FACEBOOK

Mi újság? - Somogyi Balázs

Mi újság? - Somogyi Balázs
hozzászólás, 2014.01.06.

Nem zárt rossz évet a 28 éves Somogyi Balázs: bajnoki bronzérem, Universiade-aranyérem, sőt két hivatalos meccsen még a Benedek Tibor irányította új magyar válogatottban is szerepelt, nevét azonban ősz óta hiába keresik a vízilabda-hírek után érdeklődők. Balázs Svájcba igazolt.

Az alpesi országban csak most kezdődik majd a bajnokság, ez teszi lehetővé, hogy a magyar mezőnyből két játékos, a góllövőlistát vezető Czigány Károly és Kovács Olivér is most, a téli holtidőben tegye át székhelyét Svájcba. Somogyi Balázs az ország első számú pólóklubjához, a bajnok és kupa-címvédő Kreuzlingenhez igazolt, s az új szerzemény egy kupameccsen mutatkozott be. Ezen 24:13-ra győzték le a Baselt, s Balázs teljesítménye láttán elégedetten dörzsölhették tenyerüket a klub vezetői: hét lövésből hét gól - ennél jobb mérleget nem nagyon lehet kívánni egy "újonctól"...

SOMOGYI BALÁZS a vlv-nek:

- Szerencsére gyorsan sikerült a beilleszkedés, egyébként azt a csapatot győztük le a kupában, ahol Olivér játszani fog.

- Milyen rendszerű a bajnokság?

- Január 25-én kezdődik a bajnoki szezon, nyolc csapatos az első osztály és mindenki háromszor játszik mindenkivel. Két légiós lehet a csapatokban, nálunk a másik egy szerb srác, aki korábban a Spandauban játszott.

- Hogy kerültél ki?

- Felhívott Tari Nándi, egykor volt válogatott kerettag, aki már 15 éve kint van. Mondta, hogy keresnek játékost, s végül ott kötöttem ki. Maradhattam volna Szegeden, békében váltunk el, megköszöntük egymásnak az elmúlt négy évet.

- Mennyi időre szól a szerződésed?

- Elvileg addig maradhatok, ameddig akarok, a szerződésem folyamatos.

- Szakmailag nem visszalépés? Hogy illeszkedik a terveidbe?

- Úgy gondoltam, hogy egy évre szeretnék külföldre menni, kicsit feltöltődni, megújulni. Egyébként ahhoz képest, amire számítottam, az edzések keményebbek, abszolút "karban tartanak" mindenféle szempontból. Fizikálisan nem fogok visszaesni. "Darabszámra" nincs annyi foglalkozás, mint Magyarországon, csak öt vízi edzés és négy kondi egy héten, de úgy gondolom, hogy ezeknek az intenzitása eléggé rendben van.

- Anélkül, hogy turkálnék a zsebedben, ez anyagilag megéri? Azért Svájc nem egy vízilabda nagyhatalom... Hogyan lehet összehasonlítani a keresetet az itthoni vagy más európai országokban jellemző lehetőségekkel?

- Volt egy francia ajánlatom az első osztályba, amit az utolsó pillanatban utasítottam vissza, az a jövedelem szempontjából körülbelül ugyanolyan volt, mint a svájci. Magyarországhoz képest nem nagy a különbség, persze nem mindegy, hogy melyik magyar csapattal akarjuk elvégezni az összehasonlítást... Azt mondom, hogy korrekt ajánlat volt ez a svájci, különösen úgy, hogy a feleségemnek szereznek munkát.

- Az első benyomásod alapján hogy ítéled meg, maradsz kint vagy ez az egy év lesz?

- Egyelőre nem tudom, meglátjuk, milyenek lesznek a lehetőségek itthon és hogy hogy érezzük magunkat kint a feleségemmel. Rengeteg mindentől függött az is, hogy kimegyek, ugyanígy sok összetevő alapján kell majd meghozni a döntést a visszatérésről.

- Hogy látod a 2013-as évet a magyar póló, a válogatott szempontjából?

- Úgy gondolom, hogy ez a 2013-as év kiemelkedő volt a magyar vízilabdázás történetében, hiszen sikerült megnyerni a világbajnokságot, aranyérmet szereztünk az Universiadén, ami ahhoz képest, ahogy kimentünk Kazanyba, nagyon jó teljesítmény, hiszen egy komplett orosz válogatottat vertünk meg a döntőben. Szerintem ez egy nagyon sikeres esztendő volt. Nem hiszem, hogy egy éve sokan számítottak arra, hogy a világbajnokság és az Universiade győztese is a magyar válogatott lesz, ráadásul a lányok is nagyon kitettek magukért.

- Balázs, sikeres szezont kívánok Svájcban!