FACEBOOK

Budapesté a 2021-es vizes vb!

Budapesté a 2021-es vizes vb!
hozzászólás, 2013.07.19.

Budapest és Balatonfüred lesz a házigazdája a 2021-es vizes világbajnokságnak. Erről Pénteken, Barcelonában határozott a FINA. Ezzel az is biztossá vált, hogy hamarosan világszínvonalú sportuszoda épül Budapesten. 

Az MTI jelentése szerint csütörtök este visszalépett a 2021-es világversenyért folyó versengéstől az Egyesült Arab Emírségek és Azerbajdzsán. (Japán és Kína már korábban bejelentette visszalépését - a szerk.) Így két pályázó maradt, de mivel vetélytársunk, Dél-Korea a 2019-es vb-re is pályázott, "életszerűnek" tűnt, hogy azt a rendezvényt ő kapja, a 2021-est pedig Magyarország.

A magyar sportdiplomácia egy hete hatalmas offenzívát folytatott Barcelonában, sportvezetők és politikusok használták fel a döntés előtti utolsó napokat arra, hogy meggyőzzék az esetlegesen még kétkedőket arról: Magyarország kiváló helyszín lesz.


Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a FINA Büro tagja nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy lemond MÚSZ-elnöki posztjáról, ha Magyarország nem nyeri el a rendezés jogát. Akkor utalt arra is, hogy a FINA elnöke, Julio Cesar Maglione budapesti látogatásakor jelezte: ha a magyar főváros 2017-ben a junior úszó világbajnokságnak is kész otthont adni, az a magyar pályázat számára előnyt jelent. Jó előjel volt, hogy a Barcelonában ülésező vezérkar kedden a négy esztendő múlva esedékes junior vb rendezési jogát Budapestnek ítélte.

A magyar küldöttség pénteken délelőtt megtartotta prezentációját, sorrendben Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Szabó Bence, a MOB főtitkára, Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok úszó, majd Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a rendezési elképzeléseket.

A hivatalos döntést sajtótájékoztatón jelentették be. E szerint 2021-ben Budapest adhat otthont a 2021-es
Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokságának. (A nyíltvízi versenyek házigazdája Balatonfüred lesz.)

Budapesten már korábban közölték, hogy amennyiben elnyerjük a rendezés jogát, a fővárosban (a Dagály strandfürdő térségében) korszerű versenyuszoda-komplexum épül. A vb versenyeinek helyszínén az állandó nézőtér 4-5000 fős lesz, amit a világbajnokság idejére 17-19 ezresre lehet bővíteni.

A visszaszámlálás tehát megkezdődhet!



Címkék:
Nincs címke.