FACEBOOK

Gergely István a Reggeli Startban

Gergely István a Reggeli Startban
hozzászólás, 2014.01.16.

A Sydney-ben megrendezett újévi vízilabdashowról és természetesen a győztesen megvívott keddi sibeniki Világliga-meccsről is beszélt Gergely István csütörtökön a DIGIsport reggeli Start című műsorában, Szombathy Pál vendégeként.

A magyar válogatott kapusedzője, csapatvezetője az ausztráliai program kapcsán azt emelte ki, hogy egy jó hangulatú társasági esemény részeleme volt az All Start csapat két meccse az ausztrál válogatottal. Az eredmény nagyon kevés embert érdekelt, a körítés számított: napfény, tengerpart, celebek. Ez kicsit más megközelítés, mint ami Európára jellemző, de Pista számára nagyon professzionálisnak tűnt.

A horvátok elleni, ötméteresekkel elért győzelemmel végződött keddi Világliga-meccs kapcsán Gergely István elárulta: a találkozó elején, a horvátok 3:1-es vezetésénél tartott attól, hogy ennek most vereség lesz a vége. Aztán nagyot javult a védekezésünk, elöl is elkezdtük dobni a gólokat, az elszántságot, motivációt illetően pedig végig ugyanaz volt érezhető a játékosokon, mint a barcelonai világbajnokság alatt.

Mivel Nagy Viktor ismét fontos szerepet játszott a meccsen, természetesen ismét szóba került a beszélgetésben a kapusposzt. Gergely István szerint azután, hogy a tavalyi vb-n Nagy Viktor a világ legjobb kapusa lett, számára most az a legnehezebb, hogy tovább nő az elvárás vele szemben, az eddiginél is kevesebbet hibázhat, aminek megfelelni - nagyon nehéz dolog.

Az ötmétereseket illetően általános szabály nincs, a stáb felkészül az ellenfelek várható ötmétereslövőiből, közvetlenül a lövés előtt - figyelembe véve az illetőnek már az adott mérkőzésen nyújtott teljesítményét is - átadják az információt, hogy a lövés hova vátható. Ugyanakkor a kapus hozza meg a döntést, nem kap letolást akkor sem, ha nem az instrukció alapján próbálja meg kivédeni az ötméterest. Gergely személyes tapasztalatai alapján mondta el, hogy a kapusok gyakran megérzik, hogy hova jön a labda, hogy ki fogják védeni, s azt is, ha nem. Ezért ez a "hatodik érzék" adott pillanatban felülírhatja a stábtól kapott tanácsot.

A teljes beszélgetés: