FACEBOOK

Helyreállóban a rend

Helyreállóban a rend
hozzászólás, 2013.07.30.

Fegyelmezett, lelkes, helyenként nagyszerű játékkal fölényes győzelmet aratott a magyar válogatott a barcelonai világbajnokság negyeddöntőjében a görögök felett. Csütörtökön 20.15-kor a horvátokkal elődöntőzünk. Szerbia kiesett.

Világbajnokság, Barcelona (Spanyolország

Negyeddöntő


BENEDEK TIBOR a vlv-nek, közvetlenül a lefújás után:

- Csak azt tudom mondani, hogy úgy küzdöttek a fiúk, ahogy vártam, hogy küzdeni fognak és ez a szív, meg ez a tűz ezen a világbajnokságon már az első pillanattól kezdve bennük volt. Csak gratulálni tudok a csapatnak és bízom abban, hogy ez csak a kezdet. Nagyon sok van még előttünk és nem vagyunk még kellően tapasztaltak, ezért most a legnagyobb munka az hogy - feldolgozva ezt a sikert - két nap múlva miként fogunk tudni nulláról indulni.


Görögország-Magyarország 3:9 (1:2, 1:1, 1:2, 0:4) - jegyzőkönyv pdf
Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Golijanin (szerb), Bender (német)
Görögország: Calkanisz, Milonakisz 1, Guvisz, Genidounasz, Fontulisz 1, Pontikeasz, Chr. Afrudakisz, Delakasz, Murikisz, Kolomvosz, Gounasz, Vlakopulosz 1. Szövetségi kapitány: Atanasziosz Kekagiasz
Magyarország: Nagy V., Gór-Nagy, Madaras 1, Bátori, Vámos 1, Hosnyánszky 2, Decker Á. 1, Szivós, Varga Dániel, Varga Dénes 2, Bedő 2, Hárai. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Gól - emberelőnyből: 2/14, ill. 7/13
Gól: ötméteresből: -, ill. 1/1
Kipontozódott: Delakasz (23. p.), Pontikeasz (25. p.), ill. Decker Á. 19. p.), Gór-Nagy (23. p.), Szivós (27. p.)
Kiállítás cserével, végleg: Chr. Afrudakisz (31. p.)

A VLV ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL

A mi águnk másik elődöntőjében:

Horvátország-Ausztrália 7:6 (1:1, 1:1, 0:1, 3:2; 1:1, 1:0) - hosszabbítás után - pdf


vlv-képek


A MÉRKŐZÉS MAGYAR GÓLJAI

Hosnyánszky Norbert első gólja

Bedő Krisztián első gólja

Decker Ádám gólja

Hosnyánszky Norbert második gólja

Vámos Márton gólja

Varga Dénes első gólja

Madaras Norbert gólja

Bedő Krisztián második gólja

Varga Dénes második gólja

VLV-VIDEÓK


Benedek Tibor nyilatkozata


- Tibor, szívből gratulálok az elődöntőbe jutáshoz! Mi volt a titok, amit kitaláltatok?

- Nem hiszem, hogy ez a titkon múlik. A játékosok a titkok, az, hogy amit megbeszéltünk, abban annyira hittek, és csinálták, és akarták – ez a titok. Nincs más titok, itt nem számít a taktika, hanem az, hogy amit megbeszélünk – akármi az –, azt milyen szinten csinálják meg.

- Az elején sokáig billegett a meccs, nagyon későn volt az első gól, és az első két negyedben kevés gól is esett. Gondolod, hogy úgy dőlt el a meccs, hogy ti tudtátok először átvenni a kezdeményezést, és aztán "úgy maradt"?

- Én azt láttam rögtön az elején, hogy mi voltunk jobban meccsben, annak ellenére, hogy nem húztunk el. Nyilván utólag könnyű okosnak lenni, de nekem rögtön volt egy ilyen érzésem, hogy jobban benne vagyunk a meccsben. Agresszívebbek is vagyunk, gyorsabbak is vagyunk, annak ellenére, hogy még nem jöttek a gólok. De éreztem, hogy mi vagyunk feljebb.

- Az, amit gyakoroltatok az elmúlt két nap során az edzéseken, milyen százalékban jött be, illetve tudtátok- e hasznosítani? Volt-e döntő momentum ezekből?

- Sok mindent gyakoroltunk, de ezek csak annak a részei, amit gyakorlunk fél éve. Kisebb módosítások voltak amiatt, mert most a görögökkel játszunk, holnapután mással játszunk, tehát nincsenek itt óriási dolgok. Pici dolgok döntenek, illetve az dönt, hogy a játékosok mennyire hisznek abban, amit csinálunk, és milyen százalékban lőjük be a fórokat, milyen százalékban védekezzük ki, milyen magasan állnak a blokkok a lóbáknál, a blokkokkal milyen gyorsan megyünk az emberek felé, mennyire toljuk ki a centert… Sok-sok pici dolog, amiket, ha mindent így csinálunk, és hiszünk bennük, akkor jól sikerül a mérkőzés.

- Köszönöm szépen, gratulálok még egyszer!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Nagy Viktor nyilatkozata


- Viktor gratulálok! Alkalmam volt a kapud mögött fotózni két negyedet és azt láttam, hallottam, hogy az ellenfél összes játékosának összes rokonát felsoroltad, extázisban védted végig a meccset. Meséld el az élményeidet!

- Remélem azért nagyon cifrákat nem mondtam, ha igen akkor elnézést. Agresszíven kezdtünk, ahogy megbeszéltük, ez volt szerintem a legfontosabb. Az, hogy már első másodperctől kezdve nyomást gyakoroljunk a görög csapatra. Betartottuk, azt, amit megbeszéltünk a védekezésben. Higgadtan, okosan játszottunk, taktikusan és kijött az eredményben, hogy így játszottunk.

- Mikor érezted, hogy meglesz a meccs?

- Tegnap, lefekvés előtt :-)

- Akkor viszonylag jó időben, fel tudtál készülni a győzelem ünneplésére :-)

- Igen. Furán hangzik, de így éreztem. Ez nem azt jelenti, hogy lebecsültem őket, hogy nem úgy készültem, hanem tudtam, hogy csak akkor sikerül, ha úgy játszunk, ahogy ma játszottunk. Le a kalappal minden játékos előtt, akik előttem voltak, hihetetlenül jól védekeztünk, jól lőttük a fórokat. Mindent úgy csináltunk, ahogyan elterveztük és ez zseniális volt. Most eltelik két nap a következő meccsig, meg kell újulni, ugyanígy kell kezdeni a meccset.  Ez nem lesz könnyű, de ebben is fejben kell készülni, nekem is, hogy ezt a jó teljesítményt meg tudjam ismételni. Nem azt fogom várni magamtól, hogy 80 százalékkal védjek, de azt igen, hogy ugyanilyen agresszíven, keményen, határozottan álljak a kapuba és minden játékostól is ezt várom, hogy ugyanilyen határozottan kezdjük el a meccset. Bárkivel fogunk játszani, sanszos, hogy a horvátokkal. Most meg mennem kell, mert megbeszélés van.

- Köszönöm szépen az értékelést, jó pihenést.

(Lejegyezte: Tina)



Vámos Márton nyilatkozata

- Marci, hát megvan az elődöntő. Mit szólsz?

- Nagyon örülök. Pont a szobatársammal beszéltük, mielőtt elmentünk a meccsre, hogy vesztesen a szobába még egyszer nem léphetünk be és nem is fogunk hála Istennek.

- Ki a szobatársad?

- Decker Attila.

- De hát ez akkor világbajnoki címet jelent.

- Hááááát..

- Vagy átkéredzkedtek egy másik szobába.

- Igen. Most jön vagy a horvát, vagy az ausztrál. Igazából teljesen mindegy, mert hogyha ugyanezzel az elszántsággal megyünk be, ugyanígy fog forrni a víz, ugyanilyen jól védekezünk, ugyanilyen jól fogjuk kihasználni az emberelőnyöket, akkor szerintem tök mindegy hogy milyen csapat jön.

- Ez a mai meccs ez olyan sima volt, mint amit az eredmény mutatja, vagy ti is izgultatok, ahogy én?

- Nagyon-nagyon, mi is nagyon izgultunk, főleg az elején, amikor még szorosabb volt. Nekem 8:3-nál volt egyértelmű, hogy megnyertük ezt a meccset. Addig tényleg annyira bennem volt a meccsdrukk, hogy nem hittem el, hogy győzhetünk, és ez volt a jó, hogy senki sem hitte el, hanem a legvégéig tartani kellett ezt az iramot.

- Gratulálok a gólodhoz és gratulálok az elődöntőhöz.

- Köszönjük.

- Jó pihenést.

- Neked is.

(Lejegyezte: Danna)



Madaras Norbert nyilatkozata

- Norbi gratulálok a győzelemhez. Nagyon izgalmas meccs volt.

- Köszönjük.

- Nem tudom, ott bent mennyire voltatok labilis a lelkiállapototok.

- Én azt mondom, bent mindig kevésbé izgalmas, mert ott a meccsre figyelsz. Nem azért, mert biztos vagy benne, hogy ez megvan, hanem mert ott könnyebb, ott tehetsz érte. Azt mondom, hogy az idény legjobb meccse volt nekünk. Pontosan azt tettünk, amit megbeszéltünk, amit tegnap gyakoroltunk, kifejezetten ellenük. Azokat a védekezéseket ha nem is tökéletesen, de nagyon-nagyon jól megcsináltuk. Azok lőtték el, akiknek el kellett lőni. Úgyhogy ez volt mindennek az alapja. Aztán jött hozzá Viktor, aki nagyon jó volt. Nyilván mindig kell egy jó kapusteljesítmény, ez ma nagyon is megvolt. És azt mondom, még előbb is eldőlhetett volna, hogyha elöl pontosabbak vagyunk. De nyilván abból, hogy hátul nagyon figyelsz és védekezel minden idegszáladdal, előfordul hogy elöl pontatlanabb vagy.

- Mit éreztél a görögökön? A legutóbbi két meccs, ahol megvertek titeket, milyen nyomott hagyott bennük? Azt hitték hogy ők a jobbak?

- Nem gondolom, hogy ezt hitték. Ők nagyon keményen jöttek be és harcosan, egy picit egy-egy emberelőnynél megzavarodtak. Mi kijártunk közéjük, többször keresztbe támadtuk a hátsókat, nem hagytuk hogy feladják a kapufához, még így is fel tudták adni néha, egy picit ez megzavarta őket és ebből nem tudtak váltani. Azért van nekik két-három játékosuk, akiken eldől egy-egy ilyen meccs. Ők most 1-1 gólt lőttek, de igazából nem tudtak annyit hozzátenni mint az előző meccseiken.

- Most nem tudjuk még ki lesz az ellenfeletek, de valószínűleg Horvátország...

- Igen, nincsenek csodák, sajnos.

- Lehet-e kitalálni valamit ellenük? Vagy ezt kell folytatni?

- Hát az egy sokkal jobb csapat. Nehezebb meccs lesz, ha a görögöknél két-három igazán jó játékos volt, ott van öt-hat. Az olimpiai bajnok csapatnál egyébként gyengébbek, jó néhány helyen kicserélődtek. Van egy szokásos mag, amiből most a Boskovics mondjuk kivált, de azon kívül az egy nagyon jó csapat. Ugyanakkor, hogyha választhattam volna a csoportelsők közül, már a negyeddöntőben sem választottam volna semmiféleképpen az olaszt vagy a szerbet, és végül most el is elkerüljük őket. Tehát ebből a szempontból talán, ha az elődöntőben választanom kellene, még lehet hogy én is a horvátokat választottam volna, tudva pedig, hogy ők azért nagyon jók. Tehát az egy jó, összeszokott csapat. Világbajnoki elődöntőben amúgy sem lehet könnyű meccs. Azért mondom, hogy nincsenek csodák, ugyan nem tudjuk még hogy melyik csapat lesz, de nem mondanám hogy az ausztrál. Az túl szép lenne, vagy túl egyszerű lenne. Függetlenül attól, hogy az is nagyon jó csapat. Egy nagyon nehéz meccsünk lesz, ahol mindent pont azért, mert egy elődöntő, talán a tét őket nyomaszthatja jobban. Minden lehet. Ahogy ma játszottunk, olyan játékkal főleg.

- Köszönöm szépen, jó pihenést.

- Köszönöm.

(Lejegyezte:Danna)



Bedő Krisztián nyilatkozata

- Szervusz, Krisztián! Gratulálok!

- Köszönöm!

- Valami egészen komoly érzelmek szabadultak fel ott, annál a gólnál. Meséld el a meccset, meséld el azt a gólt, és hogy mit érzel most!

- Először is nagyon örülök annak, hogy – azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom – életem legfontosabb meccsén sikerült ilyen jól játszanom. Ebben azért bőven segítettek a társak is. Örülök neki, hogy tényleg mindenkinek nagyon jól ment a játék. Mindenki felszabadultan tudott játszani, és a védekezésünk is nagyon összeállt. Azt hiszem, ez a legfontosabb, ezért sikerült ilyen simán nyernünk a meccset – úgymond simán, a végére. A védekezésünk jó volt, így a támadásban már jöttek maguktól a dolgok. A gól… Igen, ott nagy érzelmek szabadultak fel, tényleg. Úgy gondolom, végre! Az első olyan igazi centergólom volt, amire már nagyon régen vártam, ezért volt talán kicsit felszabadultabb az egész.

- Meg azért a tét is elég nagy volt, és egy fontos gól volt, nagyon.

- Persze.

- Mennyire volt hullámzó a kedélyállapototok közben, voltak izgalmak? Félidő után viszonylag szépen elhúztatok.

- Igen, megint ugyanaz volt jellemző, mint ami az eddigi meccseinken is, hogy az elején – szokás szerint – kicsit megszeppentünk, kicsit izgulósabb volt az egész, de félidőtől már sikerült uralnunk a mérkőzést. Ennek nagyon örülök, főleg azért, mert nem nagyon tudtak támadni ellenünk. Nagyszerű védekezést talált ki Tibi mind fórban, mint a sima támadások ellen is. Jól tudtuk teljesíteni a kéréseit.

- Nem tudom, hogy tudod-e már, szép, nagydarab horvát védők várnak rád az elődöntőben…

- Igen, tudom, láttam, hogy hosszabbításban végül a horvátok nyertek. Tulajdonképpen szerintem most már mindegy, hogy ki jön. Eddig is mindenki nagyon erős volt, de most már még inkább igaz ez. Teljesen mindegy, hogy ki jön, meg kell verni mindenkit. Ott kell lennünk a döntőben!

- Köszönöm szépen!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Varga Dániel nyilatkozata


- Szia Dani!

- Szia!

- Izgalmas meccset játszottatok, mesélj!

- Igen, valóban jó meccs volt, hál’ istennek megcsináltunk mindent, amit elterveztünk. Hozzá kell tennem, hogy nagy hittel játszottunk, egy pillanatig nem jutott senkinek az eszébe, hogy nem nyerünk. Főleg ez volt az oka annak, hogy a végére ekkora különbség alakult ki. Egyetértesz?

- Igen. Láttál valamilyen meglepettséget a görögökön?

- Láttam, mégpedig az bizonytalanította el őket, hogy eléggé más emberhátrányt védekeztünk, mint eddig bárki ellenük. Illetve a játékstílusunk agresszivitása, az, hogy ennyire kemények voltunk, az is meglepte őket, mert nem szoktak hozzá.

- Mikor érezted azt, hogy megvan a meccs?

- A harmadik negyed közepén – talán akkor mentünk el 5:2-re, vagy 5:3-ra – éreztem, hogy ők fennakadnak ezen a védekezésen, és előbb vagy utóbb biztosan lövünk gólokat, viszont azt is éreztem, hogy nem fogunk kapni.

- Tudjuk már, hogy Horvátország lesz az ellenfél, gondolom, ez egy speciális helyzet nektek Dumival. Hogy lesz a felkészülés, mire számíthatunk a horvátok ellen?

- A horvátok talán egy kategóriával jobb csapat, mint a görög, bár hozzáteszem, hogy szerintem kicsit nagyobb a hírük, mint amilyen jók. Ez köszönhető nyilván az olimpiai bajnoki címüknek, amit tavaly szereztek, de azt is el kell mondanom, hogy öt vagy hat ember kikerült a horvát csapatból, és szerintem sehol nem tudták pótolni azokat a jó játékosokat, akik tavaly Londonban még játszottak. Szóval azért vannak lyukak a horvát csapatban – igaz, vannak nagyon jó játékosok. Nem verhetetlenek, ugyanezzel a hittel, és alázattal, amivel ma játszottunk, meg fogjuk őket verni.

- Ezt akartam kérdezni, hogy mi kell a győzelemhez? A hiten meg az alázaton kívül jó játék is kell, és ez egy keményebb csapat, egy jobban játszó csapat. Lesz valami külön taktika?

- A hit és az alázat fogja megadni a jó játékot. Taktikát ki lehet találni mindenfélét, hogy ki hova megy, de az a taktika, mikor a vízben lévő hét ember ugyanazt csinálja, ugyanazzal a hittel – akkor bárhova el lehet jutni.

- Köszönöm szépen, és külön köszönöm az operatőröd közreműködését!:-)

- Én is szeretném megköszönni Szivós Mártonnak az operatőri munkát!

- Sok sikert!

- Köszönjük szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Decker Ádám nyilatkozata


- Ádám, szívből gratulálok a győzelemhez. Nagyon nagy meccs volt, nagyon nagy az eredmény már most. Arra kérlek, hogy foglald össze hogy milyen volt ez a meccs!

- Szerencsére úgy alakult, ahogy elterveztük. Nem változtattak sokat a támadásukon, ezért az a védekezés, amit ellene kidolgoztunk és gyakoroltunk, tökéletesen működött. A három kapott gól önmagáért beszél.

- Láttad hogy tehetetlenek, meglepődtek?

- Nem érzékeltem, vagy nem láttam az arcukon, de azért az megmutatkozott, hogy nagyon kevés emberelőnyt lőttek be. És eddig azért a góljaik javát emberelőnyből szerezték. Tehát ott éreztem azt, hogy egy kicsit "belénk tört a bicskájuk".

- Na, hát jönnek a horvátok. Kedvenc délszláv védőid, csatáraid. Mire lehet számítani?

- Most izgalmasan alakult nekik az elődöntőbe jutás. Nem tudom, mire lehet számítani, mert nagyon rég játszottam a horvátok ellen, nem is tudom hogy mikor, már nem a válogatottnál, hanem úgy Dubrovnik, vagy klubszinten. Nem tudom, hogy mire lehet számítani, az biztos, hogy fizikálisan sokkal jobban felkészült csapat, mint az eddigiek voltak. Ha hibázunk, sokkal komolyabb lesz a megtorlás. Egy-egy rossz passz, vagy egy-egy kihagyott emberelőny után nehezebb dolgunk lesz, mint az előzőek ellen.

- Ebből mi következik?

- Nem kell kihagyni az emberelőnyös helyzeteket.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Danna)



További keddi eredmények:

Montenegró-Szerbia 9:8 (2:3, 4:3, 1:2, 2:0) pdf

Spanyolország-Olaszország 3:4 (2:2, 1:1, 0:1, 0:0) pdf

A csürtörtöki program

Elődöntők, helyosztók

Augusztus 1., csütörtök

15.30 Görögország-Ausztrália
17.00 Szerbia-Spanyolország
20.15 Magyarország-Horvátország
21.45 Montenegró-Olaszország