FACEBOOK

Szabálymódosítás - állást foglalt az MVLSZ Szakmai Testülete

Szabálymódosítás - állást foglalt az MVLSZ Szakmai Testülete
hozzászólás, 2013.10.24.

Faragó Tamás MVLSZ-elnökségi tag, a szövetség szakmai testületének elnöke csütörtökön arról tájékoztatta a vlv-t, hogy a testület legutóbbi ülésén ajánlást fogalmazott meg  az új szabályok alkalmazásával kapcsolatban. Közöljük az ajánlást.

Faragó Tamás elmondta, hogy a szakmai testület pontról pontra végigment a szabályokon és rögzítette álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a játékvezetők miként értelmezzék a kritikus mozzanatokat.

FARAGÓ TAMÁS a vlv-nek:

- A szakma képviselői kérik a játékvezetőket, hogy a vitatott esetekben az általunk ajánlott értelmezést alkalmazzák. Az ominózus pontokat egyenként megszavaztuk, így a legilletékesebbek, az OB1-es edzők foglaltak állást. Mivel ajánlásról van szó, a javaslat a szövetség elnöksége elé kerül, s ott születhet döntés a megvalósításról, s természetesen annak időpontjáról is.

Az ülésen elfogadott dokumentum:

Az MVLSZ Szakmai Testületének ajánlása az Elnökség felé

Téma: az új szabályok magyar alkalmazásában kérdéses vagy a nemzetközi gyakorlattól eltérően alkalmazott szabálypontjainak megítélésével kapcsolatos szakmai ajánlás.

Megbeszélések időpontja, helyszíne: 2013. október 14. és 21, Komjádi uszoda, tanácsterem.

Jelen lévő tagok:Ábrahám István, Babarczy Roland, Becsey Péter, Bereczki Miklós, Faragó Tamás, Fodor Rajmund, Földi László, Gerendás György, Horkai György, Horváth János, Kásás Zoltán, Kemény Ferenc, Kovács István, Köllő Attila, Matajsz Márk, Nádor Zsombor, Vad Lajos, Varga Tamás, Varga Zsolt, Vincze Balázs, Vogel Zsolt

A szakmai ajánlás célja: a Szakmai Testület, élve az Elnökség felé ajánlási jogával, a válogatottak és a nemzetközi kupákban induló csapataink érdekében a nemzetközi gyakorlattal, szabályértelmezéssel kívánja összhangba hozni a hazai bíráskodást. Segíteni kívánja ezzel nemcsak a nemzetközi porondon érdekelt játékosok, edzők munkáját, hanem egyúttal, a kérdéses pontok tisztázásával érthetőbbé kívánja tenni a vízilabdát mind a játékosok, mind az edzők, mind pedig a nézők számára.

A Szakmai Testület ajánlásai:

- labdacsere után, a labdát kezében tartó kapust lehessen megtámadni (pl. beütni a kezéből a labdát a kapuba). Ha azonban a támadó játékos lefaultolja a kapust, az kiállítást érő szabálytalanság.

- lepattanó labda esetében az első, labdabirtoklásért folyó küzdelemből kialakult fault ne legyen kiállítás. Utána viszont bármilyen fault az ellenfél térfelén kiállítással büntetendő.

- labdacsere után, az ellentámadást vezető csapat térfelén bármilyen, a labdát birtokló vagy vezető támadójátékost érintő zavarás kiállítás.

- ha a bekknek tartósan lent van mind a két keze vagy –az egyik keze ugyan kint van-, de a center nyakát fogja, az kiállítás. Ha pedig a nem pozícióban álló (pl. elölről fogott) center úgy kerül pozícióba, hogy ahhoz mindkét kezét használja, akkor kontrafaultot kell ítélni.

- a szabályos elzárást a Szakmai Testület véleménye szerint engedni kell, mert a támadó játékot támogatják a szabályváltozások (ami a régi értelmezés szerint nem volt kontrafault, az most se legyen az).

- két méteren belül labda nélkül tartózkodni vagy úszni (keresztbe is) lehet, a kapus zavarásanélkül. Amennyiben azonban a két méteren belül tartózkodó vagy úszó játékos bármilyen módon zavarja a kapust (a védésben, kijövetelben), akkor az kontrafault. Ha azonban a kapus ’provokálja’ a támadó játékost, akkor tiszteletlen játékért kell ellene ítélni.

- a szabaddobást végző játékostól láthatóan el kell lépni, ellenkező esetben kiállítást kell ítélni a védekező játékos ellen.


Faragó Tamás, elnök

Nádor Zsombor, titkár

Budapest, 2013. október 21.