FACEBOOK

Vízilabda a Corvinus nagyelőadójában

Vízilabda a Corvinus nagyelőadójában
hozzászólás, 2013.10.16.

Szépen megtelt a nagyelőadó a Corvinuson szerdán késő délután. A téma a vízilabda volt.

A programot a Széchenyi István Szakkollégium szervezte, ezzel a címmel: "ÚJ HULLÁM: Vízilabdában még mindig mi vagyunk a császárok?"

Az előadói asztalnál három meghívott vendég ült, András Krisztina sportközgazdász, adjunktus (BCE Vállalatgazdaságtan Intézet), Benedek Tibor szövetségi kapitány, háromszoros olimpiai bajnok és Gergely István csapatvezető, kapusedző, kétszeres olimpiai bajnok.

Szegény moderátor fiú mindjárt az elején bajba került: egyedül ő nem vette észre a teremben, hogy saját bemutatása során úgy említette Gergely Pista szövetségi funkcióját, hogy ő az "MLSZ" elnökségének is tagja. Nem értette, miért a felzúdulás, és miért jegyzi meg Gergely Pista ironikusan, hogy legalább neki is szóltak volna erről...


A sportág helyzetéről, a finanszírozás kérdéseiről, a megújulás lehetőségeiről beszéltek az asztalnál ülők, s valahogy kevés, optimizmusra okot adó információt hallhatott a közönség, talán csak a jelen lévő három szakember határozott elszántsága volt reménykeltő.

E sorok íróját is meglepetésként érte, hogy a TAO-szabályok a póló számára kedvezőtlenül alakulnak, a sportágat ezzel az eszközzel támogatni szándékozó cégek a jövőben kevesebbet nyernek az ügyön, míg a művészeti területen megmaradtak a korábbi kedvezmények. Így elképzelhető, hogy a támogatás iránya megváltozik. Egyébként is figyelemre méltó (és persze sajnálatos), hogy a TAO-pénzek terén nem csak a labdarúgás előzi meg a pólót, hanem a többi sportág is - egész konkrétan a TAO-bevételek terén a vízilabda tökutolsó.

Egyébként van olyan feltételezés, hogy talán az egész TAO (társasági nyereségadó-kedvezmény-rendszer) a foci miatt jött létre, s azért lett öt "látványsportág" a körbe vonva, hogy ne lógjon ki a lóláb. Most, hogy a nagy stadionépítési beruházások sorsa nagyjából "elrendeződött", mintha már kezdenék leépíteni a TAO-ellenőrzési apparátust, ami nem sok jót jelent e kedvezményes adózási forma jövőjét illetően. Pedig - mint minden fontos gazdasági keretszabály esetében - nagyon lényeges lenne, hogy az elhatározott és bevezetett kedvezményekkel hosszabb távon számolhassanak az érintettek.

A sportág valahogy nemzetközi szinten sincs rendben, a nemzeti szövetségek külön szervezetek, a nemzetközi irányítás viszont együtt van az úszással, aminek sok előny mellett hátránya is van. Hiányoznak a vízilabdát üzleti alapon eltarthatóvá tevő, brand jellegű rendezvények, események (Benedek Tibor említést tett a kudarcba fulladt európai klubtornáról, amelyhez lettek volna szponzorok, de létrehozása a LEN-en kívül nem sikerült). Állítólag a testfestés reklámként való alkalmazása is azért lett tiltott a pólóban, mert az úszásban ez nem megengedett - de hát itt más sportról van szó...!

A pódiumbeszélgetésen elhangzottakat (minimális kivétellel) több részletben közöljük.

VLV-VIDEÓK:



Vízilabda a Corvinuson 1. - Benedek Tibor


Vízilabda a Corvinuson 2. - Gergely István


Vízilabda a Corvinuson 3. - András Krisztina


Vízilabda a Corvinuson 4. - Benedek Tibor



Vízilabda a Corvinuson 5. - Gergely István


Vízilabda a Corvinuson 6. - András Krisztina



Vízilabda a Corvinuson 7. - Benedek Tibor


Vízilabda a Corvinuson 8. - Gergely István


Vízilabda a Corvinuson 9. - Gergely István


Vízilabda a Corvinuson 10. - András Krisztina


Vízilabda a Corvinuson 11. - Benedek Tibor


Vízilabda a Corvinuson 12. - Gergely István