FACEBOOK

Mi újság? - Varga Dániel

Mi újság? - Varga Dániel
hozzászólás, 2013.09.16.

Hétfőn hivatalosan bemutatták az új Primorje Rijekát. Varga Dánieltől (a horvát klub újdonsült csapatkapitány-helyettesétől) nem csak aktuális horvát információkat tudtunk meg, hanem azt is, hogy Európa most Magyarországra, az új szabályok alkalmazásának első tapasztalataira figyel.

VARGA DÁNIEL a vlv-nek:

- Három új játékosunk van és négy-öt régi már nem lesz velünk az új szezonban. Utóbbiak többnyire rijekaiak, akik vagy kiöregedtek, vagy a vezetőség gondolta úgy, hogy kiöregedtek és nem ajánlottak nekik szerződést. A legnagyobb név mindenképpen Samir Baracs, aki abbahagyta az aktív vízilabdázást. Számos más fontos elfoglaltsága mellett a tizenévesek edzője lesz a klubnál. Elment Fran Paskvalin is, a helyére Cosmin Radu jött a Mladosttól, a román center, ez mindenképpen minőségi előrelépés. Marko Jelaca helyére érkezett Toni Petrovics, aki montenegrói védő, tagja volt a barcelonai ezüstérmes montenegrói válogatottnak. Második kapusnak jött Duje Jelovina, akit abban a remányben igazoltak le a vezetők, hogy idővel felváltja majd Franjo Vicant, az elsőszámú kapusunkat.

Ivan Krapics lett a csapatkapitány és érdekesség, hogy ő az egyetlen, az utolsó a jelenlegi keretben, aki rijekai és a klub neveltje.

- Hogy fogadtak titeket Dumival, mikor a vb-aranyérem birtokában visszatértetek Rijekába?

- Azt láttam, hogy a gratulációk mögött komoly elismerés volt, nyilván erősen személyfüggő, hogy ezt ki mennyire fejezi ki, de mindenkin láttam, hogy nagy dolognak tartja a sikerünket és egyben váratlannak is, ezt is lehetett érezni. 

- Egy kicsit emelte a presztízst, akár a klub presztízsét is, hogy két új világbajnok játszik mostantól a Primorjében?

- Azt gondolom, hogy büszkék ránk, arra, hogy itt játszunk, de ez egyébként az elmúlt három évben is így volt, láttam rajtuk, kommunikálták is, hogy amikor jötttünk annak idején, akkor arra voltak büszkék, hogy két olimpiai bajnokuk van, aztán arra, hogy két, ennyire jó magyar játékosuk.

- Hogy zajlik nálatok a felkészülés?


Rendkívül erős felkészülési klubtornát rendeznek a hét végén, szeptember 21-22-én, egy héttel a horvát bajnokság startja előtt Korcsulán.
A tornán négy horvát és egy szerb csapat mellett a Teva-Vasas is részt vesz.
Egyelőre nem hivatalos információnk szerint két hármas csoportra bontják a mezőnyt, ez egyikben a Primorje Rijeka mellett a Partizan Belgrád és a Mornar Split szerepel, a másikban pedig a Jug Dubrovnik, a Mladost Zágráb és a Vasas.
A második napon a csoportok azonos helyezettjei játsszák egymással a helyosztót.
A Vasas erre az időszakra eső bajnokiját a Ferencvárossal történt megegyezés alapján szeptember 26-ára halasztották.

- Augusztus utolsó hétfőjén kezdődött meg a rávezetés az alapozásra, akkor még csak délelőttönként voltak edzések, igaz, azok háromórásak voltak. Azon a hétvégén még hazajöttem Budapestre, utána már napi két edzésre váltottunk át, keményen belecsaptunk az alapozásba. Ma kezdtük el a negyedik hetet, még mindig elég kemény programmal, de hamarosan muszáj lesz könnyíteni, mert bár nem a hétvégi korcsulai torna a fő eseménye a szezonnak, azért mégiscsak el kell kezdeni jól játszani, várhatóan egyre könnyebbek lesznek az edzéseink.

- Mi a menetrendetek?

- Ezen a hétvégén a korcsulai tornán veszünk részt, jövő szombaton kezdődik a Jadranska Liga, ami idén is a horvát bajnokság alapszakasza egyben. A Primorac Kotorral kezdünk itthon. Utána jön a Mladost. Az euroliga küzdelmeibe a második körben kapcsolódunk be.

- Mi a klubvezetés hivatalos elvárása?

- Az elnökünk nagyon rendes, mint minden évben, most is azt nyilatkozta, hogy nem számít az eredmény, csak az, hogy beleadjunk mindent, és, hogy fejlődjünk tovább. Ez azonban számunkra mégiscsak egy rejtett üzenet, ugyanis, ha fejlődnünk kell, akkor az azt jelenti, hogy a tavalyi második hely után idén mindent meg kell nyerni...

- Horvátországban hogy fogadták a szabályváltoztatásokat és milyenek azt eddigi reakciók?

- Egyelőre nagy elméleti viták folynak és mindenki arra figyel, hogy Magyarországon mi történik, ugyanis otthon alkalmazzák először az új szabályokat. Kérdeztek engem is, hogy a játékvezetők miként értelmezik a változásokat. Elmondtam, amit tudok, de egyben egy kis félreértés áldozatának is tekintem magam... Kint voltam ugyanis az első hazai bajnoki fordulóban az ominózus FTC-Eger meccsen, majd átmentem az OSC-Vasasra is. Nagyjából 70 kiállítást láttam összesen a két meccsen.

Mielőtt rátérnék arra, hogy milyen félreértés miatt lettem áldozat, elmondom, hogy kijött hozzánk, a Primorjéhez egy horvát bíró, felolvasta az új szabályokat. Elmondta, hogy mire lehet számítani ennek alapján, de ahogy utána a kétkapuzásainkat vezették a horvát játékvezetők, abból azt kellene hinnem, hogy alig változik valami. Egy-két alapvető dolgot másként ítéltek meg, amikor egymás között játszottunk, de azért ez nagyjából ugyanaz a vízilabda, mint ami eddig volt. Ehhez képest én a Fradi-Eger és az OSC-Vasas élményeivel a hátam mögött játszottam a kétkapukon és az egyik legrosszabb védőjátékossá váltam, mert én voltam az egyetlen, aki az új szabályoknak megfelelve, "szabályosan" játszott... Be is adtak rólam négy labdát és lőttek rólam három gólt, mert az új szabályokat megtartva nem mertem "a régi módon" hozzányúlni a csatárhoz. Vitatkoztam is egy kicsit emiatt az edzőmmel, de aztán abbahagytam, mivel láttam, hogy otthon is nagy felzúdulás és zavar van. Abszolút alakulóban van az egész. Mindenesetre én mostantól úgy fogok játszani, ahogy engedik, nem úgy, ahogy szabad lenne... Mi egyébként először Korcsulán, aztán a Jadranska Ligában, de igazán valószínűleg majd az október 11-13-i Bajnokok Ligája-selejtezőn tapasztaljuk meg, hogy mi a valós helyzet és mennyire kell valóban visszavenni a védekezésből.

- És egyébként mi a személyes véleményed az új rendszerről?

- Egy kicsit talán más, mint amit most mindenki mond. Még senki nem hozta szóba, hogy a játékvezetők értelmezési gondjai mellett a játék megváltoztatásának szükségességéről is beszélni kellene. Ezeket a szabályváltoztatásokat azért hozták, hogy kevesebb legyen a durvaság, több a gól, de nem úgy, hogy nő a kiállítások száma, hanem hogy megváltozik a játék, kevesebb a kemény szerelés, így nagyobb lehetőséghez jutnak a technikás vízilabdázók. Kicsit egyhangú a mostani érvelés, lehet, meg kellene próbálni magán a játékstíluson változtatni, az új szabályok szelleme szerint.

- Köszönöm a beszélgetést!


Primorje Rijeka, 2013-14