"A Kormány „Nemzet Sportolója” címet és ezzel járó életjáradékot biztosít a magyar sport tizenkét, hatvanadik életévét betöltött, kimagasló eredményt elért sportolójának, akik aktív sportpályafutásukat követően is fontos szerepet töltöttek be a magyar sportéletben. Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok, olimpiai ezüst és bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok, szövetségi kapitány halálával 11-re csökkent a Nemzet Sportolóinak száma.

A cím adományozásának eljárási szabályai 2011-ben jelentősen módosultak. Az új szabályozás értelmében a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új személyre. A grémium tagjai egyhangúlag, ellenszavazat nélkül dr. Kárpáti Györgyöt jelölték a Nemzet Sportolójának.

A javaslatot – a Nemzet Sportolóival történt eredményes jelölési eljárás koordinálását követően – a sportpolitikáért felelős miniszter terjesztette a Kormány elé. A döntés értelmében dr. Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, edző, minden idők legfiatalabb olimpiai bajnok vízilabdázója színes és eredményes sportkarrierje, edzői és sportvezetői pályafutása alapján érdemelte ki a Nemzet Sportolója címet."

(EMMI, Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság)

(forrás: kormany.hu)