FACEBOOK

Két magyarral jönnek a franciák a budapesti EB-re?

Két magyarral jönnek a franciák a budapesti EB-re?
hozzászólás, 2013.12.23.

Jó esély van arra, hogy a francia válogatott túljut a budapesti Eb kvalifikációs versenysorozatának utolsó állomásán és kikerül végre egy komoly világversenyre. Ha ez bekövetkezik, várhatóan jól ismert magyar játékosokat is láthatunk francia színekben.

A Montpellier két magyar idegenlégiósát hivatalosan felkérték, hogy amennyiben megkapják a francia állampolgárságot, játsszanak a trikolór színeiben. Jászberényi Gábor és a balkezes Heinrich Dávid igennel válaszolt, így az ügyükben már megkezdődött honosítási eljárás a közeljövőben várhatóan felgyorsul. Azt ugyanis mostantól nem klubjuk, hanem a francia szövetségi kapitány személyes kezdeményezésére maga a szövetség intézi.

A franciákat egyetlen lépés választja el attól, hogy részvevői legyenek a nyári  budapesti tornának. Ehhez a napokban elvégzett sorsolás szerint Málta nemzeti csapatát kell legyőzniük, ami óriási esélyt jelent számukra. (Málta a versenytől visszalépett Macedónia helyére ugrott be.)

A budapesti Európa-bajnokság részvevői:

Magyarország (a rendező jogán)
Szerbia
Montenegró
Olaszország
Németország
Görögország

Érdekesség, hogy mivel Horvátország a tavaly januári eindhoveni Európa-bajnokságon csak a 9. helyen végzett, a selejtezőkön kell biztosítania helyét, pedig - mint tudjuk, - déli szomszédaink a számukra balul sikerült hollandiai Eb után megnyerték a londoni olimpiát...

Az Eb-selejtezők utolsó fázisának párosítása:

Ukrajna-Spanyolország
Grúzia-Törökország
Hollandia-Oroszország
Franciaország-Málta
Románia-Nagy-Britannia
Szlovákia-Horvátország

Az Eb-részvétel joga oda-visszavágón dől el. Az első mérkőzéseket február 15-én, a visszavágókat március 1-jén rendezik meg.


JÁSZBERÉNYI GÁBOR (Montpellier) a vlv-nek:

- Óriási motivációt jelentene számomra, ha a Margitszigeten szerepelhetnék az Európa-bajnokságon - ezt már több francia újságírónak is nyilatkoztam. Az ügyintézés zajlik, azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy már a selejtező párharcra megkapjuk az állampolgárságot és ezzel a jogot a nemzeti csapatban való szereplésre. Azért nem lehet ezt biztosra venni, mert a vízilabda presztízse Franciaországban nem olyan nagy. Ha kézilabdáról lenne szó, a dolog valószínűleg már rég el lenne intézve... Egyébként Dudut is nagyon várják, nincs balkezese a francia válogatottnak, Crousillat már montenegrói színekben szerepel, ezüstérmet is szerzett Barcelonában, miután Montenegró a döntőben kikapott a magyar válogatottól.

- Mik az állampolgárság megszerzésének kritériumai?

- Legalább három éve itt kell élni, bejelentett munkahelynek, lakásnak, lakcímkártyának kell lenni.

- Nyelvtudás?

- Nyelvvizsgát kell tenni, de ezzel nem lesz probléma, már csak azért sem, mert a klub egy nyelviskolát is "szerződtetett" számunkra.

- Hogy áll a francia bajnokság?

- Félidőben vezetjük a tabellát. Nyolc meccset játszottunk, sajnos az utolsót elrontottuk, döntetlenre végeztünk itthon a Nizzával. Fontos lett volna nyerni, mert a legnagyobb riválisunktól, a Marseille-től levontak négy pontot és így elhúzhattunk volna tőlük, most viszont csak két pont az előnyünk.

- Miért kapták a büntetést?

- Itt az a szabály, hogy ha valakit két éven belül kétszer kiállítanak cserével, végleg, ez automatikusan egymeccses eltiltást jelent. A Marseille a leggyengébb csapat ellen játszott, amikor az egyik játékosuk jogosulatlanul szerepelt, ezért hiába nyertek, 0:5-tel elvesztették a meccset és még egy büntetőpontot is levontak tőlük. Most egyébként kicsit erősebb lett a bajnokság, négy jó csapat van, a Marseille-en és a Montpellier-n kívül a Nizza és a Sete is megerősödött.

- Hogy megy neked a védés?

- Jól. Nyolc meccsen 61 gólt kaptunk, ez nem rossz, ráadásul úgy, hogy az utolsó, már említett botlásnál 10:10-es döntetlent játszottunk - már eléggé karácsonyi hangulatban... Új rendszerű egyébként a bajnokság, a végén final four lesz, amelynek az alapszakasz győztese adhat otthont.

- Köszönöm a tájékoztatást, kíváncsian várjuk a veletek kapcsolatos fejleményeket!