FACEBOOK

A szív diadala - tíz év után ismét barcelonai vb-döntőben Magyarország

A szív diadala - tíz év után ismét barcelonai vb-döntőben Magyarország
hozzászólás, 2013.08.01.

Fantasztikus küzdeni akarással, mégis higgadt, okos játékkal, az ősi magyar vízilabda-fifikát is felhasználva legyőztük az olimpiai bajnokot és szombat este világbajnoki döntőt játszunk Montenegróval. Folyamatosan frissülő helyszíni riportunk a csodálatos barcelonai estéről.

Világbajnokság, Barcelona (Spanyolország)

Elődöntő

MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 11:10 (2:3, 4:2, 3:2, 2:3) - hivatalos jegyzőkönyv pdf

Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Flahive (ausztrál), Naumov (orosz)
Magyarország: Nagy V., Gór-Nagy 1, Madaras 1, Bátori, Vámos 3, Hosnyánszky, Decker Á., Szivós 3, Varga Dániel, Varga Dénes 2, Bedő 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Horvátország: Pavics, Loncsar, Milakovics, Paskvalin, Jokovics 2, Bukics, Muslim 1, Buslje, Sukno 2, Dobud 2, Setka 1, Obradovics 2. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Gól - emberelőnyből: 6/8, ill. 7/15 (ebből egy kettős előny)
Gól - ötméteresből: -, ill. 0/2
Kipontozódott: Gór-Nagy (22. p.), Decker Á. (24. p.), ill. Obradovics (32. p.)

BENEDEK TIBOR a vlv-nek közvetlenül a lefújás után:

- Jó meccs volt. Harcoltunk - a 17:7-es kiállítási arányra nehéz mit mondani... Ez az utunk, át kell magunkat verekedni, akármilyen nehézség van. Át kell magunkat verekedni holnapután is, mert semmit nem adnak ajándékba. A játékosok szíve óriási. Ahogy mondtam pár napja, ez már bennük volt a vb elejétől. Elhiszik magukról, hogy jók - és tényleg jók!

A VLV ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL

 
Ellenfelünk a döntőben Montenegró lesz, mert a másik elődöntőben:

Montenegró-Olaszország 10:8 (3:1, 2:0, 4:3, 1:4)

A döntő szombaton, 22.15-kor kezdődik.



vlv-képek

A MAGYAR GÓLOK:

Gór-Nagy Miklós gólja

Vámos Márton első gólja

Vámos Márton második gólja

Madaras Norbert gólja

Szivós Márton első gólja

Szivós Márton második gólja

Varga Dénes első gólja

Vámos Márton harmadik gólja

Szivós Márton harmadik gólja

Bedő Krisztián gólja

Varga Dénes második gólja


AZ ELCUERVO WATERPOLO BLOG MECCSÖSSZEFOGLALÓJA:


VLV-VIDEÓK:


Benedek Tibor nyilatkozata


- Szervusz Tibor! Gratulálok a döntőhöz!

- Köszönöm szépen.

- Eltelt néhány óra a meccs befejezése óta. Tudsz már egy kicsit higgadtan értékelni? Mi történt ezen a meccsen azon kívül, hogy a szív legyőzte a horvátokat?

- Valamennyire tudok. Nyílván akkor tudnék igazából, hogy ha látnám a meccsnek az anyagát. Arra most már nincs időnk, mert készülünk már ma éjszaka a következő meccsre. Harcos mérkőzés volt, tudtuk, hogy 7-8 ember játszik náluk végig, akik nagyon tapasztaltak, rutinosak. A kevésbé rutinos játékosok szinte vízben sem lesznek. Sokat játszanak majd dupla centert, ezekre készültünk. Arra készültünk, hogy mivel ezek a nagyon rutinos játékosok folyamatosan vízben lesznek, a harmadik-negyedik negyedben ki kell jöjjön az a különbség, hogy mi 12 emberrel, ha leveszem Attilát, aki kint ül, tudunk folyamatosan játszani, cserélni. Úgyhogy a negyedik negyed végén nekünk több erő kell, hogy maradjon. Ez tulajdonképpen be is igazolódott, nem volt ennyire nagy a fölényünk, de végig bírtunk egy ilyen nyomást emberhátrányban, ilyen különbséggel, ehhez az is kellett hozzá, hogy sokkal pihentebbek legyünk és frissebbek, mert tudtunk cserélni.

- Térjünk át a holnaputáni meccsre, Montenegró az ellenfél, ez közben kiderült. Hogy értékeled?

- Ha előtte megkérdeznek, azt mondom, hogy az olasz csapat lesz. De azért ezen a világbajnokságon jó sokszor kiderült, hogy a papírforma, mint minden világversenyen, nem csak itt - eldobható. Egy-egy mérkőzésen bármi történhet. Montenegró azzal, hogy egymás után verte ki Szerbiát és Olaszországot, már nagyon sokat tett az asztalra – ez már nem véletlen. Tudja mindenki, az olaszok is arra készültek, hogy van egy nagyon erős jobb oldaluk. A bal oldal attól függően, hogy milyen formában van, tud meccset dönteni. Mivel mi is a jobb oldalukra fogunk jobban odafigyelni, ahol a két Janovics és Ivovics játszik, de pontosan az a kérdés, hogy a másik oldal hogy fogja tudni kihasználni, hogy több lehetőséget kapnak. Valószínűleg ezt az elmúlt két meccsen jól kihasználták.

- Van már a fejedben elképzelés, amit majd megosztasz a fiúkkal? Taktikai elemek, amiket bevettek?

- Van elképzelésem nyílván, én vagyok az edző. Dolgozunk rajta. :-)

- A holnapi nap hogy alakul?


- Délelőtt videó van és pihenő, este van edzés.

- Köszönöm szépen, jó pihenést és jó felkészülést kívánok.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)



Varga Dániel nyilatkozata

- Szervusz, Dani. Gratulálok ehhez a mai teljesítményhez. Azt hiszem, hogy ennél jobbat senki el sem tudott képzelni. Izgalmas volt, happy end volt a vége. Értékeld, légy szíves, hogy hogy láttad belülről!

- Szia. Köszönöm a csapat nevében a gratulációt. Izgalmas volt, happy end volt, hát mit mondjak… sok minden kavarog a fejemben. Az, hogy miért nyertünk, miért voltunk jobbak, hogy a lélektani pillanatokat miért mi tudtuk megnyerni. Igazából úgy érzem, hogy az egész VB erről szól, de még korai lenne összegeznem. Maradjunk abban, hogy nagyon sok van ebben a csapatban, és van benne annyi, hogy a vb-döntőt is meg tudja nyerni.

- Jó, hát azért a mai meccs nagyon kemény volt. Nem akarok bírózni, de több embertől is megkérdeztem, hogy hogy lehetett ezt a nyomást elviselni lélektanilag. Fizikailag sem lehetett könnyű, de lélektanilag, hogy újra és újra hátrány, ez…

- Jó, hát nem könnyű, de kétoldalú ez a dolog, ugyanis hogyha ennyi emberhátrányt kapunk, akkor persze könnyen bosszúsak vagyunk, de nagyon nagy erőt ad az, hogyha annak ellenére, hogy sújtanak minket a rosszabbnál rosszabb ítéletek, kivédekezzük azokat. Tehát lassan felnövünk ahhoz, lesz annyira érett a csapat, hogy ezekre a rossz ítéletekre nem verbálisan válaszol, hanem kivédekezett emberhátránnyal, vagy akciógóllal, vagy okos játékkal, mert nem számítunk jobbra a döntőben sem. Lehet, hogy ugyanígy kétszer annyi hátrányunk lesz, mint előnyünk, a méltó választ a vízben kell megadni.

- Tudom, hogy "az a mondás", hogy mindegy, hogy ki lesz az ellenfél a döntőben, de azért ez két iskola, ez két különböző játékstílus. Te hogy látod? Mi fekszik nekünk jobban? Vagy mi lett volna jobb? Vagy jó így?

- Én sem azt mondanám, vagy arról beszélnék, hogy melyik a jobb ellenfél nekünk, vagy melyik az erősebb csapat. Inkább azt mondom, hogy egyértelműen nagyon más. Az olaszok ellen nagyon másképp kellett volna készülni, mint most kell Montenegró ellen. Náluk azért súlyosabb a kapásoldal, a két Janovics, illetve Ivovics. Nagyon jó védőik vannak, nagyon kemények, nagyon…  hogy mondjam, azért a fegyelmezettségük mellett tudnak egyéni és improvizatív megoldásokat is előhúzni, de alapvetően kicsit felborul a pálya mindig a kapásoldal felé. Erre sokkal jobban kell figyelni, meg aztán sok minden másra is, de így elsőre ez jutott eszembe.

- Jó, hát jó felkészülést kívánok a holnapi napra, és találkozunk szombat este.

- Köszönöm szépen, találkozzunk szombat este! :) Szia.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Szivós Márton nyilatkozata


- Szervusz, Marci! Egy kicsit szokatlanok a körülmények, de az egész helyzet nagyon szokatlan: benn vagytok a világbajnokság döntőjében! Gratulálok!

- Igen!:-) Köszönjük szépen!

- Meséld el ezt a meccset!

- Még nagyon friss élmények vannak… Nagyon boldogok vagyunk! Nagyon-nagyon kemény mérkőzés volt, olyan, mint amire számítottunk. Ilyen egy elődöntő, egy góllal nyer az egyik csapat, és ma mi voltunk azok, mert megérdemeltük.

- Most nem tudok mit kérdezni:-) A gólokról mondj valamit!

- Nem tudok… Örülök neki, hogy sikerült betalálnom, de az a lényeg, hogy nyertünk. Nem az számít, hogy ki lövi a gólokat, hanem, hogy nyerjünk. Ezért jó ez a csapat, mindig más lendít a szekéren. Fantasztikusan védekeztünk, úgy gondolom – annak ellenére, hogy sokgólos mérkőzés volt. Nagyon sokat kivett belőlünk ez a rengeteg hátrány, de nem adnak nekünk semmit sem ingyen. Küzdünk, és amit elvégeztünk munkát, abban hiszünk. Meg egymásban!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Hosnyánszky Norbert nyilatkozata

- Szervusz Norbi, gratulálok neked. Még két nap és világbajnoki döntőt játszol. Nagyon izgalmas meccs volt. Úgy tűnt, hogy megroggyantottátok a horvátokat, aztán mégis visszajöttek és nagyon sokat kellett izgulni. És valami hihetetlen erőtartalékot vettetek elő a végére.

- Úgy gondolom, hogy ehhez kellett egy óriási csapatmunka hogy ezt a játékvezetői nyomást el tudjuk viselni és úgy néz ki, hogy sikerült. Tehát óriási egyéni villanások voltak, óriási kapusteljesítmény és itt nem csak a két kivédett ötméteresre gondolok. Ez a szív diadala volt és hála Istennek most az igazság győzött.

- Hát azt hiszem hogy akárki az ellenfél holnapután, aggódhat.

- Igen, aggódhat. Ki-ki meccs lesz a döntő, mindegy hogy kivel fogunk játszani. Örömpólót kell játszanunk.

- Meg tudjátok ismételni még egyszer ezt a teljesítményt ami ma volt? Mert ez páratlan volt.

- Szerintem jobbat is tudunk.

- Legyen úgy. Köszönöm.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Danna)



Varga Dénes nyilatkozata

- Dumi, elképesztő volt, amit ma produkáltatok! Megmondom őszintén, én nem gondoltam, hogy ilyen teljesítményre képes ez a csapat. Hiába mondja az ember, hogy benne van, benne van, de ez, amit ma produkáltatok, ez hihetetlen volt. Hogy élted meg?

- Először is köszi szépen. Úgy élem meg most jelen pillanatban, hogy nagyon-nagyon boldog vagyok tőle. Meccs közben nagyon fel voltunk tüzelve, nagyon lelkesek voltunk, mégis higgadtak, taktikusak, úgyhogy azt gondolom, hogy ezért tudtunk végül egy góllal többet lőni.

- Olyan hatalmas bírói nyomás volt, én tényleg azt gondoltam, hogy ezt nem lehet bírni… Újra és újra, amikor már kivédekeztétek, akkor megint, aztán megint, aztán egy támadáson belül kétszer. Hogy...?

- Ha nagyon röviden akarnék válaszolni, azt mondanám, hogy hát ebben van a csapat ereje, hogy minket ez nem tud a sárba tiporni. Mi mindig az adott részfeladattal vagyunk elfoglalva. Így is volt. Hiába adtuk ki a mérgünket holtidőben a bírók felé, pontosan tudtuk, hogy a mi dolgunk az, hogy kivédekezzük a hátrányokat.

- Két nap múlva döntő lesz. Tök mindegy, azt hiszem, hogy ki az ellenfél, vagy szeretnéd valamelyiket jobban?

- Nem, mind a kettő nagyon jó csapat.

- De mind a kettő megverhető…

- Így van, hát ez nem kérdés, hogy mi nyerünk. :)

- Akkor meglátjuk. Köszönöm Dumi, jó pihenést kívánok!

- Köszi.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Bedő Krisztián nyilatkozata

- Krisztián, azért ez nem semmi!:-) Az első felnőtt világversenyed, és mindjárt vb-döntő! És dobtál egy fantasztikus gólt is. Mesélj az élményekről!

- Nagyszerű mérkőzést játszottunk. Még mindig nem nagyon tudom felfogni, hogy mi történt igazából. Biztos vagyok benne, hogy nem a taktikánkkal vertük meg őket. Persze, volt egy alapunk, rájuk is külön kellett készülni, mivel minden csapat más, de mégsem ezzel vertük meg őket, hanem szerintem az óriási akarásunkkal és a szívünkkel. Ez nagyon nagy teljesítmény volt.

- A gólodról valamit? Hogy történt, vissza tudsz rá emlékezni?

- Persze, hogy vissza tudok. Rengetegen mondták, hogy „Végre Krisztián, ez az! Nem álltál meg, belőtted, örültél – ez kellett ma”. Ez megvolt mindenkinél, és ez volt a lényeg, hogy nagyon-nagyon akartuk – sokkal jobban, mint ez a horvát csapat –, és a végére meglett az eredménye. Nagyon örülök neki!

- Köszönöm szépen!

- Én is!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Madaras Norbert nyilatkozata

- Gratulálok Norbi. Fantasztikus volt az egész...

- Köszönjük.

- És mindig késsen a busz és kerüljünk dugóba!

- Ja, hogy előtte beszéltük, hogy...

- Igen. Hát ezt így kell. A döntő előtt is legyen így.

- Igen, amikor eddig elkésett a busz, és késve értem ide, akkor mindig nyertünk. Így volt tíz éve a vb-döntőn is. De nem ezen múlik, sajnos. Nehéz, nehéz, főleg fejben, rengeteg hátrányt kaptunk, azokat mindig kivédekezni, azért az nagyon fárasztó. Tehát mindig ugye öt a hat ellen. Azt láttam én a végén, hogy elbizonytalanodtak nagyon. Tehát az utolsó két előnyüknél ahogy ment a labda, szerintem voltak közben lövőhelyzetek, de mindenki tologatta tovább. Nem azt mondom, hogy nem erre készültek, de szerintem talán simább meccset gondoltak ők. Kitalálták ezt, hogy egyfolytában két centerrel játszanak, ami azért működött is, mert nagyon sok ítéletet kaptak rá, csak utána hála Istennek, viszonylag sok kiállítást kivédekeztünk. Meg amíg mi nem kaptunk, tudtunk lőni akciógólokat, azért az fontos volt.

- Így van, nagyon fontos akciógólok voltak. Hogy tudtátok lelkileg elviselni azt a terhet, hogy kiállítás, újabb kiállítás, egy akción belül kétszer?

- Volt ilyen is, igen. Hát azt mondom az egészre, hogy attól hogy elhisszük. Nagyon hiszünk egymásban, magunkban, abban amit megbeszélünk, abban amit meccsről meccsre mindig gyakorlunk, ugye mindig az aktuális ellenfél ellen is. Úgyhogy azért az nagyon fontos, és ez ma is maximálisan így volt. Valahogy olyan, mintha a csoportmeccsek után kezdődött volna nekünk a vb. Tehát jobban is érzem magam fizikailag is, meg úgy minden szemponból. Ezek most már olyan igazi meccsek és úgy látszik ez nekünk jó, jót tesz.

- Köszönöm szépen.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Danna)



Vámos Márton nyilatkozata

- Marcika, szívből gratulálok! Háromszor volt alkalmad gólörömmel ünnepelni. Az egész meccs megvan, vb-döntő van. Foglald össze légy szíves!

- Nehéz mit mondani, vagyis nem nehéz, mert a meccs után borzasztóan boldog voltam és egy olyan feszültség oldódott fel bennem, amit nem tudok leírni és remélem, hogy két nap múlva ugyanezt át tudom élni, csak még nagyobb örömmel. Örülök, hogy tudtam lőni három gólt, de igazából ma nem tudtak megverni minket a horvátok, mert jobbak voltunk náluk. Ezt a bírók sem tudták elvenni tőlünk, még a 17:7-es kiállítási aránnyal sem.

- Igazából az a probléma, hogy amikor a döntő lesz szombaton, akkor már csak egy éjszaka van és a szobából való kiköltözésre nem nagyon valószínű, hogy sor kerül egyébként sem.

- Igen. Meccs előtt kiléptünk a szobából, és elmondtuk Attilával: ide vissza nem fogunk jönni vesztesként és nem is mentünk. Ugyanígy lesz a következő meccs előtt, ugyanígy el fog hangzani, ez a mondat.

- Még egy dolgot kérdeznék. 10 évvel ezelőtt egy Madaras Norbert nevű balkezes játékos robbant be ebben a városban a világ élvonalába, három gólt lőtt a döntőben és úgy is játszott, hogy azóta világklasszis. Érzed ennek a dolognak a súlyát, hogy itt most mi történik veled?

- Nyílván érzem. Ha holnapután nem lövök három gólt és nyerünk, ugyanúgy fogok örülni, mintha lőnék három gólt és úgy nyerünk. Ilyenekbe nem bonyolódom bele, hogy nekem most gólt kell lőnöm vagy nem. Az a lényeg, hogy nyerjen a csapat és a csapat céljait szolgáljam.

- Montenegróval játszunk, ehhez mi a kommentárod?

- Nem véletlenül jutottak el ide, megverték Szerbiát, majd a nagyon erős olaszokat. Annyit tudok mondani, hogy ugyanígy kell a medencébe mennünk, mint a görög és most a horvátok ellen, és meg lehet a meccs.

- Köszönöm szépen és gratulálok.

(Lejegyezte: Tina)



Nagy Viktor nyilatkozata

- Elfáradtál Viktor?

- Elfáradtam, de jó érzéssel tudtam kimászni a vízből, és amikor 20 hossz lazát kellett úszni, akkor már megint olyan frissen másztam ki a vízből. Jó érzés volt nyerni ezen a meccsen.

- Fej-fej mellett haladtatok, aztán mi vezettünk tulajdonképpen a meccs nagy részében úgy lehetett érezni, hogy kézben van a meccs. Nagyon nagy védések kellettek ehhez és nem csak a két ötméteresre gondolok, hanem nagyon sok olyan védés volt, ami döntő szituációban történt. Értékeld magad!

- Magam?  :-) Örültem, hogy ilyen jól ment a védés, ez is kellett ahhoz, hogy bejussunk, sok más mellett. Ne menjünk el a mellett, hogy megmutattuk a világnak, hogy mi a magyar vízilabda. Nagyon szép gólokat lőttünk, főleg hab volt a tortán Dumi utolsó gólja. Tény, hogy a védekezés nélkül nem ment volna, mert nagyon sok emberhátrányt kaptunk. Szembeszéllel kellett játszanunk végig és egy ilyen meccsen nagyon nagy akaraterő, szív, fej kell ahhoz, hogy ezt bírjuk végig és nyerni tudjunk. Tényleg azt tudom mondani, hogy nagyon büszke vagyok a csapatra és holnaptól készülünk a döntőre. Egy dolgot megígértem a kisfiamnak, hogy viszek haza érmet – ezt kérte tőlem, úgyhogy ez már biztos. Szeretném, hogyha a legfényesebbet vinném haza neki. Ezért mindent meg fogok tenni és biztos vagyok benne, hogy mindenki mindent meg fog tenni. Egy meccs, nincs több, abba kell beleadni mindent.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)


A nap további eredményei:

Görögország-Ausztrália 11:9 (3:1, 4:3, 2:4, 2:1) pdf

Szerbia-Spanyolország 13:4 (2:2, 1:0, 2:3, 1:1 - 2:1, 0:1 - 5:6) hosszabbítás után, ötméteresekkel pdf (Szirányi Balázs egy gólt lőtt)

Montenegró-Olaszország 10:8 (3:1, 2:0, 4:3, 1:4) pdf

A szombati nap programja:

15.00 Ausztrália-Szerbia (a 7-8. helyért)
16.30 Horvátország-Olaszország (a 3-4. helyért)
20.45 Görögország-Spanyolország (az 5-6. helyért)
22.15 Magyarország-Montenegró (az 1-2. helyért)