FACEBOOK

Szirányiék várják a final six-et – Helyzetkép Spanyolországból

Szirányiék várják a final six-et – Helyzetkép Spanyolországból
hozzászólás, 2013.10.16.

Még el sem kezdődött a spanyol bajnokság, a címvédő CNA Barceloneta máris két trófeával gazdagodott. A Katalán Kupa megnyerése után a spanyol Szuperkupát is megszerezték. Szirányi Balázst, a Barceloneta és a spanyol válogatott centerét kérdeztük.

SZIRÁNYI BALÁZS (CNA Barceloneta) a vlv-nek:

- Mivel a legutóbbi szezonban a bajnokságot és a Spanyol Kupát is megnyertük, a Szuperkupáért a kupadöntő vesztese, a Real Canoe volt az ellenfél. Fiatalokból álló, de kemény, jó kis csapat, viszont így is sima győzelmet arattunk és sajnos ez lesz a jellemző az egész évre. Sokkal erősebb játékerőt képviselünk, mint bármelyik más csapat. Barceloneta-játékosként persze örül az ember a sikernek, de nem igazán jó látni, hogy ennyire egyoldalú a dolog.

- Egészségileg teljesen rendbe jöttél?

- Igen, igen, már a vb-n is egészségesen játszottam, a könyököm teljesen stabil, körülötte az izomzatot és a kezemet sikerült úgy megerősíteni, hogy már nincs sérülésveszély. Inkább a kimaradás miatti erőhiányt éreztem a világbajnokság alatt.

- A spanyol vb-szereplést hogy értékelték ott hivatalosan?

- Nem volt megfogalmazott elvárás és nem is tartották „lebőgésnek” az ötödik helyet, de nem jó érzés, hogy már elég régóta nem érünk el nagy eredményt és ezt valahogy mindenki elkönyveli, tudomásul veszi. A szokásos: benne lett volna a csapatban a meglepetés, de most sem sikerült azt elérni. Igazából a becsületünket "megvédtük", de ugye még egy kontraszt is volt, hiszen a spanyol lányok megnyerték a vb-t, tehát kicsit háttérbe kerültünk velük szemben is. Természetesen ugyanolyan erőbedobással készülünk, mint korábban, de úgy érzem, mintha megszűnt volna a nagy eredménnyel kapcsolatos várakozás velünk kapcsolatban.

- A válogatottnál történt változás a vb-t követően vagy ugyanúgy megy minden?

- Egy center, Xavier Valles abbahagyta a vízilabda-pályafutását, Felipe Perrone visszament Brazíliába, játszani. Hivatalosan még nem mondott semmit, de kérdéses, hogy velünk akar e brazilként a riói olimpiára készülni vagy a saját nemzetének csapatával. Molina szereplése is kérdéses.

- Miért?

- Hivatalos információ erről sincs, kicsit mintha belefáradt volna abba, hogy elmaradtak a sikerek, de az is lehet, hogy az olasz szabályok miatt változtat, hiszen Itáliában az olasz állampolgár is hátrányt szenved, ha más ország válogatottjában játszik.

- A szabálymódosítás nálatok hogy debütált, milyenek az első tapasztalatok?

- Kicsit kaotikus a dolog. Engem meglepett, hogy nem fújnak olyan ítéletet, amit korábban ne fújtak volna, viszont még jobban előtérbe kerül a bírói szubjektivitás. Úgy látom, hogy nálunk elsősorban az új szabályok szellemiségét próbálják érvényesíteni, hogy a támadójátékot preferálják. Sok furcsa ítélet születik, főleg centerben. Statisztikailag nem változott annyira a dolog, mint ahogy az első magyarországi tapasztalatok után várni lehetett.

- Papíron ezek a változások a mozgékony, latinos játéknak kedveznek. Ti is azt várjátok, hogy számotokra kedvezőbbek lesznek a „körülmények”?


- Idáig nem jutottunk el. Egyelőre mindenkinek nagy sokk, nagy újdonság az egész, most még klubszinten próbáljuk magunkévá tenni ezt az új szabályrendszert, elérni hogy ezek között a feltételek között tudjunk normálisan teljesíteni, például ugye, hogy félpálya előtt semmiképpen ne faultoljuk le a játékosokat. Az egyértelműnek tűnik, hogy várhatóan mindenki felhagy a brusztolós játékkal és elkezd zónázni.

- A bajnokság hogy alakul?

- A jövő héten kezdődik.

- A csapatotoknál milyen konkrét változások vannak?

- A korábbi csapatkapitány, a válogatott David Martin abbahagyta, másodedző lett és egyébként az ő bátyja lett a vezetőedző. Az elődje mostantól szakosztályvezető a klubnál. Ausztrál légiósunk, Anthony Martin visszatért a hazájába, Josip Vrlics Brazíliában folytatja, egy csapatban lesz Perronéval. Új szerzemény Albert Espanol, ő a Florentiából jött hozzánk, lényegében visszatért, mert a Barceloneta a nevelőklubja. A Novi Sadtól jött egy fiatal center, Nemanja Ubovicsics és egy argentin balkezest is igazoltunk, aki tavaly a Sabadellben játszott.

- Mi a helyzet a nemzetközi kupával?

- Nálunk lesz az új rendszerű Bajnokok Ligája-torna hatos döntője, a final six, amelynek rendezőként a szereplője leszünk. Nagyon várjuk, de ettől függetlenül teljes erőbedobással próbálunk év közben is készülni, mert a legnagyobb problémánk az, hogy Spanyolországban nálunk szerepel szinte minden válogatott játékos és gyakorlatilag nincs komoly ellenfelünk a nemzeti bajnokságban. Talán havonta egyszer jön egy komoly meccs.

- Hogy oldjátok meg ezt? Közös edzőtáborokat szerveztek erős külföldi csapatokkal?

- Lesz nyilván olyan is, de általában egymás között edzünk. Annál erősebb edzőpartnert itt nem találunk, mint hogy kettéosztjuk a saját keretünket. Jóval keményebb egy ilyen, általában csütörtökön tartott edzőmeccs, mint utána a hétvégi bajnoki... Nem lesz könnyű, de ez van, ebből kell lecsót főzni... Nem akarunk lebőgni, szerintem hazai közönség előtt jól fogunk szerepelni a final six-ben.


A spanyol Szuperkupával (fotó: RFEN)

- Most két évig megvan a helyetek, hiszen egymásután kétszer rendezhetitek meg a hatos döntőt. Neked mi erről a véleményed?

- Miről?

- Hát, hogy végül is a rendezési jogot veszitek meg komoly pénzért és ezzel biztosított a helyetek a klubtorna elitjében.

- Örülök, hogy így alakult. Kicsit meglepett, hogy így történt, meg nyilván lehet vitatkozni erről a szisztémáról, de nekünk, a spanyol és a barcelonai vízilabdának egyértelműen kedvező és azért nem hiszem, hogy a lényegen, az erőviszonyokon változtatni fog. Úgyis a legjobb csapat nyer majd, viszont nekünk nagyon jó, hogy mindenképpen ott lehetünk a végső fázisban.

- Mit szóltál a barcelonai vb végeredményéhez? Milyen érzés volt ott megélni, hogy a honfitársaid nyertek?

- Nem volt alkalmam gratulálni a fiúknak, de a döntőt a helyszínen megnéztem, hiszen közvetlenül az előtt játszottunk mi az 5. helyért. Boldog voltam, nagyon örültem. Érdekes volt őket látni azért is, mert egyre többen kerülnek be az én korosztályomból, voltak újoncok, furcsa érzés volt nézni például, ahogy vb-t nyer a "mi uszodánkban", Barcelonában Decker Ádám. De nagyon örültem neki!

- Meglepett téged a magyar csapat?

- Igen, meglepett. Nem a győzelem, hanem a mutatott játék. Tényleg nagyon jól játszottak. Amikor elkezdtük őket alaposabban nézni, hogy mit produkálnak, a horvát meccs után, már nyilván nem volt akkora meglepetés a győzelem, de azért a vb előtt ez még egy képlékeny dolog volt, senki nem tudta, hogy mi lesz belőle és általában nem szoktak ilyen hamar ennyire jól teljesíteni frissen megújult, fiatalokból összeállított csapatok. Talán Magyarországon is meglepetés volt a vb-arany, hiszen fiatal, új társaság jött Barcelonába. Nagyon jól csinálták, le a kalappal, ritka az ilyesmi.

- Köszönöm a beszélgetést, sok sikert az új szezonban!


Marc Minguell és Szirányi Balázs megköszöni a hazai szurkolók biztatását azután, hogy az 5. helyért lejátszott meccsen Spanyolország 10:8-ra legyőzte a görögöket a barcelonai világbajnokságon (vlv-fotó)