FACEBOOK

Itt a vb-csapat!

Itt a vb-csapat!
hozzászólás, 2013.07.08.

A Világliga cseljabinszki szuperdöntőjében ezüstérmet elért magyar válogatott vesz részt a barcelonai világbajnokságon. Varga Dániel ujjsérülése a vb startjára rendbe jön, Kis Gábor viszont erős hátfájdalmára hivatkozva lemondta a válogatottságot.

A barcelonai vb-re a következő 13 játékost nevezi Benedek Tibor szövetségi kapitány:

Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton (mezőnyjátékosok).


Ez a csapat teljesen azonos a Világliga cseljabinszki szuperdöntőjében ezüstérmet elért magyar válogatottal.


BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Egy jó hír meg egy rossz hír... A jó az, hogy Dani bekerült a csapatba, orvosi vélemény szerint a kezdés napjára nem lesznek sem fájdalmai, sem mozgásproblémái. A Vodafone Kupán még nem fog játszani, ez természetesen okoz némi gondot, hiszen a teljes vb-csapat nem tud a tornán szerepelni, de így legalább lesz még egy "sebességfokozatunk" a vb-re. A rossz hír pedig Kis Gábor kiválása. Ő múlt pénteken bejelentette, hogy fájdalmaira hivatkozva nem tudja vállalni a válogatottságot. Ez váratlanul ért, de szerencsére azért Bedő Krisztiánban van már olyan játékerő, hogy megpróbáljuk vele pótolni Kis Gábort, ami persze nem könnyű feladat, ezzel tisztában vagyok.

- Okoz-e valamilyen szerkezeti változást a kialakult helyzet?

- Annyiban változik Cseljabinszkhoz képest a játék, hogy Dani többet fog kapásoldalon játszani és Szivós Marci egyelőre ott marad rosszkéz-oldalon.

- A Vodafone Kupán ki lesz a 13. játékos?

- Jansik Dávid és Jansik Szilárd fogja váltani egymást a 13. játékos posztján.

- Hogy látod a csapatot? Akárhogy is történt a kiválasztás, itt a 13, akiknek jó eredményt kell elérniük a világbajnokságon.

- Nyilván most hirtelen nagyon új lett a kép. Nagyon sokat fejlődtünk, hétről hétre jobbak vagyunk és én nagyon bízom abban, hogy ez látszani is fog már a világbajnokságon, illetve ott is, ahogy haladunk előre, egyre jobban megy majd. Persze nem várom el, hogy hét meccsen folyamatosan jól játsszon a csapat, de azt igen, hogy meccsről meccsre jobb teljesítményt nyújtson - ahogy Cseljabinszkban történt.


VARGA DÁNIEL a vlv-nek:

- Nagyon örülök, hogy a csapat része lehetek Barcelonában! Az elmúlt időszakban mindent megtettem azért, hogy Tibor számíthasson rám, ennek ellenére  a döntés nem az én kezemben volt. Én jeleztem, hogy szeretnék játszani a világbajnokságon és úgy érzem, hogy fogok is tudni hozzáadni a csapat teljesítményéhez, de a szakmai döntést Tibinek kellett meghoznia. Konzultált az operáló orvossal, dr. Tóth Ferenccel és tájékozódott arról, hogy a sérülés kockázata a vb kezdetére nem lesz nagyobb, mint bármely másik ujjamnál, illetve hogy a funkcionalitás minősége is lesz olyan szinten, hogy teljes értékű játékosa legyek a csapatnak.  Tibor ezután hozta meg a szakmai döntést, aminek alapján tagja vagyok az utazó csapatnak.

Köszönettel tartozom mind a Hiperbár Centrumnak, mind a Sensolite-nak, ugyanis az elmúlt időszakban és a barcelonai utazásig hátralévő 12 napban napi 7-8 órás programom volt, illetve lesz a náluk folytatott terápia. Köszönöm a segítségüket, amely nélkül a gyors javulás nem következett volna be.

- Milyen állapotban leszel a rajtra, mennyire fog visszavetni a játékban a még nem teljesen gyógyult állapot?

- Több mint egy hete edzem, többnyire a csapattal, de van, amikor egyedül. Az állóképességem rendben lesz, ezt mutatják az úszóeredményeim, tulajdonképpen egy-két nap alatt visszaálltam arra a szintre, ami a sérülést megelőzően is megvolt. Kevéssé rutinos sem lettem, ami pedig a labdafogást, a passzolást, a lövést illeti, a drótok kivételét követően napról napra látványosan fog javulni a kezem. Azt gondolom, hogy ha vb-n a lövés az első egy-két meccsen csak 80 vagy 90 százalékos is lesz, a csoportkör utáni időszakban minden szempontból száz százalékos teljesítményt fogok majd tudni nyújtani.

- Gondolom, lelkileg nagyon nagy megkönnyebbülést érzel most.

- Én végig úgy voltam vele, hogy tudtam, hittem, hogy ott leszek Barcelonában, mert ott van a helyem. Persze voltak hullámvölgyek, amikor elbizonytalanodtam, de végig nagyon hittem a gyógyulásban és arra koncentráltam, hogy Barcelonára rendben legyek. Éppen ezért nem ért meglepetésként, amikor Tibor közölte velem a jó hírt, de jólesett hallani, hiszen végül is ő a szövetségi kapitány, ő hozta meg a döntést...


KIS GÁBOR a vlv-nek:

- Az elmúlt hetekben oly mértékben megnövekedett a fájdalom a gerincem környékén, hogy egész egyszerűen úgy éreztem, fizikálisan nem tudom folytatni ezt a nyarat. Volt két orvosi vizsgálat, az egyik igazolta a fájdalmaim okát, a másik szerint nem annyira vészes a helyzet. Hagyatkozni kellett az érzéseimre is, és végül úgy döntöttem, hogy a jövőmre való tekintettel nem folytatom a nyári felkészülést.  Egyszer már kerültem ilyen helyzetbe, egy tornatermi edzés során összecsuklottam, majd gerincműtét következett és egy év alatt tudtam visszanyerni a régi formámat. Ez óvatosságra int, s egyben el kell mondanom, nagyon nagy félelem is kialakult bennem. A fájdalmat néha elviselhetetlennek éreztem, mindezek alapján hoztam meg a döntést. Nagyon nehéz volt, aki ismer engem, tudja, hogy mindenem a csapat, a válogatott csapat és a klubcsapat egyaránt. Ugyanakkor pályafutásomnak olyan szakaszában vagyok, amikor nem engedhetem meg annak kockáztatását, hogy esetleg a normálisnál hamarabb kelljen abbahagynom a vízilabdázást. Megalapozott döntést hoztam és bízom abban, hogy ennek segítségével rövidebb idő alatt meggyógyulok és visszanyerem a régi formámat.

- Volt most egy konkrét sérülésed, ami ezt a helyzetet előidézte vagy a régi probléma került ismét elő?

- Hasonlóak a fájdalmak és ugyanott érzem őket, mint a műtét előtt. Folynak a vizsgálatok és egyértelmű, hogy jelenleg pihenésre van szükségem ahhoz, hogy folytatni tudjam játékos-pályafutásomat. Szörnyű volt a döntés, az elmúlt napokban keveset aludtam, nehezen emésztettem meg magamban a dolgot, főleg azt megelőzően, hogy meghoztam a döntésemet.

- Most akkor konzervatív kezelés vár rád vagy műtét?

- A műtétet el fogom kerülni, olyan konzervatív kezelést kapok, ami megerősíti a hátamat és majd meglátjuk, hogy ezután mit fog bírni. Sajnálom, hogy ezt a döntést kellett meghoznom és sok sikert kívánok a fiúknak Barcelonában!

- Gyors gyógyulást, Kicsi!