FACEBOOK

Vincze Balázs: "Vannak még tartalékok"

Vincze Balázs:
hozzászólás, 2013.07.14.

Magabiztos játékkal győzte le Universiade-csapatunk az USA-t és az olaszokkal elődöntőzik Kazanyban. Vincze Balázstól, a csapat szakmai vezetőjét ezúttal a szokásosnál bővebb meccs utáni értékelést kértünk.


VINCZE BALÁZS Universiade-szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Elég idegesen kezdtünk, egyértelműen hatással volt a fiúkra a tét. A negyeddöntő mindig vízválasztó, ez rányomta bélyegét az első másfél negyedre. Ekkor igazából nem is nagyon jött ki a két csapat közötti különbség. Hullámzó volt az egész játékunk, támadás, védekezés, minden. Utána kezdett a játékosok vérmérséklete lenyugodni, arra a szintre kerülni, amivel egy ilyen negyeddöntőt hozni lehet. A játékban voltak hibák, biztos, hogy lesznek is, de a végeredmény, a 12:7  majdhogynem megegyezett azzal, amit a budapesti Masters Eb alatti hivatalos mérkőzésen játszottunk az amerikaiak ellen. Pedig azóta ez az amerikai csapat itt "kimutatta a foga fehérjét" azzal, hogy megverte Montenegrót, azzal, hogy épphogy, egy góllal kapott ki az olaszoktól, azzal, hogy a szerbekkel is szoros mérkőzést játszott. Úgyhogy jó eredménynek tartom a szombatit, örülök a győzelemnek és a négy közé jutásnak.

- Mi a helyzet Erdélyi Balázzsal?

- Játszott. Én egy picit úgy éreztem, hogy a keze még nem olyan, mint a sérülés előtt volt, erre számítottam is. Biztos vagyok benne, hogy két nap múlva már ugyanazzal az erővel tudja majd használni a kezét és ugyanolyan mozdulatokra lesz képes, mint eddig.

- Mire számíthatunk az elődöntőben?

- Olaszország az ellenfél. Ők eléggé kínkeserves mérkőzést játszottak az ausztrálokkal,  biztos vagyok benne, hogy nem adták ki magukból a maximumot. Nehéz mérkőzésre számítok. Azzal, hogy kik lesznek a játékvezetők, nyilván, ahogy eddig sem, úgy ezután sem szabad foglalkozni. Vagy "velük együtt", vagy nélkülük, de a tervünk az, hogy továbbmenjünk. Biztos, hogy erre megvan az esélyünk, de ahhoz, hogy döntőbe kerüljünk, összeszedettebben és jobban kell játszanunk, mint ahogy ezt egyébként eddig folyamatosan javulva tesszük is ezen a tornán.

- Hogy érzed, mióta kint vagytok, egységesebb lett, fejlődött a csapat?

- Nagyon örülök annak, hogy az egész tornán igazi csapatról tudunk beszélni, minden tekintetben. Például ezen a negyeddöntőbeli meccsen is 12 gólt lőttünk és azt hiszem, 9 játékos osztozott ezen. Tehát sok lábon állunk. Emberelőnyök, akciók tekintetében is és a védekezésünkben is egyre jobban kezd összeállni a játék, ugyanis olyan dolgokat kezdünk elővenni, amiket nagyon régóta nem játszottunk. Talán a legutóbbi ilyen "éles bevetés" a magyar felnőtt válogatott elleni kétkapu volt, ahol a védekezésünket és az emberelőnyös befejezéseinket is olyan megoldások jellemezték, amiket most szeretnénk elővenni itt a végjátékra.

Úgy érzem, hogy az elején még nem tudtuk azt a színvonalat hozni, amit szerettünk volna, de ebben az is benne volt, hogy megpróbáltunk - és szerencsére a mérkőzéseink lehetőséget is adtak erre - tartogatni akár fizikális, akár mentális, akár taktikai energiákat a végjátékra. Ebből kezdtük el már a japánok ellen azokat a dolgokat alkalmazni, amelyek, ha nem is teljesen eltérőek a korábbiaktól, de "eldugott" tartalékok, olyanok, amiket régóta nem alkalmaztunk. Remélem, hogy ha most elővesszük ezeket, mind működni fognak.

- Köszönöm a tájékoztatást, jó felkészülést a hétfői elődöntőre!


Csapatunk hétfőn, magyar idő szerint 16.30-kor játszik a döntőbe jutásért az olaszokkal.