FACEBOOK

Martfűi anzix

Martfűi anzix
hozzászólás, 2013.10.21.

Elképesztően zsúfolt napot teljesített hétfőn a magyar férfi vízilabda-válogatott Martfűn, ahova vasárnap este, a juniorokkal lejátszott gálameccset követően utazott edzőtáborozni a 18 meghívott vízilabdázó.

Hétkor kellett kelni a reggeli miatt, majd egyórás megbeszélés következett, amit hosszú tornatermi foglalkozás követett. Ezután jött egy elég kemény vizes edzés, majd az ebédet és a csendespihenőt követően alapos videózás. Utána újra tornaterem, megfontolt, hosszan végzett nyújtógyakorlatokkal, s végül este egy létfontosságú vizes edzés. Azt a szót, hogy létfontosságú - inkább a meghívottak szempontjából hangsúlyoznám, hiszen Benedek Tibornak - kis túlzással - szinte mindegy, kit épít majd be alkalomadtán a csapatba, a most meghívottak számára azonban élet-halál kérdése volt a bizonyítás. Az este fél tíz után elköltött vacsora az idősebbek számára nem is az utolsó program volt, mivel Martfű város számos előkelősége egy fogadás keretében az uszodatér emeleti teraszáról nézte végig az esti edzést és kifejezetten ragaszkodott ahhoz, hogy pezsgővel koccintson Barcelona néhány világbajnokával.

A fent részletezett program úgy zajlott le, hogy a játékosok ki se tették a lábukat a Martfű Termal Spa Hotelből, ugyanis minden feltétel megvolt a szálláson - lássuk be, azért ez nem semmi.

Több játékos számára meglepetés volt, hogy a hétfői nap nagy része különböző tesztek teljesítésével telt el. És bizony nem írásos kérdésekre kellett válaszolni. Egészen döbbenetes délelőttöt töltött a csapat az edzőteremben. A stábtagok irányításával meghatározott fizikai gyakorlatokat kellett időre végezni, s az elért eredményeket "jegyzőkönyvezték". Úgy kezdődött, hogy sima fekvőtámaszokat kellett lenyomni. Egy perc volt rá és fontos adatként rögzítették a 30-másodpercig mért teljesítményt is. Felülés ugyanígy és más hasonló kínzómódszerek. A feladatokat mindenkinek teljesítenie kellett. Na most ugye egymás orra előtt "vizsgáztak" a játékosok. Sok mindent el lehet róluk mondani, de azt nem, hogy könnyen elviselik, ha nem a legjobbak valamiben. Mindenki minden számban bizonyítani akart. Előfordult, hogy ennek görcsös erőlködés lett a vége, de a jellemző leginkább az volt, hogy egészen különleges fizikai teljesítményt produkáltak a játékosok.

Hogy mennyire vették komolyan, arra csak egy példa. Az egyik, első ránézésre könnyűnek tűnő, időre mért gyakorlat az volt, hogy egy magasan lévő keresztrúdra kellett két kézzel felhúzódzkodni és megtartani a pozíciót - lógó testtel. A szem nem kerülhetett a keresztrúd vonala alá. Aki még nem próbálta ki a gravitációnak ezt a bizonyítási formáját, hát nosza. És hát ugye itt vízilabdázók indultak, nem zsokék vagy Forma1-es versenyzők..., a többit nem kell mondani.

Szóval amikor a nem kis testű Decker Ádám következett sorra, szépen akkurátusan vetkőzni kezdett, s nem csak a trikóját vette le, hanem a sportcipőjét is. "Hülyék vagyok? Legalább egy kilóval kevesebbet kell tartanom!" - mondta, és igaza volt, a szabályban nem volt semmilyen tilalom, akár meztelenül is lógathattak volna a fiúk, csak akkor nyilván nem szabadott volna videózni.

A feladatok jellegéből és a társaság "összetételéből" adódóan mindenki elképzelheti, hogy micsoda zrikálások táptalaja volt ez a sokoldalú tornatermi foglalkozás. Ám egy ponton érezhetően megfordult a hangulat. A kínhalál szélére került társat egyszer csak elkezdték buzdítani a többiek, aztán pedig, amikor lejárt az idő, megtapsolták az éppen teljesítőt, bármilyen szám került is a kérdőíven a neve mellé.

A teszt aztán az uszodában is folyatódott: különleges műszert helyeztek ez a partra - két kapufának tűnő tárgy közé kellett lőni a labdát, és egy asztalon lévő notebookon azonnal megjelent a leadott lövés sebessége. Apró malőr, hogy a labda megfogásához a műszer mögé betettek egy, a kertből becipelt, fából készült vastag, nagy ülőpadot. Na ezt nem kellett volna,. A labdát ugyan valóban megállította, de a háttámláját a fiúk kicsit "megritkították". (Holnap jön az asztalos.)

Az esti vizes edzésen - az úszás után - komoly kétkapuzás folyt. Benedek Tibor konkrét feladatokat adott, amiket teljesíteni kellett, s menet közben többször megállította az órát, hogy elmondja véleményét. Nyilván érezték a fiatalok, hogy most jött ez az ő idejük, hajtottak is rendesen.

A késő este elérkeztével szokatlan csönd borult a szállodai folyosóra, és biztosan nem azért, mert a csapattagok Martfű éjszakai életével ismerkedtek...

Folytatás (és már hazautazás) - kedden.


vlv-képek

VLV-VIDEÓK:



Zalánki Gergő nyilatkozata


- Szervusz Gergő! Köszöntelek a felnőtt válogatott edzőtáborában. Arra kérlek, mutatkozz be, mond el, mit kell tudni rólad és milyen reményekkel jöttél ide!

- Köszönöm szépen. 1995-ben születtem, úgyhogy még van egy évem az ifjúsági csapatban, így 18 évesen. Nagyon, nagyon örülök, hogy itt lehetek ezzel a csapattal, nagy megtiszteltetés nekem. Most a ZF-Eger felnőttjátékosa is vagyok, úgyhogy ott is nagyon sok edzésen veszek részt és elég nehéz mostanában, de nagyon jól érzem magam. Fáradt is vagyok, de érzem, hogy meglesz ennek az eredménye.

- Milyen poszton játszol?

- Rosszkéz szélső vagyok.

- Minek tulajdonítod, hogy meghívott Tibi erre az összetartásra?

- Leginkább azért, mert kell egy balkezes, majd nemsokára. Másrészt, nem tudom, biztos nézte a meccseket, kipróbálta hátha jó leszek, remélem sikerül bent maradni.

- Mik az eddigi tapasztalataid? Most már bő egy nap eltelt, nagyon sok mindent csináltatok. Hogy érezted itt magad eddig és meglepett-e valami?

- Nagyon jól éreztem magam. A reggeli teszt, állóképességi teszt meglepett. Úgy számoltam, hogy az holnap lesz, de tetszett, voltak vicces részek. Szerintem jó volt az esti kétkapu, úgy érzem nagyon jól ment nekem - ennek örülök. Mind a két edző sok jó dolgot mondott, hogy mit kellene jobban csinálnom. Örülök, hogy meg tudtam ezeket nagyjából csinálni. Nagyon tetszett ez a mai nap, várom a holnapi napot is.

- Látod a helyedet bent a csapatban, vagy egy másik csapatban, amiben később a te korosztályodbeliekkel lehetsz együtt a válogatottban, pár év múlva?

- Most 95-ös EB lesz, ami az én korosztályom. Abban reménykedem, hogy ott alaptag leszek, húzóember. Itt a felnőtt válogatottban örülnék, ha kerettag lennék.

- Köszönöm szépen és hosszú pályafutást kívánok.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)



Dőry Farkas nyilatkozata


- Szervusz Farkas! Úgy alakult, hogy két fiatal balkezes lett behívva a csapatba és két fiatal balkezest kértem a VLV kamerája elé. Tőled is azt kérem, hogy egy kicsit mutatkozz be! Mit csináltál eddig? Hány éves vagy?

- Dőry Farkas vagyok, 93-ban születtem, elég sok helyen megfordultam, jelenleg a Kaposvárnál vagyok, érzésem és Szecska bevallása szerint húzóember – annak is tartom magam. Nagyon örülök a meghívásnak. Elég nagy teher itt lenni, mégiscsak világbajnok csapat! Magasak az elvárások magamtól is, és biztos Tibiék is mindig a legjobbat várják, nem fér bele semmilyen hiba.

- Te minek tulajdonítod, hogy meghívtak? Szerinted edzői javaslatra vagy Tibi vett észre korábban?

- Szerintem Tibi vett észre. Annak tulajdonítom, hogy meghívtak, hogy Marci mellé szükség van egy másik balkezesre és most van egy pár ebben a generációban. Mellé szerintem keresnek még egy balkezest.

- De Madaras még "működik".

- Hosszú távra keresnek, így pontosabb.

- Hogy látod az esélyeidet?

- Szerintem saját magamon múlik, hogy bekerülök-e ebbe a csapatba vagy másikba, ahol több velem egykorú van. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ebbe a csapatba is bekerüljek. Ha nem is kezdőként, de az utazó keretbe mindenféleképpen.

- Sok sikert kívánok.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)



Horváth Tamás nyilatkozata


- Szervusz Tamás! Mielőtt a mai napról kérdeznélek, engedd meg, hogy gratuláljak a világbajnoki címhez, mert ebben neked komoly munkád van. Mindjárt kérdezném is, hogy a környezetedben "learattad a babérokat"? Mit szóltak?

- Nagyon szépen köszönöm a gratulációt a csapat nevében. Hát, nagyon nem kellett learatni a babérokat, sokan gratuláltak és nagyon büszke vagyok, hogy részese lehettem ennek az eredménynek.

- Tudom ott voltál a döntőn. Találkoztunk is utána, ez nagyon nagy dolog volt.

- Óriási dolog volt. Ez bármikor szóba kerül, akár a mai nap is mutathatom hogy libabőrös vagyok. Tehát ez az élmény egy életre szóló élmény. Olyan fantasztikus dolog hogy ott lehettem és élőben láthattam ezt a mérkőzést, és drukkolhattam, szurkolhattam a magyar válogatottnak. Hát azt hiszem, nagyon sokáig végigkíséri a pályafutásomat.

- Nem szoktál a csapattal lenni edzőtáborokban, ezért is ritka ez a mostani alkalom, és hát egy nagyon furcsa napon vagyunk túl. Délelőtt hihetetlen történetek voltak az edzőteremben. Teszteket végeztek a játékosok, gondolom erőnléti, állapotfelmérő, meg nem tudom milyen tesztek. De inkább te mondd el, hogy mit akartatok megtudni ezek segítségével?

- Igen, ez a teszt valóban ma volt, délelőtt. Tudni kell, hogy vasárnap játszott a felnőtt és a junior válogatott, ezután érkeztünk ide Martfűre és nagyon fáradtak voltak a versenyzők. De kitettek magukért, mindenki a saját maximumát nyújtotta. Egy ilyen erő-, állóképesség-felmérés volt, különböző gyakorlatokat kellett teljesíteniük. Azt hiszem, hogy mindenki a saját maximumát szépen hozta. Komolyan vették a feladatot, és mindenki meg tudta mutatni, hogy hol tart.

- Ismersz több sportágból is sportolókat, tudod a jellemzőket, a vízilabdázóknál ez a mai teljesítmény milyen?

- Nagyon jónak mondható. Tehát az eddigi gyakorlatok amiken túlvagyunk, lehet mondani, hogy akár amit centiméterben mértünk, akár amit időben, ugye stopperórával, akár ugye félperc, akár egy percig tartott egy-egy gyakorlat, nagyon jó eredményt értek el. Tehát elmondható összességében, hogy nagyon jó állapotban vannak a fiúk.

- Volt valami ami meglepett téged a gyakorlatok során?

- Az meglepett, hogy ennyire jó állapotban vannak, hiszen azt gondoltam, hogy picit így a világbajnokság után kiengedtek a versenyzők. És nem, nagyon jó állapotban vannak. És hozzátenném, hogy a juniorok is, akiket Tibor meghívott, nagyon szépen teljesítettek.

- Te mint belső ember, hogy látod ennek az új, Benedek-féle válogatottnak a jövőjét?

- Nagyon pozitívan látom. Azt tapasztalom, hogy hétről hétre, hónapról hónapra mindenki komolyan veszi a feladatát, nagyon jó csapat dolgozik együtt és mindenki pontosan tudja, hogy miért van itt.

- Nagyon szépen köszönöm és további jó munkát kívánok a csapat mellett!

- Nagyon szépen köszönöm.

(Lejegyezte: Danna)