FACEBOOK

Budapesti Eb: különleges feladatok várnak a magyar stábra

Budapesti Eb: különleges feladatok várnak a magyar stábra
hozzászólás, 2013.11.25.

Az, hogy a jövő nyári Európa-bajnokság Budapesten lesz, a kétségtelenül nagy számú pozitív következmény mellett szokatlan feladatokat is ad a csapatot felkészítő szakmai stábnak. Ezekről kérdeztük Benedek Tibort.

Annak apropóján faggattuk a szövetségi kapitányt, hogy az MVLSZ a hétvégén közzétette a 2014. július 14-27-i budapesti Eb teljes műsorrendjét, amelyből kiderül, hogy a magyar férfi válogatott - egészen addig, amíg ez belátható - este 20.30-as kezdettel játssza mérkőzéseit.

BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- A mi dolgunk az, hogy alkalmazkodjunk ahhoz, ami a közönségnek a legjobb. A hazai csapat általában mindig "fő műsoridőben" szerepel, a nap utolsó mérkőzését játssza. Ez így lesz itt is.  

- Ennek alapvetően az az oka, hogy az emberek munka után könnyebben kijönnek?

- Gondolom, ez is. Ne felejtsük el azt se, hogy a televíziónak döntő szava van a program kialakításában, ez is egy nagyon fontos szempont.

- Ha te választhattál volna, melyik időpont lett volna ideális?

- Az este hét óra.

- A 20.30-as kezdési időpont a laikusnak is kicsit későinek tűnik. Igényel majd ez valamilyen speciális felkészítést?

- Valószínűleg lesz ilyen és főleg azt kell majd számításba venni, hogy a nap így nagyon hosszúra nyúlik. Tehát teljesen másként alakul a napi rutin, mint amit megszoktunk a világversenyeken. Nyilván később lesz a délelőtti kezdés, hiszen tovább kell hagyni aludni a játékosokat, akik meccs után nagyon későn kerülnek ágyba.

- Tudom a játékosoktól, hogy még egy komoly bajnoki meccs után is akkora bennük a feszültség, hogy sokáig, néha hajnalig nem tudnak elaludni. Ez nyilván így lesz az Eb-n is. Nem okozhat ez gondot, hiszen ráadásul itt sorozatban játsszák majd a meccseket?

- Kétségtelen, hogy ez nem túl jó nekünk, de ilyen esetben nem a csapat szakmai érdeke az elsődleges, hanem az, hogy a nézők jól érezzék magukat, az ő kiszolgálásuk megfelelő legyen.

- Az egész versenysorozat alatt hogy lehet kivonni a csapatot az érzelmileg nyilván sokat adó, de azért sokszor terhes "szeretetmegnyilvánulások" elől. El lehet érni, hogy bár itthon vagytok, csak a felkészülésre tudjatok koncentrálni?

- A szállásunk már megvan, s éppen az általad említettek miatt nem fogjuk nagy dobra verni, hogy hol lakunk az Eb alatt. Nagyon nagy felhajtás lesz ebben az időszakban körülöttünk, ezért fontos, hogy amikor magunkban vagyunk, készülünk a következő mérkőzésünkre, ezt valóban zárt körben, minden zavaró külső hatás nélkül tehessük. Ezért az edéseink sem lesznek nyilvánosak. Ne feledjük, nem gálamérkőzéseket játszunk majd a szigeten, hanem komoly versenyt, amelyen szeretnénk a lehető legjobb eredményt elérni.  

- Mi igényel még különleges felkészülést, tervezést a hazai rendezés miatt?

- A közönséggel való kapcsolattartás ugyanúgy, mint a sajtó érdeklődésének kielégítése. Lesz ennek egy kidolgozott protokollja, igyekszünk úgy felkészülni e téren is, hogy ne érjen minket meglepetés. Magán a versenyen megvannak a rendezett keretei a sajtómunkának, de nem tehetünk úgy, mintha nem tudnánk: míg külföldön egy-egy világversenyen 4-5 újságíró érdeklődik tőlünk, rólunk, most, a hazai helyszín miatt a sajtó hatalmas rohamára számíthatunk.

- És akkor még nem érintettük a hazai közönség pszichés hatására való lelki felkészülést, amire nyilván szintén figyelni fogtok... Köszönöm a beszélgetést.