FACEBOOK

Bajnokok Ligája - pénzért lehet kiemelést venni

Bajnokok Ligája - pénzért lehet kiemelést venni
hozzászólás, 2013.08.11.

Újabb lépést tett előre - a sportág sírba taszítása felé a LEN.

A waterpoloworld.com jóvoltából vasárnap nyilvánosságra került az úgynevezett wild card-lista, vagyis azon klubcsapatok listája, amelyek kiemelést kapnak a Bajnokok Ligájában a következő három évre szólóan(!!).

Különböző forrásokból már értesültünk arról, hogy a LEN úgy igyekszik népszerűsíteni a sportágat, hogy világvárosokat próbál tudatosan kiemelt helyzetbe hozni. A tartós, legalább három éven át tartó szereplés az elitben természetesen sokba kerül. Nem csak különböző feltételeket kell vállalni, hanem évente(!) 30 ezer eurót is fizetni kell a wild kártyás státusért. Fogalmazzunk magyarul: jó pénzért meg lehet vásárolni a legjobb klubok európai bajnokságának végső fázisában való részvétel jogát, mégpedig tartósan (sőt, csak úgy).

Ezek a csapatok a BL végkifejletében kapcsolódnak be a küzdelmekbe, hozzájuk csatlakozik az a négy klub, amely selejtezősorozaton keresztül jut el ugyanide. A 8+4 csapatot két hatos csoportba sorolják majd és a két csoport első három játékosa szerez jogot a final six tornán való részvételre. Vagyis a végküzdelemben az eddigi négy csapat helyett hat vesz majd részt.

A kiemeltek listája

- CN Atletic-Barceloneta (spanyol)
- Wasserfreunde Spandau 04 Berlin (német)
- Olympiakos Pireusz (görög)
- AN Brescia (olasz)
- Jug Dubrovnik (horvát)
- Partizan Belgrád (szerb)
- ZF-Eger

A nyolcadik klub neve nem ismert, de kiléte állítólag egy héten belül kiderül. A final six rendezője ugyanis jogosult lesz a részvételre. (Ez egyébként újabb problémát vet fel, hiszen egy olyan csapat játszik majd a legjobb 12 között, amely a lejátszott meccseinek eredményétől függetlenül ott lesz a döntőben.) Ha a listán már szereplő klub lesz a döntő rendezője, akkor egy új csapat kerül a kiemeltek közé.

A wild kártyások között hiába keressük a versenysorozatban újra induló Pro Recco, továbbá a Primorje Rijeka és a címvédő Crvena Zvezda nevét. Előbbi kettő "büntetésből" nem kapott lehetőséget wild card vásárlására, mivel tavaly nem indultak, a Crvena Zvezda pedig a LEN-nek azon következetes szakmai feltételének nem felelt meg, hogy az elmúlt 10 évben kellett volna meghatározónak lennie az európai vízilabdaéletben... (Lásd még: Spandau 04, Pireusz, stb...)

A BL következő szezonjáról egyébként egyelőre nem készült versenykiírás. Az érintett magyar csapatok (az Eger és a Szolnok) a nevezési díjat befizették, az egriek a női BL-ben is vállalták a szereplést. A nevezési díj a tavalyi ezer euróról 4.500 euróra nőtt, igaz, ez az összeg állítólag a bírói utaztatások költségét is tartalmazza.

Az igazi probléma az, hogy mivel a csapatok versenykiírást még nem láttak, nem világos, hogy mik a részvétel pontos feltételei. Azt is csak pletykákból lehet tudni, hogy a bevételből a LEN visszaoszt a csapatoknak, de anyagilag nyilván csak azok kerülnek majd legalább nullszaldóra, akik a végső versenyszakaszba eljutnak.

Bárány Attila, az egriek ügyvezető elnöke némileg meglepődött, amikor a vlv-től értesült arról, hogy hivatalosan wild kártyások. Mint mondta, egyelőre haladékot kértek a 30 ezer euró megfizetésére és ha ezt nem kapják meg, akkor nem tudják elfogadni a (részleteit tekintve egyébként sem ismert) feltételeket. A sportvezető úgy fogalmazott: a jelenlegi gazdasági helyzetben képtelenség 9 millió forintot leakasztani valahonnan.

A szolnokiak pedig a főtáblán még szabad négy(!) helyért olyan mezőnyben harcolnak majd, amelynek tagja lesz - többek között - a Pro Recco, a Primorje Rijeka, a címvédő Crvena Zvezda és amennyiben nem kap haladékot a 30 ezer euró befizetésére, akkor a ZF Eger is...

Az események várhatóan hamarosan felgyorsulnak (ideje, hiszen közeleg a nyár vége), s természetesen beszámolunk a fejleményekről.