FACEBOOK

Szezonnyitó sajtótájékoztató Egerben és Debrecenben

Szezonnyitó sajtótájékoztató Egerben és Debrecenben
hozzászólás, 2013.09.05.

Percre pontosan azonos időben kezdődött meg csütörtökön két OB1-es csapat szezonnyitó sajtótájékoztatója. Egerben és Debrecenben is bemutatták az új keretet.

Kimagasló, egyedülálló, fantasztikus - ezekkel a szavakkal jellemezte a főszponzor képviselője a ZF-Eger 2012-13-as teljesítményét. A szponzorok maradtak, a csapat pedig komoly erősítéssel vág neki az új szezonnak.

Egerbe igazolt két újdonsült világbajnok, Hárai Balázs és Bedő Krisztián, érkezett a tehetséges (Szalay-díjas) fiatal kapus, Meixner Marcell, visszatért Sántavy Máté és szerződést kapott a felnőtt csapatnál az egy évig még ifi-korú Zalánki Gergő, akinek neve máris jól cseng, köszönhetően az utánpótlás-válogatottban nyújtott teljesítményének.

A stáb is bővült, a tizedik szezonját kezdő és a bajnokság után búcsúzó Gerendás György vezetőedző mellé a BVSC eddigi mestere és nem utolsó sorban a magyar válogatott másodedzője, Dabrowski Norbert került oda segítőnek, s egy év múlva ő veszi át a csapatot.

(Derültséget keltett a sajtótájékoztatón, hogy Gerendás György elárulta, Dabrowski közölte vele, hogy fürdeni megy Egerbe. Ezt az olimpiai bajnok vezetőedző úgy értelmezte, hogy a friss másodedző a bajnokság döntőjének végén vele együtt szeretne vízbe ugrani. És valószínűleg jól gondolta, mert a helyszínen jelenlévő Dabrowski Norbert nem cáfolta meg. Csak mosolygott.)

A sajtótájékoztatón mutatták be Kis Szabó Ervin bEGERjedve című könyvét, amely az egri vízilabdasport idei kiemelkedő sikereirő szól.

Visszaérkezett a sajtótájékoztatóra Máltáról Biros Péter, az egriek csapatkapitánya, akit természetesen a vlv kamerája elé kértünk.

VLV-VIDEÓK:


Biros Péter a vlv-nek


- Szervusz, Péter. Az első kérdés természetesen az, hogy milyen volt ez a nyár? Hogy volt a máltai bajnokság vége? Kétszer is nyerhettetek volna. Foglald össze ezt a nyarat, légy szíves.


- Végül is jó volt, azt kell mondanom. Kicsit furcsább a kinti vízilabda. Elsősorban nem profi játékosokról van szó, hanem munka mellett vízilabdáznak. Jól éreztük magunkat kint, tanulságos volt, hogy más fajta vízilabda is van a világon, de tényleg jó volt. Igen, tényleg volt két lehetőségünk, hogy nyerjünk, nem sikerült. Ugye most mindenkinek szerintem egy kicsit savanyú a szőlő odakint, mert csak másodikak lettünk, de azt hiszem, hogy tizenkilenc éve nem nyert bajnokságot ez a klub, ahol én voltam, viszont tíz éve nem is játszott döntőt, tehát felemás a kép, igaz, hogy nem nyertünk, viszont olyan eredményt értünk el, ami már nagyon-nagyon régóta nem volt. Borzasztóan jó hangulat volt a két utolsó mérkőzésen, tényleg a nyári vízilabda netovábbja volt, tényleg kánaán, mint egy világeseményen, úgyhogy élvezetes volt. Kicsit szomorú lett a vége, de gondolom, egy kis idő után szép lesz ez is, már nekik is, nem csak nekem. Úgyhogy tényleg élvezetes volt.

- Mi várt itthon, amikor hazajöttél? Itt új szabályok lettek közben, jön egy új bajnokság. Mik a reményeid a következő évre vonatkozóan?


- Igen, olvastam, hogy milyen szabályok lesznek, mert elküldte nekem az elnök úr. Furcsa volt látni azt, amit elküldtek papíron, először fel se fogtam, hogy most ez miről is szól? Tegnap játszottunk két edzőmeccset, így élőben láthattam, hogy milyen szabályok vannak. Hát furcsa, de ehhez is alkalmazkodni kell, csak nehogy az legyen ezzel a baj, hogy mondjuk áprilisban megint megváltoztatják, és visszaállítják az eredetit, vagy csináljunk valamit végig, vagy ne is kezdjük el. Most elkezdtük ezzel, meglátjuk, hogy mi lesz a vége. Nem bonyolult, csak a beidegződéseket kell levetkőzni, meg nagyon kell figyelni, hogy ne csináljunk butaságot… Olyan „butaságot”, ami régebben természetes volt, de most egy kiállítással jutalmazzák, úgyhogy erre nagyon kell figyelni.

- Tudtad-e nézni Máltán a világbajnokságot, és mit szólsz ehhez az eredményhez?


- Persze, néztük. Ami nem volt tv-ben, azt interneten követtem, amit adott a tévé, azt együtt néztük. Láttam a görög meccset végig, az elődöntőt, és természetesen a döntőt. A döntőt azt együtt néztük Tamással (Molnár Tamással - a szerk.), sőt még Kiss Csabával is, úgyhogy tényleg jó volt nézni. Aztán utána próbáltam mindenkit felhívni telefonon, nehéz volt, de nagyjából sikerült. Tényleg nagy dolgot hajtottak végre, és nagyon büszke voltam, hogy magyar lehetek. :) Úgyhogy le a kalappal előttük, nagyon nagy öröm volt számomra kint, nem azt mondom, hogy a sivár hétköznapokban, de tényleg egy kicsit olyan jó érzés… olyan jó volt magyarnak lenni.

- Köszönöm, Péter, és sikeres szezont kívánok neked!


- Köszönjük.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Bárány Attila megnyitja a sajtótájékoztatót


Kelemen László a ZF-Eger sajtótájékoztatóján


Razsi Botond alpolgármester a ZF-Eger sajtótájékoztatóján


Gerendás György a ZF-Eger sajtótájékoztatóján


Dabrowski Norbert a ZF-Eger sajtótájékoztatóján


Hárai Balázs és Bedő Krisztián a ZF-Eger sajtótájékoztatóján




A debreceniek sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a szerződését három évvel meghosszabbító Európa-bajnok Braniszlav Mitrovicson és az újdonsült világbajnoki ezüstérmes Szasa Misicsen túl a maradás mellett döntött az időközben Universiadét nyerő Halek Márton, Kállay Márk, Palotás Gergely, Süveges Máté, illetve Vindisch Ferenc. Hozzájuk érkezett a román válogatott Andrei Busila (Nagyvárad), az Universiade-aranyérmes balkezes Chilkó Márton (ZF-Eger), a junior világbajnok Marnitz Gergő (Szolnok), a junior válogatott kapus, Péterfy Mihály (Vasas), a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes montenegrói válogatott Predrag Jokics (Partizan Belgrád), valamint újból piros-fehér szerelést húz a féléves szentesi kitérőt követően visszatérő kétszeres gólkirály, Weszelovszky László (Szentes) is. Mellettük az új idényben bizonyíthatnak továbbá fiatal, főként saját nevelésű tehetségek is – Macsi Patrik, Pocian Serban Patric és Smitula Gergő. A távozók: Alex Giorgetti (Pro Recco), Boris Letica, Komlósi Péter, Milos Korolija (Radnicski Kragujevác), Nébald Olivér (Miskolc), Somlai Tamás (KSI).

Az új idénynek hat válogatottal vág tehát neki Varga Tamás vezetőedző együttese, akik ráadásul a nyáron a cívisváros-, és a DVSE hírnevét egyaránt öregbítették világszerte – Kazanyban a főiskolások és egyetemisták olimpiáján Chilkó Márton és Halek Márton aranyérmet nyert a magyar válogatottal, Predrag Jokics és Szasa Misics pedig a barcelonai vizes világbajnokságon szerzett ezüstérmet, miután a döntőben éppen a magyar nemzeti együttessel szemben maradt alul a montenegrói csapat.

A Debrecen vízilabdacsapata a kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás irányításával az eddigi legsikeresebb szezonját tudhatja maga mögött, hiszen túl azon, hogy harmadik élvonalbeli idényében a nemzetközi kupaszereplést érő ötödik helyen végzett az együttes, a Magyar Kupában, valamint története első nemzetközi megmérettetésén, az Eurokupában is a legjobb négy között ért célba. Idén azonban anyagi okok miatt nem tudja vállalni a szereplést a második legrangosabb európai vízilabda-versenysorozatban a gárda, így ezúttal két fronton harcol: a Magyar Kupában, és az OB I-ben. A Magyar Kupában az elmúlt hétvégén a saját nevelésű reménységekkel teletűzdelt, a csoportselejtezőre több hiányzóval útnak induló együttes második helyen jutott tovább az immáron új szabályokkal lejátszott nagykanizsai tornáról a negyeddöntőbe, ahol a legjobb négybe kerülésért a Szolnok csapatán kellene túljutnia Varga Tamás tanítványainak. A bajnokságban a Debrecen célja az élbolyba, az első hat közé jutás. Az együttes másodedzője a Szentes felnőtt férfi vízilabdacsapatától érkező Lukács Dénes lett, aki a DVSE utánpótlás-nevelésért felelős szakmai igazgatója is egyben.