FACEBOOK

Kezdődnek a sorsdöntő meccsek a BL-ben

Kezdődnek a sorsdöntő meccsek a BL-ben
hozzászólás, 2013.10.25.

Szombaton a Bajnokok Ligája főtáblájára jutásért kezdik meg a páros mérkőzéseket Európa elit klubjai. A mezőny nagyon erős, a Szolnoknak bravúrra lesz szüksége. Előzetesünk a teljes programmal, magyar nyilatkozatokkal.

A bajnokok ligája harmadik selejtezőkörében négy pár küzd meg a továbbjutásért, köztük a címvédő Crvena Zvezda, a tavalyelőtti két döntős, a  Pro Recco és a Primorje Rijeka, valamint a Szolnok. Most az első mérkőzéseket játsszák, a visszavágó minden pár esetében november 9-én lesz, s az összesített eredmény dönt a továbbjutásról. A győztes a főtábla már meghatározott helyére kerül, a vesztes elbúcsúzik a nemzetközi kupaküzdelmektől, mert itt már nincs "átjárás" a második számú torna, az Eurokupa versenysorozatába.

A szolnokiak ebben a szezonban még nem tudtak olyan teljesítményt nyújtani, ami pedig bőven benne van a csapatban, hiszen klasszisjátékosok egész sorát vonultatják fel. Ez adhat számukra reményt, egyszer ki kell jönnie az egyenként, a játékosokban meglévő nagy tudásnak és tapasztalatnak. Amennyiben azt a csapatjáték szolgálatába tudják állítani, akkor van esélyük a főtábla-szereplésre.

Nem túl jó előjel a szolnokiak számára, hogy az egymással jó kapcsolatban álló Primorje Rijeka és a Pro Recco a hét elején együtt készült Rijekában, három "éles" kétkapus meccset is játszottak, s mindháromszor a Rijeka nyert, elég magabiztosan.

A szombati program (időpontok helyi idő szerint):

18.00 Radnicski Kragujevác (szerb)-Vouliagmeni (görög)

20.30 Nagyvárad (román)-Sintez Kazany (orosz)
(a meccs delegátusa Martin György)


20.00 Pro Recco (olasz)-Crvena Zvezda (szerb)

MADARAS NORBERT (Pro Recco) a vlv-nek:

- Vegyesre sikerült a felkészülés, Rijekában edzettünk, ahol nagyon szépen helyre tettek minket. (Magyarul rosszul játszottunk és simán megvertek szinte mindig!)  Ennek előnye, hogy egy kicsit a helyére került mindenki. Szombaton kiderül, hogy mire vagyunk képesek egy igazán jó csapat ellen! Egyelőre még sok minden nem akar összeállni,  folyamatosan dolgozunk ezeken.

- Mivel lennél elégedett szombat este?

- Azzal, ha győznénk. Szinte biztos hogy a második meccsen fog eldőlni úgyis a továbbjutás. Igaz ez akkor is ha három-négy góllal nyerünk, de szerintem akkor is így lenne, ha esetleg kikapnánk.


18.00 Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP-Primorje Rijeka (horvát) (tévéközvetítés nem lesz, videostream várható)

A kapukat egy órával meccskezdés előtt nyitják meg. A felnőtt belépőjegy 1000.- forintba kerül, diákok és nyugdíjasok 500.- forintért válthatnak belépőt.

Előzetes regisztráció alapján még ma is érdemes jegyet foglalni: a szvsc@enternet.hu  címre eljuttatott jegyigénylés alapján fél órával a meccs kezdetéig "tartják" a jegyet a pénztárban.

VARGA DÁNIEL (Primorje Rijeka) a vlv-nek:

- A felkészülésünk legfontosabb része a Recco elleni három kétkapu volt hétfőn és kedden, Norbiék itt voltak Rijekában. Mondhatom, hogy elég jól sikerültek ezek a meccsek, mindannyiszor nyertünk, sőt, kedden 9 góllal. Ennek egyértelmű előnyei is vannak, de hátrányai is. Azt mondhatom, akkor értékelhetők hasznosnak ezek a Recco elleni eredmények, ha a hétvégén Szolnokon jó játékkal tudunk előrukkolni. Tehát, ha az derül ki, hogy a formaidőzítésünk a hét elejére sikerült, szombaton pedig már nem játszunk annyira jól, akkor a Recco elleni remek játékkal nem megyünk semmire.

- Mi az amivel Szolnokra mentek?

- Busszal megyünk... Na jó. Nyerni akarunk, számunkra nem megfelelő az a hozzáállás, hogy "érjünk el jó eredményt". Természetesen, ha nekünk nem megy a játék és a Szolnok csúcsformában lesz, akkor néhány gólos vereséggel is zárhatjuk a meccset, de a két mérkőzés alapján elvárható a továbbjutás, sőt, el is várják tőlünk.

- Van-e beteg, sérült?

- Nincs. Ez lesz az első nemzetközi meccsünk idén, hogy teljes csapattal tudunk játszani. Egyébként most gondoltam éppen végig, hogy a legutóbbi idegenbeli nemzetközi mérkőzést a nagyváradi final four döntőjében játszottuk, a Recco ellen, hát az bizony elég rég volt...

VARGA DÉNES (Primorje Rijeka) a vlv-nek:

- Láttunk videót, de csak egyet a Szolnokról - abból szerintem nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mert azon a meccsen nyilvánvalóan nagyon rossz arcukat mutatták. Mi felkészültünk a szolnokiakból, de azt gondolom, elsősorban magunkra kell figyelnünk. Ha jól tudunk játszani, akkor nekünk ez a mostani szakasz, amin a Szolnok legyőzésével juthatunk túl - nem okozhat akadályt.

- A Recco elleni edzőmeccseitek Primorje-fölénye téged nem lepett meg?

- Kicsit összeszedetlen benyomást keltett a Recco. Valóban nagyon megvertük őket, ami, megmondom őszintén, tetszett. Az elmúlt pár szezonban éppen fordítva nézett ki a Recco-Rijeka-meccsek után az eredményjelző és engem boldoggá tett, hogy most megváltozott a helyzet.

- Jelent számodra külön motivációt, hogy magyar csapattal szemben kell kivívnotok a főtáblára jutást vagy érint valamilyen módon érzelmileg?

- Hát igen... Érdekes helyzet ez, mert játszik ott néhány ember, akikhez emocionálisan kötődöm, ilyenformán nem biztos, hogy a legjobb ellenük játszani, de van olyan személyes motivációm (amit nem részleteznék), ami miatt szívesen lövök majd gólt a Szolnoknak adott esetben, ha lövök, illetve inkább úgy fogalmazok, hogy szívesen játszom jól ellenük.

- Mivel lennél elégedett?

- Már egy sima győzelemmel is, hiszen azért mégiscsak idegenben játszunk, de azért szeretném, ha a legjobbunkat adnánk, és ha ez sikerül, akkor a végére jelentős különbség kell hogy mutatkozzon - szerintem.

DECKER ATTILA (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- Nagy erőfeszítéseket tettünk azért, hogy jól játsszunk szombaton, remélem, hogy ez össze is fog jönni. Sokat gyakoroltunk és nyilván megnéztük a Rijekát. Sikerült róluk kapnunk felvételt, elemeztük, hogy milyen az, amikor tétmeccsen játszanak. Azt kell mondjam, nagyon masszív csapatról van szó, de hát aki tisztában van a sportág, az európai klubvízilabda jelenlegi erőviszonyaival, az tudja, hogy a Primorje a legjobb három csapat között van. Meg kell találnunk azt a jó játékot, amivel győzni tudunk ellenük, mert azt gondolom, hogy ez az itthoni meccs eldöntheti az egész párharcot. Ha kikapnánk, akkor Rijekában nagyon nehéz lesz győzni. Azon vagyunk, hogy legalább döntetlent érjünk el, nyilván a győzelem lenne a legszebb. A legfontosabb az, hogy szoros meccsen tudjuk őket tartani. Sérültünk egy van, Jansik Dávid makacs kézsérülése még mindig nem gyógyult meg teljesen, csinálja, játszik, s bár talán egy hét pihentetés hasznára válna, de erre sajnos most nincs lehetőség. Rajta kívül a többiek mind teljesen harcra foghatók. Valamennyien a szezon egyik legfontosabb mérkőzésének, sorsdöntő meccsnek tekintjük a szombatit és úgy is fogunk vízbe szállni, játszani.

- Milyen közönségre számítasz, egyáltalán, belaktátok-e már az "új uszodát"?

- Kezdjük belakni, egyre jobban megszeretni. A héten játszottunk egy bajnokit a Szentes ellen, ez egész jó "felvezető meccs" volt, jó játékkal nyertünk, mindenki odatette magát, ki is jött belőle egy 21:5-ös győzelem. Ezzel hangoltunk, de szombaton nyilván más mérkőzés lesz. Egyébként elhelyeztek a parton mobillelátókat és már a Vasas ellen is érezhető volt, hogy az új uszoda, szemben a régi, csöpögő sátorral, vonzza az embereket, úgyhogy szerintem telt ház lesz. Kell is a szurkolás, mert 1100 néző buzdítása nagyon sokat segíthet nekünk abban, hogy jó eredményt érjünk el.

VÁMOS MÁRTON (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- Annyit biztosan tudok mondani, hogy én személy szerint nagyon tüzesen, harcosan fogok bemenni a vízbe, sőt, szerintem az egész csapat. Nagyon szeretnénk ezt a győzelmet, ha már ilyen nehéz útra tereltük saját magunkat. Ha tudnánk egy picike kis góllal nyerni, akkor már úgy utazhatnánk a rijekai visszavágóra, hogy van esélyünk a továbbjutásra. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez így történjen. Készültünk a meccsre, nyilván, "taktikáztunk", gyakoroltunk, szereztünk videót a Rijekáról. Nagyon masszív csapat, nagyon jól "össze van rakva", tele van világsztárokkal, úgyhogy nagyon kemény meccsre számítok és remélem, hogy, mint mondtam, legalább egy picike góllal nyerni fogunk. Boldog lennék.

- Milyen nálatok most a hangulat, mentálisan rendben vagytok-e?

- Jó hangulatban vagyunk, a szokásos módon mennek a viccelődések edzés előtt a parton. Tegnap még nem, de ma már azt éreztem délelőtt, hogy mindenki kicsit feszültebb a megszokottnál, ez is azt mutatja, hogy a fejünkben már a holnapi meccs jár. Egy kicsit már én is ideges vagyok, mert eddig a szezon számomra sem úgy sikerült, ahogy elterveztem. De mindenkiben nagy a bizonyítási vágy, remélem, ezt úgy tudjuk a felszínre hozni, hogy nem görcsösségben nyilvánul meg, hanem magabiztos, feloldódott, önbizalommal teli, jó játékban. Ha ez így lesz, akkor jól fogunk kijönni a meccsből.


Főtábla

A selejtezőkből ide eljutó négy csapathoz csatlakozik a nyolc "szuperkiemelt" (egyenként 30 ezer euróért kapták meg ezt a jogot és ez számukra a következő két évben is biztosított - további 30-30 ezer euró fejében, aminek kifizetésére kötelezettséget vállaltak):

- CN Atletic-Barceloneta (spanyol)
- Wasserfreunde Spandau 04 Berlin (német)
- Olympiakos Pireusz (görög)
- AN Brescia (olasz)
- Jug Dubrovnik (horvát)
- Partizan Belgrád (szerb)
- ZF-Eger
- Galatasaray (török)

A főtábla csapatait már előre két hatos csoportba osztották.

A csoport
- ZF-Eger
- CN Atletic-Barceloneta (spanyol)
- Jug Dubrovnik (horvát)
- Olympiakos Pireusz (görög)
- a Szolnok-Primorje Rijeka selejtező győztese
- a Pro Recco-Crvena Zvezda selejtező győztese

B csoport

- Galatasaray (török)
- Wasserfreunde Spandau 04 Berlin (német)
- AN Brescia (olasz)
- Partizan Belgrád (szerb)
- a Nagyvárad-Kazany selejtező győztese
- a Radnicski Kragujevác-Vouliagmeni selejtező győztese

Mindenki kétszer játszik minden csoportellenfelével, s a csoportok első három helyezettje jut be az új rendszerű végső döntőbe, a final six-be - kivéve az A csoportot, ahova az Eger került. Itt ugyanis a Barceloneta a rendező jogán eleve továbbjutó, tehát nem három, hanem csak két továbbjutó helyért harcol a többi öt csapat. Márpedig ide kerül mind a Pro Recco Crvena Zvezda, mind pedig a Szolnok-Primorje Rijeka győztese...

A főtábla-küzdelmek játéknapjai:

2013. november 20.,
2013. december 4.,
2013. december 18.,
2014. január 8.,
2014. január 29.,
2014. február 22.,
2014. március 15.,
2014. március 25.,
2014. április 9.,
2013. május 3.

FINAL SIX - a BL versenysorozat hatos döntője, 2014. május 29-31., Barcelona

A final six torna menetrendje előre meghatározott. A főtábla két csoportgyőztese közvetlenül az elődöntőbe jut, ellenfelük a csoportmásodik-csoportharmadik párharcok győztese lesz.