FACEBOOK

A 2014-es budapesti EB olimpiával ér fel

A 2014-es budapesti EB olimpiával ér fel
hozzászólás, 2013.08.30.

Átfogóan értékelte az eddigi munkát Benedek Tibor és Gergely István a Reggeli Startban. A vb-győzelem megadta a hitelességet az edzői stábnak is, még nagyon sok szakmai feladat áll a csapat előtt, s pihenésre nincs idő, mert a jövő évi budapesti EB olimpiával ér fel számunkra.

A hitelességet ki kellett vívni, mert voltak, akik kevésnek tartották Benedek Tibor edzői tapasztalatát a szövetségi kapitányi pályázat idején. A január óta elért eredmények - Benedek értékelése szerint - megadták a szükséges hitelességet és ez most már megkérdőjelezhetetlen, mert lehet ugyan, hogy lesznek rosszabb eredmények, de a világbajnoki címet immár senki nem veheti el sem a csapattól, sem a stábtól.

Teljesen új rendszer szerint kezdett el dolgozni januárban ez a társaság, s Gergely István szerint a siker kulcsa az egymás iránti bizalom volt.

A műsorvezető, Szombathy Pál hosszas kapacitálására, hogy melyek voltak a felkészülés "forradalmian új elemei", Benedek Tibor a videók segítségével történő rendkívül alapos elemzéseket nevezte meg, s köszönetet is mondott rögtön Dabrowski Norbert másodedzőnek az e téren neki nyújtott segítségért. Elárulta, hogy a vb-n, ahol kétnaponta játszott meccset a magyar válogatott, a mérkőzésünket követően azonnal hozzáláttak a következő ellenfél feltérképezéséhez, hogy reggel már útbaigazítást adhassanak a játékosoknak, megkezdve a közvetlen felkészítést az új partner elleni meccsre.

Egyébként Benedek Tibor nem akarta elemezni a régi és az új felkészítés közötti különbséget. Mint mondta, új, nagyon alázatos és sikerre éhes csapat és stáb dolgozott most és valószínűleg az okozta a különbséget. Hozzátette, hogy a londoni csapattal valószínűleg sokkal nehezebb lett volna egy hasonló felkészülést végigcsinálni.

Gergely István azért megjegyezte: ő számított arra, hogy Benedek Tibor rengeteg újdonságot hoz eddigi játékospályafutásának tapasztalataiból, sőt, még más sportágak kultúrájából is, adaptálva azokat a vízilabdára (elárulta, volt olyan, ami még számára is újdonság volt) és szerinte ezek az újdonságok most már természetesek lesznek, s nem csak a válogatottnál, hanem klubszinten is.

Benedek Tibor a jövőt illetően rendkívül mértéktartóan fogalmazott. Mint mondta, a vb megnyerésével még nem lettünk erősebb csapat, továbbra is tartja azt a véleményét, hogy a szerbek és az olaszok előttünk járnak. Ezen a világbajnokságon jobbak voltunk náluk, de vannak olyan hiányosságaink, amelyekben nagyon sokat kell fejlődünk szakmailag és már munkájának kezdetén erre hívta fel a figyelmet. Tartott előadást a bekkelésről, a kapufások játékáról. Szerinte a világversenyeken látszott a fejlődés, amit elértünk, de ez még mindig kevés. A szabályok módosításával a lefordulásos játék megváltozik, miként a védekezés típusai módosulnak. "Ha nem vagyunk ébren és nem reagálunk villámgyorsan ezekre a változásokra, akkor megint lépéshátrányba kerülhetünk" - mondta a kapitány. Hozzátette, nehéz és fontos időszakhoz érkezett a vízilabdasport, hiszen jövőre Magyarországon lesz az Európa-bajnokság és emiatt nekünk ez a verseny olimpiával ér fel. Hazai közönség előtt játszani roppant nagy felelősség, főleg magyar közönség előtt és vízilabdában, ahol eleve nagyon nagy az elvárás, most pedig a csapat rátett még egy lapáttal a világbajnokság megnyerésével.

- Azt gondolom, hogy azoknak a játékosoknak, akik válogatottak akarnak lenni, ettől a pillanattól kezdve már arra kell készülniük, hogy egy év múlva Budapesten Európa-bajnokság lesz - mondta Benedek Tibor.

A teljes beszélgetés a Reggeli Startban: