FACEBOOK

Drámai döntetlen

Drámai döntetlen
hozzászólás, 2013.08.13.

Nagyon izgalmas csatában, utolsó másodperces góllal hozta döntetlenre az olaszok elleni, csoportdöntőnek beillő keddi mérkőzését a magyar válogatott Szombathelyen, az U20-as világbajnokságon.

U20-as világbajnokság, Szombathely

Olaszország-Magyarország 11:11 (4:3, 4:3, 1:1, 2:4)
Szombathely, v.: Buch (spanyol) Uz (török)
Olaszország: Vespa, Di Fulvio 2, Presciutti 1, Fondelli 1, Velotto, Busilacchi, Dolce 1. Cs.: Vergano 1, Alesiani, Renzuto Oidice 1, Bruni 1, Cupido 3. Szövetségi kapitány: Ferdinando Pesci
Magyarország: Bendes, Telegdy, Jansik Sz. 2, Sedlmayer, Csapó 3, Lőrincz 1, Német T. Cs.: Bedő 2, Berta 1, Gyárfás 2, Manhercz K., Szabó B. Szövetségi kapitány: Horkai György

Csapatunk 1:0-nél vezetett először és utoljára, s meccs közben az olaszok többször is nagyon elhúztak, sokkal gyakrabban játszhattak emberelőnyben, mint mi, és ami az igazi gond: a meccs első felében ezekkel a lehetőségekkel folyamatosan éltek is. A mieinket dicséri a szívós akarat, az, hogy egy pillanatra sem adták fel és ennek meg is lett az eredménye. Előbb a csapat hozta lázba az eső ellenére nagy számú közönséget (még a versenypályától távoli bemelegítőmedence-parton is tömött sorban álltak az emberek), majd a közönség a csapatot, s a vége az utolsó percen belüli két gól, egyenlítés és ezzel esély a csoportelsőségre. Ennél is fontosabb lehet azonban a lélektani következmény: Zágrábban megvertük az olaszokat, most vesztett állásból hoztuk döntetlenre a meccset, ennek a következő találkozónkon lehet esetleg "eredménye". Ja, és az olaszokkal legközelebb a döntőben találkozhatunk...

A magyar válogatott szedán este Kanadával játszik (19.00)


vlv-képek




A MECCS MAGYAR GÓLJAI (hang nélkül):

Csapó első gólja, hang nélkül

Bedő első gólja, hang nélkül

Gyárfás első gólja, ötméteres, hang nélkül

Gyárfás második gólja, hang nélkül

Bedő második gólja, hang nélkül

Csapó második gólja, ötméteres, hang nélkül

Jansik Szilárd első gólja, hang nélkül

Lőrincz gólja, hang nélkül

Berta gólja, hang nélkül

Jansik Szilárd második gólja, hang nélkül

Csapó egyenlítő gólja és a meccs vége, hang nélkül


VLV-VIDEÓK:


Horkai György nyilatkozata

- Gratulálok, Gyuri a döntetlenhez. Azzal kezdeném, hogy tudom én is, nem játszottunk igazán jól, de hova kell menni ahhoz, hogy hazai pálya legyen? Tényleg...


- Igen, ezt nehéz így megfogalmazni, én nem mondhatok semmi ilyet, meg nem is akarok. Sajnos egy pár dologban igaza volt a bírónak, de voltak olyanok is, ahol én úgy éreztem - majd ha megnézzük a videót, akkor fogjuk tudni megmondani -, hogy volt pár olyan kiállítás, ami talán nem volt jogos, de nem baj, legalább gyakoroljuk az emberhátrányt. Sajnos az elején nagyon jól lőtték a fórokat, amikor taktikát váltottunk emberhátrányban, akkor kezdtünk feljönni, azzal megzavartuk őket, és a vége tulajonképpen a játékosoknak a szíve és az akarata, ami hozta ezt a döntetlent, ami pszichésen ér csak sokat egyedül, mert különben semmilyen jelentősége nincs, de pszichésen nagyon fonos. Európa-bajnok, Európa legjobb csapata ez, vagy talán a világ legjobb csapata, a múltkor megvertük őket Zágrábban és most játszottunk velük egy döntetlent. Mondom, ez pszichésen nagyon hasznos lehet.

- Holnap egy viszonylag gyenge ellenfél jön. Mi a feladat ilyenkor, hogy ezt a tüzet tartani lehessen?.

- Én azt hiszem, hogy ha az lenne a baj, hogy nincs bennük tűz, akkor nagy baj lenne. Ezek a fiúk tudják, hogy mi van, égnek a vágytól, hogy jól szerepeljenek, és ez látszik az akaratukon, úgyhogy abszolút optinmista vagyok. Holnap Kanada jön, délelőtt még elmegyünk egy tornatermi edzésre, kicsit súlyzózni, utána Kanada. Aztán - alakul, ahogy alakul. Nem tudnám megmondani, hogy ki lenne a legjobb ellenfél, mindenki nehéz, a négy köz jutásért egy meccs van, nekünk az lesz élet-halál kérdése.

- Köszönöm szépen, gratulálok még egyszer.

- Köszönjük.



Csapó Miklós nyilatkozata

- Az megy a hangszórókból, hogy "stand up" - és felálltatok - hihetetlen módon. A meccs hőse vagy, mesélj! Öt perce fújták le.


- Köszönöm szépen, de én nem emelném ki magamat, mert a csapat teljesítményével tudunk így felállni, mindenki hozátette a sajátját, úgyhogy én nem tartom magam a meccs hősének, csapatként mutattunk ma nagyot.

- Nagyon nehéz ez az ellenfél és őszintén szólva végig azt lehetett érezni, mintha játszadoznának veletek - ebben segítették őket a bírók is elég keményen. A végén elhittétek, hogy lehet ebből valami még?

- Természetesen. Egy korábbi tévényilatkozatban is elmondtam, ennek a csapatnak nagy erőssége az, hogy akármnnyi esély van arra, hogy felálljunk, vagy csak ikszre hozzzunk egy mérkőzést, addig nem állunk meg. Most beigazolódott, hogy ennek van értelme.

- Mondta Gyuri, hogy pszichésen van különösen nagy jelentősége, annak, hogy nem kaptatok ki azután, hogy Zágrábban megvertétek őket. Hogy látod, fogtok velük még alálkozni ezen a tornán...?

- Ha minden a terveink szerint alakul, akkor valószínűleg a döntőben, hiszen ők a másik ágon vannak. Valóban, ez inkább mentális erőt adhat a csapatnak, mert ugye a másik ágról három közel azonos tudású csapat közül kapjuk az ellenfelet a négy közé jutásért, úgyhogy majdhogynem tét nélküli volt ez a meccs, preszztízscsata.

- A meccsen nem sérült meg senki, mindenki jól van?

- Igen, mindenki egészséges.

- Köszönöm, jó pihenést és gratulálok.

- Köszönjük.



Jansik Szilárd nyilatkozata

- Szilárd, gratulálok! Ellőttem azt a poént Mikinél, hogy ő a meccs hőse. Te is a meccs hőse vagy és rengeteg hős volt ezen a meccsen. Mondd el légy szíves hogy volt! Az elején kicsit megijedtünk, amikor már hárommal is vezettek.

- Igen. Köszönjük. Azt gondolom, hogy ma itt mindenki hős volt az 1-es sapkától a 13-as sapkáig. Tényleg nem értem, hogy az elején miért így indítunk, gyakran előfordul nálunk. De mutatja a szívünket, hogy ezt a nagy kiengedést vissza tudtuk hozni. Igazából az emberhátrányos védekezéseink nem mentek az elején. Szinte majdnem mindegyiket belőtték és megbeszéltük, hogy a rövid fához adják fel mindig és tényleg mindig ottmaradt valahogy, a nyakába kell ülni.

- Az olaszok mintha ráültek volt a második szakaszban az eredményre és húzták az időt, cirkuszoztak, ahogy szoktak, de vissza tudtatok jönni. Mi hozta a fordulatot azon kívül, hogy a hátrányos védekezés javult?

- Az egyik nagy fordulatot az hozta, hogy megbeszéltük, letámadásos hátrányos védekezés játszunk, tehát jobban megyünk feléjük, nem a statikus blokkokat csináljuk. Ez őket meg is zavarta, ebből tudtunk labdákat szerezni, és hogy a nem lövik be a fórjaikat, már nem olyan magabiztosak és ebből volt, hogy tudtunk is fordulni – ez hozott nagy fordulópontot.

- Gondolom, ezt a meccset még nagyon sokat fogjátok elemezni és remélem, bízom benne, hogy a döntő lesz az a meccs, ami előtt meg fogjátok nézni még egyszer.

- Jó lenne, ha eljutnánk oda. Holnap kiderül, hogy a csoport élén vagy második helyen végzünk. Ez igazából egy szabadnapot ér, de azon kívül nem sokat, küzdünk tovább.

- Köszönöm szépen, gratulálok.

- Köszönjük szépen.

(Lejegyezte: Tina)



Lőrincz Bálint nyilatkozata


- Gratulálok ehhez a nagyszerű mérkőzéshez és a pontszerzéshez! Nagyon fontos volt. Megbeszéltük itt már többen, több nyilatkozó is elmondta, hogy elsősorban lélektanilag. Te hogy láttad a meccset? Örülsz ennek az egy pontnak?

- Abszolút örülök, nagyon boldogok vagyunk mindannyian, hogy sikerült pontot rabolni, pontot itt tartani az olaszoktól. Nagyon jó érzés volt. Úgy érzem, hogy az elején picit rajtunk volt a teher, hogy ennyien vannak kint, egy ilyen nagy meccsen, de sikerült feloldódni - a közönségnek is köszönhetően. Nagyon jó hangulatot teremtettek. Nagyon örülök, hogy ki tudtuk hozni döntetlenre, hiszen kétgólos hátrányból jöttünk vissza. Azt hiszem, ez a csapat erejét is mutatja és szerintem napról napra jobb teljesítményt fogunk tudni nyújtani.

- Éppen ezt akartam kérdezni. Most egy kicsit lelkileg vagy tudat alatt lazítás is jöhet, könnyebb csapat lesz az ellenfél. Hogy tartjátok karban magatokat ilyenkor, az erőt, a tüzet?

- Szerintem nem kell karbantartani, hiszen mindenkiben meg van: egy hazai rendezésű világbajnokságról van szó. Abszolút motivált mindenki és nagyon akarja a győzelmet minden meccsen. Itt a formáról van szó, ami szerintem napról napra jobb lesz. Remélem, ez elég lesz a négy közé kerüléshez először és a továbbiakról majd akkor szeretnék beszélni, amikor ott vagyunk bent.

- Holnap este Kanadának annyi gól, amennyi belefér?

- Abszolút. Szerintem nem arra megyünk, hogy minél szebb gólokat lőjünk, hanem minél jobban - úgymond - ki akarjuk „tömni” őket. A hazai közönséget is ki akarjuk szolgálni. Megteszünk mindent ennek érdekében.

- Köszönöm szépen, jó pihenést kívánok.

(Lejegyezte: Tina)



Bendes J. Viktor nyilatkozata


- Gratulálok Viktor! Nem egy olcsó poénnak szánom, hanem egy magvas gondolatnak, hogy egy új "nagy Viktor" áll a VLV kamerája előtt. Azt hiszem, hogy aki látta ezt a meccset, tudja, hogy mire gondolok. Értékeld légy szíves, hogy volt! Mit éreztél bent, hogy ment ilyen jól a védés, hogy készültél?

- Elsősorban megtisztelőnek tartom, azt, amit mondtál. Másrészről én nem Nagy Viktor szeretnél lenni, én egy másik Viktor vagyok és másként is közelítem meg a dolgokat. A mérkőzést az olaszok úgy kezdték, ahogy mi nem feltétlenül vártuk. Ez talán köszönhető a zágrábi tornának, ahol megvertük őket. A védekezésünk sajnos az első félidőben nem volt túl jó. A blokkok nem nagyon tudtak nekem segíteni. A védés nekem akkor még kicsit döcögött, de a második részre ez megfordult. Megmutattuk az olaszoknak és Szombathelynek, hogy a magyar szív diadalra is képes.

- Meccs közben, amikor elmentek három góllal, milyen érzéseid voltak? Benne volt egy nagy zakó?

- Nem. Én nem gondolkoztam igazából semmin. Csak arra gondoltam, amit még Gergely Pista mondott nekem a Honvéd-edzések alkalmával, amikor nagyon sokat beszélgettünk, hogy mindig a következő támadásra kell koncentrálnom és arra, hogy nem kaphatok gólt.

- Most mi következik? Kicsit könnyebb lesz nektek, azután jönnek a legélesebb meccsek. Mi lesz a következő egy-két napban, hogy készültök mentálisan? Fizikailag gondolom edzésekkel.

- Mindenféleképpen, szerintem a csapat nevében is beszélek, hogy nagyon elfáradtunk. Egy nagyobb pihenő következik. Holnap lesz egy konditermi edzésünk, utána egy vízi edzés is. Szerintem Kanada csapata nem jelenthet nekünk problémát. Beszélgettünk arról, hogy a csoportelsőség kedvezne-e. Mi úgy gondoljuk, hogy nem azzal foglalkozunk, hogy kit akarunk, vagy kit nem akarunk kapni a négybebe kerülésért, hanem arra, hogy legyen egy pihenőnapunk és még jobban rá tudjunk koncentrálni a következő meccsre, a négy közé jutásért.

- Köszönöm szépen, jó pihenést és jó felkészülést.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)


GYÁRFÁS TAMÁS a vlv-nek:

- Az olaszok elleni meccs mindig nagyon pörgős, most sem volt másképp. Csapatként játszottunk, úgy gondolom, hogy teljes mértékben megérdemeltük a döntetlent, sőt kijárt volna nekünk a győzelem is szerintem a játék alapján. A meccs első felében sajnos sok kiállítást kaptak az olaszok, és mi nem védekeztünk jól hátrányban, majd váltottunk, és egyből meg is zavarodtak. Sokan kérdezték, milyen hatással lesz ránk a hazai pálya....hát.. NAGYON JÓ hatással van ránk! Szenzációs a hangulat, és érzek emiatt egy plusz erőt a csapatban.

Hatalmas az akaraterőnk, szívből játszottunk, ezért is voltunk képesek a végén az egyenlítésre. Holnap Kanada, megteszünk mindent, hogy csoportelsők legyünk. Hajrá Magyarok!


Várható: a videónyilatkozatok leírt változata, a magyar gólok és sok fotó.


A nap további mérkőzései:

Üzbegisztán-Dél-Afrika 9:8 (6:2, 0:0, 2:2, 1:4)
G.: Rusztamov 5, Kuosimov 2, Massel, Krahotyin, ill. Jagga, Trnicsics, Baker 2-2, Oliver, Schooling

Szerbia-Brazília 11:5 (3:3, 2:2, 0:0, 6:0)
G.: Szubotics 3, Tanaskovics, Mandics 2-2, Rasovics, Rangyelovics, Matkovics, Obradovics, ill. G. Guimarses 3, B. Gomes, G. Gomes

Szlovákia-USA 10:12 (3:3, 4:2, 1:2, 2:5)
G.: Plavan 3, Kosztelnyik, Bielik, Balázs 2-2, Paksi, ill. Bowen 3, Abdulhamid, Roberts 2-2, Zwaneveld, McCintick, Ramirez, McConnell, Kimbell

Spanyolország-Oroszország 11:11 (1:3, 4:2, 4:4, 2:2)
G.: Barroso Macarro 6, Munarriz Egena, Montpeat Portana 2-2, Gorria Puga, ill. Nagajev 4, Szucskov, Timakov, Fedotov 2-2, Zitnyik

Japán-Kazahsztán 13:4 (4:1, 4:0, 2:3, 3:0)
G.: Arai 5, Oono 3,  Icsikawa 2, Takigawa, Sakamoto, Sugane, ill. Godovannyuk 2, Turlikanov, Berbeljuk

Horvátország-Ausztrália 11:5 (5:0, 1:2, 3:1, 2:2)
G.: Goreta 3, Macan, Viskovics 2-2, Cagali, Buha, Zsivkovics, Gagulics, ill. Sindone 2, Ford, Pavillard, Trabinger

Kolumbia-Kanada 8:9 (2-2, 3-2, 2-2, 1-3)
G.: Hinestroza 4, Hernandez, Vergara 2-2, ill. Tascherean, Mitrovics 3-3, Thumwood 2, Radojcsics


Szerda reggeli tájékoztatás szerint a junior világbajnokság szervezőbizottsága, "az egyenlő feltételek biztosítása miatt" megváltoztatta a szerda nap programját.

17. ESP-SVK       09:30

18. RUS-USA      10:50

19. CRO-JPN      12:10

20. AUS-KAZ      13:30

21. ITA-COL        15:00 

23. SRB-UZB       16:20

24. BRA-RSA      17:40

22. HUN-CAN    19:00