FACEBOOK

Benedek Tibor: „Még sokat fejlődünk Barcelonáig”

Benedek Tibor: „Még sokat fejlődünk Barcelonáig”
hozzászólás, 2013.07.01.

A szövetségi kapitány kétlépcsős keretszűkítéssel alakítja ki a vb-csapatot. Kedden már Salamon Ferenc és Tóth Márton nélkül folytatódik a felkészülés. Benedek Tibor beszámol a Samartzidis Kupán szerzett tapasztalatokról, röviden értékeli legnagyobb riválisaink helyzetét és felvázolja, milyen természetű felkészülésre számíthatnak a fiúk a vb-ig tartó időszakot illetően. vlv-interjú:

- Tibor, hamarosan „fél éves kapitány” leszel. Úgy alakulnak a dolgok, ahogy annak idején eltervezted? Amikor írtad a pályázatodat, ilyesmire gondoltál?

- Valóban érdekes kicsit összegezni az eltelt hat hónapot. Nagyon izgalmas és érdekes időszak volt ez - és még benne vagyunk a kellős közepében. Úgy gondolom,hogy: igen, azt kaptam amit vártam és úgy fejlődünk ahogy reméltem. Néhány dolog sokkal világosabb, ahogy benne vagyunk ebben a fejlődési időszakban. Egyértelműen látom, hogy miben kell tovább javulni és azt is, hogy milyen sok idő kell ahhoz, hogy valóban megvalósuljanak azok a dolgok, törekvések, amiket már az elején megfogalmaztam. Olyan konkrétumokra gondolok, amiket jóval korábban jeleztem már a kluboknak is, például azt, hogy a „kapufások” játéka rendkívül fontos az én vízilabdámban, illetve a védekezés, a bekkelés, az „ember felé haladás”. Ezek apróságoknak tűnnek, de a mai vízilabdában két-három ennyire pici differencia jelenti tulajdonképpen a mérkőzésen a csapatok közötti különbséget. A magyar vízilabdás mindig jól lő, jól úszik, jól passzol, de vannak olyan dolgok, amikben nagyon sokat kell, fejlődnünk. Erre nem volt és nem is lesz elég idő a világbajnokságig. Az tisztán látszik, hogy ezek a beidegződések nagyon nagy munkát igényelnek és nem is lehet a játékosok alapképességeit megváltoztatni. Sok játékos nem szerezte még meg a szükséges nemzetközi rutint, a magyar bajnoksághoz szoktak hozzá. Többüknek ez lesz az első világversenye, így nagyon sokat kell tanulnunk, akár még magát a világversenyen való szereplést is. Ezalatt értem az alkalmazkodást ahhoz is, hogy a bírók milyen védekezési stílust fogadnak el és ennek megfelelően a bekkek mennyit engedhetnek meg magunknak szoros emberfogásban. Ez mind-mind még tanulási folyamat és ezért is volt nagyon fontos a Világligán való részvételünk, illetve akár még ez a mostani torna is. A Samartzidis Kupának végül kicsit más szerepe lett, mint amit gondoltam, hiszen Dani kiesésével plusz feladatokat kapott a csapat és ez a négy mérkőzés leginkább arról szólt, hogy milyen strukturális változtatásokat kell az elképzeltekhez képest létrehozni. (Például,hogy Szivós Márton átcsoportosítható-e a roszkéz-oldalra, ahogy azt Görögországban ki is próbáltam.)

- Amennyiben Dani nincs…

- Július nyolcadikáig le kell adni a 13-as vb-névsort, tehát nagyon szűk az idő, egy hét, hogy ebben az ügyben döntést hozzak. Dani most még „javában” sérült, három napja mehetett először vízbe, a helyzet abszolút nem rózsás.



- Visszatérve a csapathoz, az hogy régi nagy játékosok, a te egykori társaid nincsenek már itt, nyilván eleve új helyzetet jelent. Most viszont úgy látom, hogy „túlteng az érdeklődés”. Tehát nagyon sok, nagyjából egyforma képességű játékos pályázik arra a kevés helyre, és mind jók! Teszteled még őket, vagy hogy tudod eldönteni, hogy ki lesz a kiválasztott? Vagy aszerint fogsz dönteni, hogy a te elképzelésed csapatszerkezetileg hogy működik? Vagy a teljesítmény számít, beküldöd őket és amit ott nyújtanak, az dönt?

- A tesztelésen túl vagyunk, úgyhogy ez a fejemben már nagyjából kialakult. Nincs nagyon más lehetőség, mert kevés az idő,tulajdonképpen ez a négy mérkőzés volt, amelyek alapján döntenem kell, illetve az egész tavaszi Világliga-sorozat, mindaz, amit láttam ezektől a játékosoktól. Egy kicsit akár megérzésnek is mondhatom, vagy úgy is fogalmazhatok, hogy a bizalmam fog dönteni abban, hogy kiket választok, mert ahogy mondod, sok jó játékos van és ebben a pillanatban még egyik sem emelkedik ki a többi közül, akiknek most itt lehetősége lenne bekerülni. A szűkítés két lépcsőben történik, most Salamon Ferenc és Tóth Márton nélkül folytatjuk, 16-an dolgoznak tovább és a július 8.-i határidőre fogom kijelölni az utazó 13-at.

- Az ellenfelek szempontjából adott neked valami újat a görögországi torna? Volt olyasmi, amire felfigyeltél?

- Igen. Ami nagyon érdekes volt, az az olasz csapat. Rájöttek arra, hogy ha nem teszik bele azt a pluszmunkát, amit nem tettek bele idén tavasszal, akkor nincs esélyük. Pontosan ugyanahhoz a játékhoz tértek vissza, akár ugyanazokhoz a játékosokhoz is, amivel, akikkel fontos győzelmeket tudtak aratni, még azon az áron is, hogy mondjuk a 40 éves Perezt be kellett hívni. Abban a pillanatban, ahogy elkényelmesedtek (tavasszal), mert ez egyértelműen látszott rajtuk, rögtön verhetőek voltak, így mostanra visszataláltak azokhoz a fogódzkodóikhoz, amikkel a nagyon erős csapatokkal is feltudják venni a versenyt.

- Szerbek? Montenegróiak?

- Ahogy mondtam korábban, nagyon fontos volt nekem hogy nyerjünk Montenegró ellen. Erős csapat, de nem tartom egyáltalán gyengébbnek magunkat náluk. Vannak nehezebb posztjaik, például Zlokovics kiválásával ügyeskedniük kell, hogy hogy oldják meg ezt a helyzetet. Ez a torna egy olyan pillanat volt, amikor a két csapat közötti erőkülönbség kialakulhatott, ezért volt nekem fontos, hogy Montenegrót megverjük. De nyilván még azért ők is erősödni fognak.

Szerbia érdekes kérdés. Ott nyilván Filipovics hiánya megváltoztatta az egész szerb csapat játékát annak ellenére, hogy van egy nagyon jó fiatal balkezesük, aki biztos vagyok benne, hogy egy-két éven belül Filipovics-szinten fog játszani.

- Mandicsról van szó.

- Igen, bár még nagyon fiatal. Visszatérve Filipovicsra, az ő hiánya érezhető volt ezen a mérkőzésen, de ezzel együtt a szerbeket mindig nagyon nagy öröm legyőzni, úgyhogy büszke voltam, hogy ez sikerült.

- Háttérben vannak egyelőre a horvátok, akik simán nyernek tornákat. Most éppen úgy alakul a program, hogy nem találkozunk velük. Gondolom, egyrészt figyeled őket, másrészt a klubokban szereplőket is láttad. Róluk mi a véleményed?

- Két olyan csapat van, amellyel sajnos nem találkozunk. Megpróbálunk a Mediterrán játékok meccseiből szerezni, hogy egyáltalán képünk legyen arról, milyen most a horvátok játéka. Új edzőjük van, új felállású a csapat is, a játékosokat egyénileg ismerjük,és az is biztos, hogy egyelőre a kieső embereiket nem könnyű pótolni, azokat, akik abbahagyták a londoni olimpia után. A pletykák szerint jövőre Raduval is erősödhetnek, ezért még időben jó lenne megerősíteni a pozíciónkat velük szemben. A spanyol a másik, akiket nem ismerünk,nyilván kell szereznünk róluk videót, mert nem fogunk tudni velük játszani a világbajnokságig.

- A következő napok, hetek programjáról hallhatnánk valamit?

- Nagyon sok idő van még szerencsére, három hét, plusz a két hét világbajnokság,ezt a két periódust nem lehet külön kezelni, mert számos feladatunk van. Öt hét van még a világbajnokság végéig, úgy gondolom, hogy nagyon sokat tudunk még addig fejlődni. Rengeteg tanulsága van ennek a két tornának, amit játszottunk, ezeket most tudjuk majd hasznosítani. Nagyon sok gyakorlás lesz, még mindig fogunk fizikálisan is tovább készülni, de már több pihenővel. A játékosok kedden este edzenek legközelebb és megkapják a hétvégét is szabadnak, fokozottabban figyelünk arra, hogy jobban ki tudják magukat pihenni, de az edzések minősége és a terhelés - azért magas szintű marad. A következő erőfelmérő a Vodafone Kupa lesz július 12-13-14-én, ami annyiban érdekes, hogy szinte ugyanezek a csapatok vesznek részt rajta: német, montenegrói, görög -  ebben a sorrendben játszunk velük. Azt várom, hogy ott már a görögökkel egy sokkal harcosabb, dinamikusabb meccset fogunk játszani.

- Van-e bármi, amit még fontosnak tartasz elmondani?

 - Örülök hogy a vlv kint volt ezen a tornán, jó úgy játszani, hogy élőben tudnak követni minket a szurkolók, tájékozódni arról, hogy mi történik a csapattal.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Danna)


A vb-felkészülést folytató szűkített keret:

Decker Attila, Lévai Márton, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Kis Gábor, Madaras Norbert, Szivós Márton, Török Béla, Varga Dénes, Vámos Márton (mezőnyjátékosok). Meghívottként a Vodafone kupáig továbbra is részt vesz a keretedzéseken a szintén mezőnyjátékos Jansik Szilárd is.

Az ujjműtétből gyógyuló Varga Dániel sorsa még bizonytalan.

Az edzések kedden este folytatódnak.