FACEBOOK

Vízilabdás nem bableves - indul az edzőképzés

Vízilabdás nem bableves - indul az edzőképzés
hozzászólás, 2013.09.10.

A hónap végéig lehet jelentkezni az új, négy féléves edzőképző tanfolyamra, amelyet az MVLSZ indít, s amelyet a LEN is akkreditált. A részletek:

Elkészült a tematika és az órarend, október 7-én indul a LEN által akkreditált magyar edzőképzés. Jelentkezni e hónap végéig lehet.

A feltételek szigorúak, a jelentkezőnek az alábbi három feltétel egyikének meg kell felelnie (és kivétel az ígéretek szerint nem lesz):

I. Érettségi bizonyítvány és legalább kétéves edzői gyakorlat (klub által igazolva)
II. Utánpótlás vagy felnőtt válogatottság
III.Játékosmúlt és felsőfokú diploma

A kétéves tanfolyam részvételi díja félévenként 120 ezer ft+áfa.

A tanfolyam sikeres elvégzése középfokú végzettséget jelentő szakedzői diplomát, vízilabda edzői képesítést eredményez.

A képzést az MVLSZ képzési és szakmai igazgatója szervezi és vezeti, ő nem más, mint Kásás Zoltán mesteredző, aki sokáig Kemény Dénes segítője volt a sikert sikerre halmozó magyar férfi válogatottnál.

KÁSÁS ZOLTÁN a vlv-nek:

- A tanfolyam elméleti és gyakorlati képzést egyaránt tartalmaz. A foglalkozások helyszíne uszoda lesz, mert így a konditermet és a medencét igénylő órák is könnyen megtarthatók. Havonta egyszer lesz egy teljes nap elfoglaltságuk a jelentkezőknek, hétfőn, mert ez a nap a leginkább megfelelő, hiszen az érintettek a megelőző hétvégén vannak elfoglalva csapatukkal.

A tanárok neves szakemberek, alapvetően a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karáról, de sok vízilabdaedző mellett egy-egy speciális terület szakértőjét is bevonjuk majd a képzésbe. Külföldről is tervezünk meghívni egy-egy neves edzőt, elsősorban a délszláv területről, de ennek anyagi vonzata is van, így e tekintetben később lehet majd tisztán látni.

Az élettant Pavlik Gábor tartja, aki hosszú évtizetedeken keresztül több kapitányt is végigkísért a férfi válogatott orvosaként. Professzor emeritus, s elmondta nekem, hogy már nem nagyon vállal felkéréseket, de a vízilabda területéről érkező invitálásra nem tud nemet mondani. Most írt vadonatúj élettankönyve lesz egyébként a tananyag.

Dubecz József egyetemi docens éveken keresztül volt a válogatott mellett erőnléti edző, vízilabdázott is, a kézilabdázóknak is rendszeresen tart előadásokat, ő tartja majd az edzéselméleti és módszertani órákat. Lénárt Ágota tanszékvezető egyetemi tanár lesz a pszichológia, sportpszichológia oktatója, Gombocz János pedig a pedagógia témáját viszi majd. A pécsi egyetem docensét, Katics Lászlót, az utánpótlás kondiedzőjét is felkértem foglalkozások tartására.

Nagyon komolyan veszünk  minden tantárgyat, s természetesen az oktatók segítségével készült a tematika. A cél az, hogy az utánpótlást olyanok oktassák, akik tisztában vannak a szakmai kérdések mellett élettani, pszichológiai és pedagógiai dolgokkal is. A négy félév tanulmányi időszakának szakmai vázlatát én készítettem el, de ez nem azt jelenti, hogy én fogom a vízilabdát oktatni, minden alkalommal meg akarok hívni egy-egy edzőt az adott témakörben.

Fontos, hogy teljesen az alapoktól kezdünk, mert nekem az a meggyőződésem, hogy ha az alapokat nem tanítjuk meg jól a gyerekeknek, akkor később megállnak a fejlődésben, nem lesz mire építeni. Az egyszerűtől haladunk a komplikáltabb felé, s ez szárazföldi edzést is jelent, meg vízit is. Közben bejöttek az új szabályok, amelyek kicsit módosítják majd a már elkészített tematikát.

Elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy az utánpótlással foglalkozó edzők megalapozottan, meghatározott tematika szerint dolgozzanak. Az utóbbi időszakban utánpótlás szinten már közeledtünk a legnagyobb riválisokhoz, de az elmúlt években ért minket néhány keserű csalódás és a válogatottak szintjén is érezhető volt egy-egy komoly hiányosság a frissen bekerülő fiataloknál. Tudjuk azt is, hogy ha elkezdjük ezt a munkát, még sok idő fog eltelni ahhoz, hogy az első eredmények érzékelhetőek legyenek.

Ahogy mondtuk még Rajki Béla bácsi idejében: a "babelmélet" a vízilabdában nem működik. Tehát ha jó bablevest akarsz csinálni, akkor be kell áztatni a babot és minél többet van vízben, annál jobb lesz a bableves. Ez a vízilabdázóra nem vonatkozik: attól, hogy ázik, még nem lesz jó vízilabdás. A minőségre megyünk és arra, hogy az edzők ki tudják használni az edzésidő minden percét - jól, hatékonyan.


A képzésre az edzokepzes@mvlsz.hu emailcímen lehet jelentkezni.

Fontosabb dokumentumok