FACEBOOK

Gór-Nagy Miklós ólmot öntött a jósnőnél - mint tavaly...

Gór-Nagy Miklós ólmot öntött a jósnőnél - mint tavaly...
hozzászólás, 2014.01.01.

Aki olvasta a Barcelona kulisszatitkai című könyvet, tudja, hogy a noszvaji jósnő Gór-Nagy Miklósnak éppen ma egy éve - ólomöntés alapján - gyakorlatilag megjósolta a barcelonai vb-győzelmet. Miki ma megint ólmot öntött, természetesen érdeklődtünk a kialakult forma szakértői értékelése felől.

GÓR-NAGY MIKLÓS a vlv-nek:

- Először is: már az nagy siker volt, hogy mindenkit megelőztünk, mi voltunk az elsők. Ilyenkor ugyanis óriási tömeg indul el, nagy a sorban állás a jósnőnél. Kiöntöttem az ólmot, ő elkezdte forgatni, nézegetni. Az első szó, amit mondott, a féltékenység volt. Szerintem ezzel sincs gond, mert azt jelenti, hogy van mire féltékenynek lenni! :-) Folytatta, nézegette, forgatgatta, aztán azt mondta: na, ez már sokkal jobb! Egy magasban álló erős ragadozómadarat látott, ami lefelé néz és lecsap, amikor úgy gondolja, hogy le kell csapnia. Le is fordította, e szerint a forma jelentése: nagyon nagy siker. Kifejezetten láttam rajta, hogy lelkendezik, valósággal megkönnyebbült, hogy nem kell "kamuznia", azt mondhatja, amit valóban belelát a kialakult ólomformába. Ezen felül még egy új gyereket is mondott erre az évre.

- Ennek van realitása?

- Akár még lehet is :-). Mindezek után még egy "pénzes batyut" is mondott, ami ugye már csak hab a tortán.

- Mire következtetsz összességében ebből a ma reggeli újévi ólomöntésből?

- Hogy jó év elé nézünk!

- Így legyen, köszönöm a gyorsjelentést! Boldog új évet!


Részlet a Barcelona kulisszatitkai című könyvből:

- Hát figyelj, voltak jelek. Megmondom őszintén, az első jel szilveszterkor volt, amikor elmentünk Noszvajon jósoltatni. Van egy észt kovács, akinek a felesége, hát nem tudom, hogy alapvetően mivel foglalkozik, de szilveszterenként boszorkánykodással.

- De ez...

- Teljesen komolyan mondom, van egy újévi szokásunk, odamegyünk és ólmot öntünk. Felhevítem az ólmot kis merőkanálban, amit aztán egy vödör hideg vízbe beleöntök. Az felvesz egy formát, megmutatjuk a boszorkánynak és ő ebből kielemzi a következő évet, elmondja, hogy mi vár ránk. Legutóbb nézte, forgatta és nagyon hunyorgott. Már nem tudtam, hogy mi van, és akkor azt mondta, hogy ő ilyen jót még nem látott, és kérdezte, hogy nekem van-e valami hobbim. Mondtam, hogy végül is van. Azt mondta, nagyon nagy sikert lát, és nagyon nagy társadalmi megbecsülést utána. Nem tudja, hogy ez mi, de ő ilyet még nem látott, nem érti. Akkor én már gondoltam, hogy csak ez lehet.

- Erre gondoltál rögtön?

- Sok mindenre gondoltam, először arra, hogy lehet az Eger bajnoki címe, de mondta, hogy nem, nem, ennél szélesebb körű megbecsülés lesz, valami nagyon nagy dolog. Így aztán másra nem gondolhattam, csak Barcelonára, úgyhogy végül is engem nem ért váratlanul a győzelem a világbajnokságon. :)


 Képek 2014. január elsejéről: