FACEBOOK

Kemény : az EB profi lesz, a kérdés a túlélés december 31-ig

Kemény : az EB profi lesz, a kérdés a túlélés december 31-ig
hozzászólás, 2013.10.18.

Először beszélt részletesebben a szövetségre a jövő évi budapesti EB miatt nehezedő súlyos anyagi gondokról Kemény Dénes MVLSZ-elnök a Digi Sport Reggeli Start című műsorában, pénteken.

Elmondta, hogy áprilisban kellett aláírni a szerződést a LEN-nel a jövő évi kontinensbajnokság megrendezéséről. A rendezési jogot 2011 márciusában nyerte el a szövetség, akkor még Martin György volt az elnök.

Abban az időszakban az EB marketingjogainak megvásárlására az állam egymillió eurós fizetési garanciát adott, s ezt az összeget, a 2014-es állami költségvetésben szerepeltették, tehát jövő évi kifizetéssel számoltak.

- És nem nagyon találtunk írásos nyomot, hogy a LEN-nek ebből a 2014-es egymillióból ebben az évben már kétszer százezret nekünk előlegként át kell utaljunk, de viszont áprilisban azt a szerződést tették elénk, amiben benne volt. És hát akkor én...

- Ezek a csontvázak a szekrényben esetei... - szól közbe Szombathy Pál műsorvezető.

- Nem..., mert csontváz akkor lett volna, hogyha megtaláltuk volna, hogy mi elfogadtuk ezt a feltételt. Nem találtuk meg, ők se nagyon mutogattak ilyet. Viszont nem sokkal a 2021-es budapesti vb-pályázatunk prezentálása előtt voltunk, 2-3 hónappal, tehát nagyon rossz jel lett volna, hogyha én ezt nem írom alá. Aláírni aláírtam. Azonnal jeleztem minden fórumon, ahonnan vártam segítséget, tehát: sportállamtitkárság, olimpiai bizottság, informálisan, majd formálisan is, hogy bizonyos határidőkkel szeretném, hogyha sikerülne megoldani a jövő évi egymillióból a kétszer kétszázezret és akkor jövőre már csak 800 ezer marad, hát ez nem egy ördöglakat. Utolsó pillanatig semmiféle írásos választ nem kaptam, inkább ez nehezítette meg a dolgomat, a magyar társ-szervezetektől, úgyhogy néhány nappal a LEN-kongresszus előtt, ahol gáz lehetett volna, ahol elvehették volna a jogot, ott ül ugye a jugoszlávok, most már szerbek ikonja, Sostar a LEN elnökségben, aki lecsapott volna, hogy mi ezt nem tudjuk..., és azonnal vitték volna Belgrádba, úgyhogy meg kellett a saját kasszánkból előlegezni, ami most az utolsó hónapokra azért az év folyamán komoly nehézséget okoz. Olyan kedves feladatom is van, hogy az év végére a bronzérmes és még inkább aranyérmes két csapat premizálásának fedezetét kell megtaláljam, most ebben az esetben ez az összeg nagyon hiányzik. Azt már nem is mondom, hogy még egyszer egy százas kéne, mert szerencsére most nem lesz LEN-kongresszus, tehát lehet, hogy ezt át tudjuk januárra tolni, viszont most már tényleg komoly ígéretem van arra, hogy januárban átkerül hozzánk a teljes egymillió eurónak a forint oldala, és akkor egyrészt visszavesszük a sajátot, másrészt akkor kellő pillanatokban átutaljuk a LEN-nek, ami jár. Itt az az érdekes, hogy december 31-ig hogy tudunk túlélni.

- Hát, mondjuk én arra gondoltam, hogy lehet, hogy az állam esetleg gyorsabban segíthetne... A túléléshez most neked mennyi hiányzik?

- Hát ezt most én..., nem akarok itt matekozni. Én úgy gondolom, hogy ha lesz lehetőségük, mert nyilván itt az a legnagyobb baj, hogy nem tették be az idei költségvetésbe, mert nem volt erre jel. Ha lesz lehetőségük, mert sikerül úgy gazdálkodjanak, hogy marad, biztos vagyok benne, hogy novemberben kapok egy telefont, a legjobb az lenne, hogy a saját gazdasági igazgatómtól, hogy érkezett a számlára pénz, de ha Simicskó úrtól kapom a telefont, hogy holnap utalunk, az sem olyan rossz.

- Milyen EB-t ígérhetsz?

- Énszerintem profi lesz. Nagyon profi volt a 2001-es. A 2001-es szervezésben részt vevő legfontosabb személyek közül mindenkit felkértem, hogy ilyen-olyan pozícióban adjon nekem tanácsot vagy effektíve dolgozzon. Úgy érzem, hogy jó az a szervező bizottság, aki most elkezdett dolgozni, nagy segítség nekünk például egy olyan apróság - most ez egy friss benyomásom, hogy Csurka Gergő, aki a sajtófőnöke lesz, ő a LEN-nek is és a FINA-nak is a médiabizottságában dolgozik, tehát nagyon sok világversenyen van ott, nem a szervező ország oldaláról, hanem a szervezést kiadó nemzetközi sportszervezet oldaláról, tehát hatalmas tapasztalata van. Ez csak egy apró példa, de én úgy látom, hogy mindenki a helyén van ebben a bizottságban, bízom benne, hogy nagyon profi lesz.

A műsorvezető kérdésére a szövetség elnöke kitért arra, hogy a Bajnokok Ligája főtáblájának csoportbeosztása meglehetősen egyoldalú lett és ez magyar szempontból hátrányos. Kemény Dénes emlékeztetett, hogy az athéni olimpián is a lehető legrosszabb sorsolást kaptuk. Optimizmusa jeleként azt mondta: "tessék, ez a csoport. Most fel fogja készíteni a legjobb hatba - most final six lesz - bekerülő, bízom benne, két magyar csapatot. Jól fölkészíti és majd ott is jól fognak szerepelni."

Mint ismeretes, a főtáblára kerülésért a Szolnoknak a Primorje Rijekán kell túljutnia oda-visszavágós ki-ki meccsen, majd a final sixbe jutásért az egriekkel, a rendező jogán már végső döntős Barcelonetával, az Olympiakosszal, a Jug Dubrovnikkal és a Pro Recco-Crvena Zvezda selejtező győztesével kell megvívnia a mindössze két továbbjutó hely egyikéért.

A beszélgetés legfontosabb részlete: