FACEBOOK

Filipovics kiütötte magát a vb-ről?

Filipovics kiütötte magát a vb-ről?
hozzászólás, 2013.07.03.

Filip Filipovics kézsérülése után is tagja a szerbek 16-os vb-keretének, de barcelonai részvétele nagyjából ugyanolyan bizonytalan, mint Varga Dánielé.

Herceg Noviban folytatja a vb-felkészülést a szerb válogatott, amely a magyar csapattal azonos pontszámmal, a tőlünk elszenvedett vereség miatt lett harmadik az elmúlt hétvégén Lamiában megrendezett Samartzidis Kupán.

A szerb iskola

A szerb vízilabdázás egyik alapeleme a fizikai erőfölény érvényesítése, a megfélemlítés. Ez természetesen nem ritkán torkollik erőszakos cselekedetekbe, s ez a fajta mentalitás ott természetes - vagy fogalmazzunk úgy: természetesebb, mint nálunk.
Csak a legújabb kori vízilabda-történetből két példa kívánkozik ide.
Emlékezetes, hogy a 2008-as pekingi olimpián Alakszandar Szapics került súlyos összetűzésbe a szerb csapat kapusával, Sefikkel, egy szállodai szobában "lerendezték" egymással a dolgot, aminek következtében mindketten nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel utaztak haza. (A történet részletei máig tisztázatlanok, de a zuhanyhíradó szerint a párbajból Sefik került ki győztesen.)
2010 januárjában Szegeden kétkapuzott egymással a szerb és a magyar válogatott, s a játék közben előre eltervezett koreográfia szerint Vanja Udovicsics tetlegességgel állt bosszút a fél évvel korábbi római világbajnokságon Kis Gábortól kapott víz fölötti ütésért. Az akció során a többi szerb védőfalat vont a "tetthely" köré, feltartóztatva a társa védelmére induló magyar játékosokat.

A montenegrói városban 16 játékos gyakorol, s érdekesség, hogy köztük van Filip Filipovics is. Arról nincs hír, hogy a 2011-ben a világ legjobb vízilabdázójává választott balkezes játékos milyen állapotban van, de kanadai forrásból is megerősített hír szerint azért nem vett részt a görögországi Samartzidis Kupán (ahova a szerbek közvetlenül a kanadai Edmontonból érkeztek), mert az észak-amerikai ország válogatottjával vívott edzőmeccs során úgy ütötte meg az egyik kanadai vízilabdázót, hogy az ütéstől az ő kézközépcsontja is megsérült. Az első hírek törésről szóltak, aztán a diagnózis repedésre "enyhült", mindenesetre Dejan Szavics szövetségi kapitány állítólag ultimátumszerű választás elé állította: vagy meggyógyul egy hét alatt, vagy nem számít rá a barcelonai világbajnokságon.

És Filipovics meggyógyult - legalábbis neve ott szerepel a montenegrói edzőtáborozásra elutazott 16 játékosé között.

A szerbek 16 tagú kerete a barcelonai világbajnokságra:
B.Mitrovics, Saponjics, Gocics, Udovicsics, Csuk, Nikics, D.Pijetlovics, Alekszics, Radjen, Filipovics, Prlainovics, S.Mitrovics, G.Pijetlovics, Mandics, Ubovics, Risticevics.

A szerbeknél zajló kaotikus helyzetről részletes beszámolót közölt a napokban a waterpolo.hu, kitérve arra is, hogy a kanadai edzőtáborozás egy tömegverekedés miatt botrányba fulladt meccsel zárult. Értelemszerűen ezen a találkozón szállt el az a Filipovics-féle lengő, amely talán a játékos vb-szereplésébe kerül.

Az indulatok elszabadulásának oka nyilván mélyebben keresendő, a konkrét verekedések esetében pedig nem tudunk mást elképzelni, mint hogy mindkét fél "csak visszaütött". 

Mindenesetre kaptunk egy képet Kanadából, amely a másik fél szemszögéből ábrázolja a  történtek következményét.

Jarod McElroy arcát 12 öltéssel kellett összevarrni a barátságos mérkőzésen elcsattant Filipovics-pofont követően.