FACEBOOK

Mi újság? - Kovács István

Mi újság? - Kovács István
hozzászólás, 2013.09.26.

Reccóba készülnek a szolnokiak, egy kis közös gyakorlásra a világ legjobb csapatával. Saját uszodájuk átalakítása, befedése október elején fejeződik be, addig hol itt, hol ott edzenek. A csapat kezd összeállni, de a játékstílusukra hatással lesz szabálymódosítások végső, egységes értelmezése, amit ők is ugyanúgy várnak, mint a többiek.

KOVÁCS ISTVÁN szakmai igazgató (Szolnoki Dózsa Közgép) a vlv-nek:

- Augusztus 21. óta edz a komplett csapat. Mindenki egészséges, az okoz némi kényelmetlenséget, hogy az uszodánk befedési munkálatai miatt vendégségben tartjuk az edzéseket, délelőttönként általában Szolnokon, délutánonként Martfűn, de máshová is járunk, voltunk például Debrecenben is. Október elejére lesz kész az uszodánk, de az október 5-i meccsünket az Egerrel még "elcseréltük" - biztos, ami biztos.

- Hogy értékeled az eddig lejátszott mérkőzéseiteket?

- Ahhoz képest, hogy keveset tudtunk készülni, a Magyar Kupában kifejezetten jól játszottunk. A Debrecen elleni harmadik meccsen sem ment rosszul, de az előtte megnyert két mérkőzés után kicsit nehezebb volt, hála istennek, azt is meg tudtuk nyerni. Megyünk tovább, sűrű a program.

- Látod már, hogy milyen lesz a csapat, mi jellemzi majd ebben a szezonban a Szolnokot?

- Persze. De most mindenki vár egy kicsit. Megpróbáltunk azonnal alkalmazkodni az új szabályokhoz, amikor a Magyar Kupa-selejtezők elkezdődtek. Döntően befolyásol mindent, hogy végül milyen bírói felfogás válik uralkodóvá. Mást kell csinálni, ha az lesz uralkodó, amit a kupaselejtezők első mérkőzésein alkalmaztak, hogy akár 40 kiállítást is fújnak meccsenként, és megint mást, ha jóval kisebb mértékben változik az eddigi játék. Nyilván jobb lenne a közönség szempontjából, ha ez az utóbbi verzió valósulna meg. Eddig is sokszor értetetlenek voltak az ítéletek, ha ezentúl szinte mindenre kiállítást adnak, végképp követhetetlenné, érthetetlenné válik a vízilabda.

- Tehát te azt mondod, hogy a kevesebb változtatás kellene...

- Vannak jó dolgok ezekben a szabálymódosításokban, amikhez egyébként elég könnyen és gyorsan alkalmazkodtunk, például, hogy labdaszerzés után nem lehet ott rögtön megtámadni az adott játékost, vagy hogy két kézzel nem lehet fogni embereket, ez is jól működik. De csak akkor, ha következetesen alkalmazzák a szankciókat ezekben az esetekben is. Mindenesetre az biztos, hogy nehezebbé vált a játékvezetők dolga, nagyon sokszor van olyan szituáció, amelynek kétséges lehet a megítélése, s ilyenkor nekik dönteniük kell. Például ugye a szabaddobásnál el kell távolodni a lövőtől, s hogy ez az eltávolodás kellő távolságra történt-e, azt nyilván a játékvezetőnek kell megítélnie. Természetes, hogy a bírók is hibáznak, egyelőre ők sem tudtak még alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Várható, hogy az imént említett és azokhoz hasonló szituációk kapcsán sok vita lesz, még akkor is, ha a különleges helyzetre való tekintettel jelenleg az edzők is tolerálják a játékvezetőket és viszont. Kevesebb is a sárga és a piros lap.

- Mi vár rátok Reccóban?

- Négy edzőmérkőzésünk lesz a hétfőtől szerdáig tartó villámlátogatás alatt. Ez most számunkra nem csak az ínséges uszodahelyzet miatt kedvező, hanem azért is, mert alkalmunk lesz megtapasztalni, hogy az olasz bírók miként kezelik a mostani helyzetet. Október 11-12-13-án veszünk részt a Bajnokok Ligája selejtezőinek második körében. A helyszínt még nem tudjuk, nyilván annak függvénye, hogy kik jutnak tovább a most zajló első selejtezőkörből. Mi nem pályázunk a rendezésre.

- Köszönöm a tájékoztatást!