FACEBOOK

Magyar Kupa - nagyüzem a hétvégén

Magyar Kupa - nagyüzem a hétvégén
hozzászólás, 2013.09.13.

Szombat-vasárnap kialakul a Magyar Kupa legjobb négy csapatának mezőnye. A negyeddöntők csapatainak egy-egy játékosát faggattuk reményeiről és az új szabályok várható következményeiről.

A szövetségben hét közben szakmai egyeztetést tartottak a szabálymódosítások első tapasztalatairól és a részvevők (köztük a játékvezetők, ellenőrök képviselői) megállapodtak néhány alapvető értelmezési kérdésben. Az erről készített dokumentumot cikkünk alján ismertetjük.


Magyar Kupa, negyeddöntők

Szeptember 14., szombat

17.00 Eger-Szeged

GÓR-NAGY MIKLÓS (ZF-Eger) a vlv-nek:

- Zavartalan volt a felkészülésünk, egészségileg mindenki rendben van. A hét első fele a szabályok értelmezésével telt, a második pedig azzal, hogy akkor inkább egyáltalán nem is foglalkozunk ezzel, hanem alkalmazkodunk ahhoz, ami most van, várhatóan erre a három hétre.  

Nyilvánvaló, hogy hazai pályán győzni szeretnénk, sőt, nem árulok el titkot azzal, hogy idegenben is... Nem mondanék semmilyen számot, hogy hány gólos szombati győzelemmel utaznánk másnap Szegedre - már csak azért sem, mert előfordult már, hogy sokgólos előnnyel is pórul járt ott a csapatom. Nem is arra készülünk, hogy szombaton megnyugtató előnyt szerezzünk, hanem arra, hogy a két meccs összesített eredménye alapján továbbjussunk.

DECKER ÁDÁM (A Híd Szeged VE) a vlv-nek:

- "Emberanyaggal" jól állunk, mindenki egészséges és már mindenki edzésben is van. Rendesen edzünk, a Pécs elleni múlt heti botlás nem nyomta rá a bélyegét a heti munkánkra, zökkenőmentesen készültünk az Eger elleni kupanegyeddöntőkre. Számomra meglepően jól ment néhány gyakorlás, főleg az emberelőnyös játék: ahhoz képest, hogy a társaság mintegy harmada kicserélődött, egészen összeszokott képet mutattunk. Igazából nem nagyon tudtuk, hogy mire kell készülni az Egerrel szemben, mert most már nem játszhatják a szokott játékukat, aminek része, hogy az elején keményen kezdik a meccset, akár csempébe döngölést is eredményező szoros emberfogással.  

Általában véve is nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy az Eger miként alkalmazkodott az új szabályokhoz és arra is, hogy a játékvezetők mennyire fogják segíteni a látványos vízilabdát, illetve mennyire ragaszkodnak majd mereven a szabályokhoz, azok betűjéhez. Abban nem gondolkodom, hogy hány gólos szombati hátrány hozható be vasárnap. Tény, hogy mióta ez a nagy Eger létrejött, a Szegednek nem sikerült ott nyerni, jó lenne, ha ez a negatív sorozat most megszakadna... Ha ez nem sikerül, az sem baj, a szezon elején vagyunk, hullámzó a játék, és még egy nagyobb arányú első napi vereség behozása sem lehetetlen Szegeden, vasárnap.

18.00 FTC-Vasas

ERNYEY MÁRK (Széchenyi Bank FTC) a vlv-nek:

- Örültünk, hogy a Vasast kaptuk, így kedvezőbb a helyzetünk, mintha a Szolnokkal vagy a Szegededdel szemben kellett volna megküzdenünk a továbbjutásért. Mint az elmúlt hetek eredményei mutatják, bármi bárhol megtörténhet. Szeretnénk bebizonyítani, hogy a Vasas elleni szentesi győzelmünk nem véletlen volt, hanem tényleg sokra képes ez a csapat. Ígérhetem, hogy a Fradi mindent meg fog tenni azért, hogy mi jussunk tovább. Ha sikerülne bejutni a legjobb négy csapat közé, az nagyon szép eredmény lenne a klub számára. Sajnos nekem közbejött egy, reméljük, kisebb betegség, emiatt szombaton biztosan nem játszom, ha jól tudom, mindenki más topon van és száz százalékig odateszi magát, hogy sikerüljön a továbbjutás.

Furcsa egyébként az új szabályokkal játszani, rengeteg a kiállítás a meccseken. Ennek hatására szinte bizonyosan az a csapat nyer most, amelyiknek hosszabb a kispadja. Az eddigi meccseken ráadásul különböző bírói felfogással találkoztunk, de ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni, mindenki keresi a helyét, mind a csapatok, mind a bírók. Mindenkinek kell egy kis idő, hogy kialakuljon az új rendszerű játékról alkotott végleges kép, szerintem ez 10-15 meccset is jelenhet, de őszintén remélem, hogy hamarabb letisztulnak majd a dolgok.

SEDLMAYER TAMÁS (TEVA-Vasas) a vlv-nek:

- Katonás Geri még nem tud játszani sajnos. Drasko ezen a héten tért vissza, sérülésből lábadozik, de már valószínűleg játszani fog. Német Tonya a hét elején lázas volt, a "kisebbik Manó" (Manhercz Krisztián - a szerk.) pedig az U17-es EB-n van, úgyhogy egyelőre még kicsit foghíjas a csapatunk. Délelőttönként erősítettünk a héten, délutánonként pedig az emberelőnyös-emberhátrányos játékot és a hátulról lövést gyakoroltuk.

Arra számítunk, hogy az új szabályok miatt az emberelőnyös és az emberhátrányos játékon lesz a hangsúly, igyekszünk majd ezekben jól teljesíteni. Szeretnénk revansot venni a Fraditól Szentesen elszenvedett vereségért, ehhez az kell, hogy a körülményekhez képest a legjobb formánkat tudjuk nyújtani. Oda fogjuk tenni magunkat, meglátjuk, mi sül ki belőle. Jó lenne szombaton is és vasárnap is nyerni.

18.00 Honvéd-Kaposvár

GERGELY ISTVÁN (RacioNet Honvéd) a vlv-nek:

- A sorsolásunk jó volt, az összes többi lehetőséget figyelembe véve talán a legkedvezőbb ellenfelet kaptuk. Mindenképpen szeretnénk továbbjutni, nagy eredmény lenne, ha ezzel az új csapattal négybe kerülnénk. Úgy érzem, hogy a tavalyihoz képest lőtt gólokban mindenképpen erősödtünk, bízom abban, hogy ez nem a védekezés hátrányára történik.

Mindenki egészséges, voltak betegek hét közben, de már együtt van az egész csapat. Bízom abban, hogy a többieket sokkal jobban fogja befolyásolni a szabályváltozások körüli huzavona, mint a mi csapatunkat. Nem akarunk ezzel foglalkozni, mert úgyis azt fújják majd a bírók, amit látnak, vagy amit gondolnak, hogy fújniuk kell. Egyelőre mindenki szokja ezt az új rendszert és úgy gondolom, minél később alkalmazkodik hozzá valaki, annál nehezebb lesz a helyzete. Próbálunk maximálisan alkalmazkodni és teljes mértékben kizárni a játékunkból ezt a "külső tényezőt". Azt kértem a csapattársaimtól, hogy hagyjuk a dolgot most a bírókkal, ne törődjünk az ítéletekkel, foglalkozzunk azzal, amit a vízben tehetünk és akkor talán még lépéselőnybe is kerülünk az ellenfelünkkel szemben.

A Kaposvárt nem szabad lebecsülni, jól játszott a selejtezőben, ráadásul az új szabályrendszerrel a kis csapatok is komoly meglepetést tudnak okozni. Fejben próbálunk okosak lenni, ahogy az új szlogenünk mondja (nem tudom, ki találta ki, de nagyon tetszik): Racionet Honvéd - ésszel játszunk. Ezt próbáljuk alkalmazni.

SZÉCSI ZOLTÁN (Kaposvár) a vlv-nek:

- Sok és erős edzéssel készültünk a héten, az a célunk, hogy a csapat minél gyorsabban fejlődjön. Borzasztó erős ellenfélre számítunk, nyilván a Honvéd az esélyesebb a továbbjutásra, de természetesen szeretnénk meglepetést okozni. Külön taktikai verziókkal nem készülünk a Honvéd ellen, igyekszünk a saját játékunkat játszani, ha ez jól sikerül, akkor zavarba hozhatjuk az ellenfelet, ha nem, akkor a Honvéd fog simán továbbjutni.

Nem számolgatunk, így nincs értelme annak a kérdésnek sem, hogy milyen szombati eredménnyel lennénk elégedettek. Nyolc negyed van két nap alatt, ennek végén kell egy gólos előnnyel zárni... Sérültről nem tudok, teljes a csapatunk.

Az új szabályokkal kapcsolatos megállapodást nem nagyon értem, most küldték át nekem. Úgy tűnik, sokféleképpen is értelmezhetők a leírtak. Hát, nem tudom, már egész jól alkalmazkodtunk a megváltoztatott szabályokhoz, ez most megint egy visszalépés, ami szerintem az első Euroliga-meccsig fog tartani és utána jön majd egy újabb megállapodás. Ez most egy teljesen értelmetlen tűzoltás, egy-két nappal fontos meccsek előtt. Úgy vagyunk ezzel most már, hogy fújjanak bármit, igyekszünk a legjobb tudásunk szerint alkalmazkodni mindenhez.

18.00 Debrecen-Szolnok

MARNITZ GERGŐ (Debrecen) a vlv-nek:

- Reménykedem abban, hogy mindkét meccs nagyon szoros lesz és nagyon szeretném, örülnék neki, ha szombaton a debreceni uszodában sikerülne meglepnünk a Szolnokot és nyernénk. Ha ez így lenne, akkor vasárnap idegenben, egy várhatóan nagyon pörgős ki-ki meccsen dőlhetne el, hogy ki jut tovább. Készültünk a meccsre, én külön is szeretnék bizonyítani, hiszen éppen Szolnokról jöttem Debrecenbe és ilyen helyzetben minden vízilabdázó, minden sportoló kettőzött erővel száll harcba. Nagyon várom a holnapi napot.

Ami az új szabályokat illeti, szerintem ezek következményeként minden mérkőzés rangadóvá válik, a leggyengébb csapatot sem becsülheti  le a legerősebb. Nagyon megnőtt a védekezés jelentősége, sok az emberhátrány, sok meccsen volt 30 fölött a kiállítások száma, így a védekezés minősége, valamint a játékosok aznapi lövőformája jelentősen befolyásolja majd a mérkőzések kimenetelét.

KIS GÁBOR (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- Úgy készültünk, ahogy a rangadókra szoktunk. Igyekeztünk kielemezni az ellenfelet és nagyon várjuk már a mérkőzést. Ami egy kis gondot okoz, az az, hogy fogalmunk sincs, milyen játékvezetői felfogás alapján alkalmazzák majd az új szabályokat. Azt hiszem, még a bírók is bizonytalanok, egyelőre egy kis káosz van, úgyhogy szerintem ez lesz a szombati meccs legnagyobb problémája. Volt olyan meccsünk, amit már az új szabályokkal játszottunk és mindenre kiállítást ítéltek, aztán egy másik meccsen ugyanolyan dologért, amiért először hátrányba kerültél, most előnyben játszhattál... Nem tudjuk, hogy mi lesz szombaton, szerintem az a csapat fog nyerni, amelyik a leghamarabb tud alkalmazkodni az éppen aktuális bírói felfogáshoz. Remélem, hogy ez nekünk fog sikerülni és akkor mindkét mérkőzést megnyerve juthatunk tovább. Ez a célunk.

Egyébként a szabálymódosításokról az a véleményem, hogy valószínűleg látványosabbá teszik a vízilabdát, de a centerjátékot megölik, főleg úgy, hogy egyszer így fújnak a bírók, egyszer meg úgy. Igyekszem majd a lehető leggyorsabban reagálni a meccsen az éppen aktuális szabályértelmezéshez. Ez lesz a legnehezebb.


Visszavágók, szeptember 15., vasárnap

16.00 Kaposvár-Honvéd
16.00 Szolnok-Debrecen
17.00 Szeged-Eger
19.00 Vasas-FTC

Elődöntők: november 16.
Döntők: november 17.


A szövetség hivatalos honlapján, az mvlsz.hu-n közzétették a hétközi szakmai egyeztetésen született ötpontos megállapodás szövegét.

A tájékoztatás szerint az alábbi szabályértelmezéseket alkalmazzák a hétvégi kupanegyeddöntőkben, illetve az azt követő bajnoki körökben, "aztán különféle delegációk indulnak meg szeptember utolsó hétvégéjén Kragujevác és Nápoly irányába, ahol a Bajnokok Ligája első selejtezőkörei esedékesek, bár Gerendás György amondó, igazán majd az október 11-13-ai második kanyar lesz perdöntő, amikor már igazán minőségi együttesek meccselnek."

1. Minden esetben a kapus zavarásának minősül, így egyszerű támadóhibát (kontra faultot) kell ítélni azon támadójátékos ellen, aki labda nélkül a védekező csapat 2 méteres vonalán belül elúszik a kapu előtt.

2. Egyszerű támadóhibát kell ítélni a pálya egész területén, amennyiben a támadó játékos jogtalan előny szerzése végett kézzel vagy lábbal ellöki, eltolja, eltartja a védőt. A játékvezető saját hatáskörben jogosult (a régi szabályok szerint és szellemében) az erőszakosság körülményeiből és annak mértékétől függően ezen szabálytalanságot a wp 21.12 (ütés, rúgás, stb) illetve wp 21.13 (agresszív játék) wp 21.14 (brutalitás) alapján megítélni.

3. Semleges dobás esetén, és a ráúszást követően a játékvezető jogosult egy egyszerű hiba ítélésével eldönteni a támadás további irányát. Labdacsere esetén az egyszerű hiba a wp 21.11 alapján (támadó csapat saját térfelén elkövetett egyszerű hiba kiállítást von maga után) ítélendő meg.

4. Kiállítási hiba a labdát birtokló kapus ellen elkövetett minden nemű akadályozás és zavarás (pl . a kapus tartja a kezében a labdát, az ellenfél játékosa a víz alól felemelkedve kiüti a kezéből a labdát és az bemegy a kapuba, NEM GÓL, kiállítás a támadó játékos ellen)

5. A wp 21.10 alapján kiállítási hibának minősül minden két kezzel elkövetett egyszerű szabálytalanság. (sem a védő, sem pedig a támadó játékos nem foghatja, tarthatja két kézzel az ellenfél játékosát pl áthúzás) (megjegyzés: lehetősége van a védőjátékosoknak két kézzel megtámasztani, tolni az ellenfelet, mindaddig amíg fogással vagy tartással nem akadályozza annak szabad mozgását, törekedni kell arra, hogy test-test elleni kontaktus esetén az egyik kéz a víz felszíne felett legyen)