FACEBOOK

Gyöngyösi András: "Nem úgy megyek, mint Guardiola Münchenbe!"

Gyöngyösi András:
hozzászólás, 2013.07.05.

A Spandau 04 edzője egyáltalán nem bánkódik, hogy a szeptembertől általa irányított berlini csapat elbukta a bajnokságot és a Német Kupát. Így legalább komoly cél van a csapat előtt.

GYÖNGYÖSI ANDRÁS a vlv-nek:

- Azt mondta mindenki, hogy a Spandau egyeduralkodó Németországban, s a Német Kupa és a német bajnokság megnyerése csak kisebbfajta játék lesz. Ezek után nem sikerült megnyerniük a Német Kupát és a bajnoki döntőt is viszonylag simán elbukták a Duisburggal szemben. Tulajdonképpen örülök, hogy nem úgy megyek, mint Guardiola a Bayern Münchenhez, tehát hogy mindent megnyertek, mire az új edző érkezik. (Na jó, ez a hasonlat vicc volt :-) ) Most tehát az a cél, hogy a berlini csapat visszaszerezze a bajnoki címet és a kupát. A nemzetközi szereplést illetően még nem lehet mit mondani. Az biztos, hogy a Sapandau bejelentkezett a "zöld kártyáért", ami azt jelenti, hogy a majdani új kiírású BL-ben a legjobb 12 között kapcsolódna csak be a versenysorozatba. Amennyire tudom, ez úgy lesz, hogy nem a legjobb csapatok vehetnek igénybe ezeket a helyeket, hanem bizonyos feltételeknek kell teljesülni. Pénzbe is kerül, tévéközvetítést kell garantálni, reklámtervet készíteni és letenni egy hosszú távú programot is, ami egyben valamiféle garancia, hogy az adott csapat nem egy évben, hanem hosszabb időtávon át kíván Európa elitjébe tartozni. Így szeretnének európai világvárosokat bevonni a vízilabda BL küzdelemsorozatába, s ebből a szempontból Berlin természetesen megfelel a kritériumoknak.

- Ezért viszik majd a Kaukázusba a BL-döntőt... És milyen lesz a csapatod?

- Nem rossz! Van hat-hét német válogatott, visszatér Oeler a Vasasból, Baksa Laci lesz a kapus - és hát Tchigir még 44 évesen is jó teljesítményt nyújtott, de azért Baksa sokkal jobb kapus. Még lesz egy új védőjátékos is. Erősödik a csapat, bár egy-két "nagy öreg", például Politze már csak az edzésidő felét teljesítni, mert elkezdenek dolgozni. De még ez sem biztos, lehet, hogy elkapja őket a hév, ezt majd az idő eldönti. Stamm elnökkel abban maradtunk, hogy augusztus végén megyek ki és a szeptember elején kezdődő munka előtt ülünk le megbeszélni minden apró részletet.

- Az elvárás?

- A bajnokság és a Német Kupa megnyerése. Meg is lesz.

- Hol vagy most, hol töltöd a nyarat?

- Kaliforniában vagyok, Santa Barbarán, az egyetemi csapatnál két hónapig, segédedzőként dolgozom Wolf Wigónál és nyári táborokat üzemeltetünk, heti turnusokban 40-50 gyerek vízilabdázik. Borzasztó komoly a program, napi négy órát benn vagyok a vízben. 2000-ben hagytam abba, azóta összesen nem voltam annyit vízben, mint itt az elmúlt két hétben...

- Meg kell mutatnod a dolgokat?

- Igen, és segíteni is a gyerekeknek. Nagyon népszerű a tábor, jönnek Spanyolországból, Mexikóból, Hawai-ból is. A jövő héten 70 gyerek lesz.

- Meddig vagy ott?

- Augusztus 20-a körül megyek vissza.

- Mik az amerikai tapasztalataid a sportággal kapcsolatban? Bár te most olyan helyen vagy, ahol szeretik a vízilabdát...

- Nekem ez most olyan, mint egy gyógyüdülés. Kalifornia talán legszebb helyén vagyok, otthon az ember el sem tudja képzelni, hogy milyen egyetemek vannak itt, láttam most már többet is, amikor meccsekre mentünk, csodálatos épületek, körülmények. Az egyetemi klub játékosai amatőrök, szeretnek, tisztelnek és nagyon keményen dolgoznak. Most naponta egyszer edzenek, de szeptembertől, amikor kezdődik az egyetemi bajnokság, naponta 8 órát töltenek majd vízben. Egyébként itt is olyan, mint bárhol máshol a világon, a nagyobb egyetemek csapataival nehéz felvenni a versenyt, hiszen komolyabb költségvetéssel dolgoznak, akár 30 játékosból is válogatva a meccsekre. És a színvonal is jó, jellemző, hogy például a Berkeley CA Golden Bears nevű csapatában szerbek is játszanak, köztük a most is válogatott Saponjics. Egyébként mindenhonnan ömlik a sport, nem csak a kosárlabda és a baseball vagy az amerikai foci és a tenisz, egyre népszerűbb az európai labdarúgás is. Nem tudsz úgy bemenni egy bárba, étterembe, hogy ne sport menne mindenhol a tévében!

- Köszönöm a beszélgetést, jó "nyaralást" kívánok!