintük mennyire segítené ez az újdonság a sportág népszerűsítését.

Fontos, hogy itt nem új szabályok alkalmazásáról van szó, hanem arról, hogy (akármilyen szabályok használata mellett) a nézők jobban legyenek kiszolgálva, értsék, hogy mi történik a vízben. Szeretném kiemelni, hogy a kezdeményezéshez nagy segítséget kapunk a DIGIsporttól, amit ezúton is köszönök. Az ő rádiós rendszerüket használjuk majd a kommunikációra, s vállalták a film vágását, elkészítését is, ami komoly munkát jelent.

- Kíváncsian várjuk ezt a különleges premiert és az elkészült filmet szívesen közzétesszük majd a vlv-n!