FACEBOOK

Elutazott az Universiade-csapat - Tóth Márton a villámigazolás

Elutazott az Universiade-csapat - Tóth Márton a villámigazolás
hozzászólás, 2013.07.02.

Elutazott Kazanyba, a főiskolai világjátékok színhelyére a magyar küldöttség, köztük az a 13 férfi vízilabdázó, akik Vincze Balázs irányításával vesznek részt a tornán. A Benedek-keretből egy napja kiesett Tóth Márton az utolsó pillanatban tagja lett a csapatnak.

VINCZE BALÁZS Universiade-szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Úgy gondolom, hogy azt az időt, ami rendelkezésünkre állt, maximálisan kitöltöttük. Ugye menet közben volt néhány változás a keretben, s azok a kétkapuk és mérkőzések, amelyeket hivatalosan vagy félhivatalosan játszottunk ellenfelekkel (itt a magyar válogatottra, a szerb és az amerikai Universiade-válogatottra gondolok), jól szolgálták a felkészülésünket, s valamilyen szinten visszajelzésként is szolgáltak. Az utolsó pillanatban még csavartunk egyet a csapaton, Tóth Marci, aki a felnőtt válogatott keretéből kikerült, csatlakozott hozzánk. Az ő helyét, utazási lehetőségét - a tudta nélkül - folyamatosan "melegen tartottuk", így Deutsch Máté helyett ő vesz részt végleges csapattagként az Universiadén.

- Tudtatok-e a leendő ellenfelekről információkat gyűjteni?

- Nem és nem is nagyon erőltettük.Két csapatot nagyjából feltérképeztünk, az amerikaiakat és a szerbeket. Az utóbbiaknál szerintem elképzelhető, hogy a felnőtt válogatott néhány játékosa is az Universiade-kapitány rendelkezésére áll majd. Az orosz csapat nagyjából megegyezik majd a Világliga szuperdöntőjében részt vett felnőtt válogatottal. Japán esetében még kérdőjel, hogy ők is a Világliga-csapatukkal szerepelnek-e. Azért emeltem ki ezeket a válogatottakat, mert jórészt a csoportellenfeleinkről van szó. Szerencsére a grúzokkal kezdünk, ellenük nem szabad, hogy gondot okozzon a győzelem megszerzése és ez egyben azt jelenti, hogy lehetőségünk lesz arra, hogy a többi ellenfelet legalább egyszer lássuk az előtt, hogy szembe kerülünk velük.

- Gondolom, a cél nem változott, szeretnél érmet szerezni.

- Igen, a cél az elődöntő, és ha már ott vagyunk, akkor az éremszerzés. Megismertem, jónak tartom a csapatunkat, s a felkészülési idő elegendő volt ahhoz, hogy - legalábbis a saját kiindulási pozíciónkhoz képest - jó állapotba kerüljünk, Hogy ez majd az ellenfelekkel szemben mire lesz elég, arról várhatóan majd az első hét után fogunk többet tudni.

A kazanyi Universiadén részt vevő magyar férfi válogatott tagjai:

Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid (kapusok)
Chilkó Márton,  Erdélyi Balázs, Halek Márton, Juhász Zsolt, Korényi Balázs, Kovács Gábor, Mezei Tamás, Somogyi Balázs, Szécsi Dávid, Szentesi Ádám, Tóth Márton (mezőnyjátékosok)

TÓTH MÁRTON a vlv-nek:

- Nagyon elkeseredtem, amikor a szövetségi kapitány közölte a döntést, hogy beleesek a vb-keret szűkítésébe. Szerettem volna még bizonyítani és nagyon jó volt a többiekkel, jól éreztem magam köztük. Természetesen elfogadtam a kapitány döntését és bár nyilván van még bennem csalódottság, most ez egy új cél, szerintem ahogy kiérek az Universiade-faluba, el fog kapni a hév és onnatól már azokért a célokért fogok küzdeni, amik Kazanyban várnak ránk.


A torna lebonyolítási rendje olyan, mint az olimpiáé, a csoportban mindenki játszik mindenkivel, majd keresztbejátszás következik.

A magyar csapat csoportellenfelei: Grúzia, Oroszország, Ausztrália, Kanada és Japán.

A másik csoport tagjai: USA, Brazília, Szerbia, Belgium, Olaszország, Montenegró.

A csoportkör magyar vonatkozású programja (időpontok magyar idő szerint, Kazanyban egyébként két órával előrébb járnak):

Július 5., péntek

15.00 Magyarország-Grúzia

Július 7., vasárnap

18.00 Oroszország-Magyarország

Július 8., hétfő

16.30 Ausztrália-Magyarország

Július 10., szerda

15.00 Kanada-Magyarország

Július 11., csütörtök

16.30 Japán-Magyarország


Az Universiade az olimpiai játékok után a világ legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 20-25 sportágban 150-160 résztvevő ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek meg.

A 2013-as nyári Universiade mind a sportágak számában (27), mind a várható résztvevők számában (12 ezer sportoló) rekordokat dönt. A sportági versenyek megrendezésére és edzéslehetőségek biztosítására összesen 64 sportlétesítmény (ebből 30 kifejezetten az Universiade kiszolgálására épült) áll rendelkezésre Kazanyban. A 12 ezer sportoló elszállásolására és teljes körű kiszolgálására alkalmas Universiade-falu a viadalt követően egyetemi campusként üzemel tovább.

Az Universiade házigazdája Kazany, a tatár főváros, a versenyeket július 5. és 17. között rendezik meg.

Magyarország képviseletében három csapat indulhat az egyetemi olimpián: a férfi és női vízilabda-, valamint a női kosárlabda-csapat (plusz a szinkronúszók).

A legutóbbi, 2011-es Universiadéról a magyar küldöttség hat arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tért haza. Az úszó Cseh László három aranyérmet nyert. A férfi vízilabdacsapat a 9. helyen végzett.