FACEBOOK

Benedek-értékelés a Reggeli startban

Benedek-értékelés a Reggeli startban
hozzászólás, 2013.06.20.

Nagy Viktor az első számú kapus, elsősorban az emberelőnyös és az emberhátrányos játék tökéletesre fejlesztésével lehet jó eredményt elérni, s rövid időn belül dönteni akar Varga Dániel "sorsáról" Benedek Tibor, aki csütörtök reggel a Szombathy Pál vendége volt a Reggeli Startban.

Rendkívül hasznosnak értékelte a Világliga-versenysorozaton való részvételt a szövetségi kapitány a Reggeli Start című műsorban. A válogatott nagyon sokat fejlődött, de még nem annyira erős, hogy sorozatban kiváló teljesítményt nyújtson a világ élcsapataival szemben.

London után szinte mindenki fiatalított, a szerb és az olasz csapat alig változtatott, ezért ők egyelőre a mezőny fölött vannak.

Ami a mieinket illeti, beléptek új játékosok és a régiek közöl is többen más szerepet kaptak. Sokat kell játszanunk, s a világverseny hangulatát nem pótolhatja semmilyen felkészülési torna - ezért is volt rendkívül fontos számunkra a Világliga cseljabinszki szuperdöntője. Az egyetlen negatívum a szövetségi kapitány szerint Varga Dani sérülése volt.

A szerbekkel kapcsolatban Benedek elárulta: a döntőt arra hegyezte ki, hogy mivel ellenfelünknek csak egy centere volt, az ő semlegesítésével igyekezett megteremteni a győzelem alapjait. Ez nagyjából sikerült, de közben Udovicsics és Filipovics együtt hét gólt lőtt. Átlőttek minket távolról.

- Hatalmas elméleti hibákat nem követtünk el, kielemeztük már a mérkőzést, pici hibák voltak, de abból sok. Leginkább a centerbe bejátszott labdákat veszítettük el, hatszor-hétszer, illetve a blokkok azok, amikben még nagyon sokat tudunk javulni - mondta a kapitány.

- Már a 4:3-as első negyedből látszódott, hogy a védekezésünk nem elég stabil. Onnantól kezdve arról szólt a mérkőzés, hogy tudunk-e annyi gólt lőni, hogy bírjuk ezt az iszonyatos nyomást, ami alatt tartottak minket. A harmadik negyedtől, Dani kiválásával is, nem volt már meg az a lendület a csapatban - hat mérkőzés után -, hogy ezt tartani tudjuk. Daninak volna egy olyan szerepe is a csapatban, hogy amikor hátra megy bekkelni, akkor a lefordulásos játékunkban tudunk még egyet húzni. Ez is kiesett és az egy-két gólos különbséget még tudtuk tartani a harmadik negyed elejéig, de onnantól már nem bírtuk fizikálisan.

Varga Dániellel kapcsolatban Benedek azt mondta: egyelőre nem tudunk konkrét időpontokat a gyógyulás fázisaival kapcsolatban. Ő nagyon szeretne játszani, de a kapitány minél kevesebbet akar foglalkozni ezzel a nehéz kérdéssel, nem akarja, hogy eza  téma elvigye a csapat erejét, hogy mindenki erre összpontosítson. Egy héten belül döntést hoz. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos emberről van szó, talán a legfontosabbról a jelenlegi csapatban, de a lényeg az, hogy mit kíván a válogatott érdeke, ennek megfelelően fog dönteni.

A csapatrészek értékelése során a kapitány elmondta: sokat fejlődött a csapat, nagyon egységes volt különösen a védekezésben, ami örömteli, de minden területen van fejlődni való. Ismét dicsérte Bedő Krisztiánt, s elmondta, hogy már elkezdett edzeni Kis Gábor, aki nagyon erős, számít rá. Hárai is folyamatosan jön fel a sérülések után.

A rosszkéz oldalon Dani pillanatnyi kiválásával kicsit felborultak a tervek, de nagyon erősek vagyunk, kapásoldalon úgyszintén. A két bekk stabilan hozza a várhatót, illetve ők azok, akik feláldozzák magukat a centerek elfárasztásában, illetve a támadások indításában. Leginkább az emberelőny-emberhátrány az, ami a fontos világversenyen döntő tényező lesz, ezeket rengeteget kell gyakorolni a következő öt hétben.

- Nagyon kevés akciógól van, erre minden csapat figyel, emberelőnyben-emberhátrányban dőlnek el a mérkőzések - mondta Benedek Tibor.

Első számú kapusnak Nagy Viktort tartja a kapitány. Neki sokat kell javulnia, a sérülése után még nincs olyan fizikai állapotban, hogy sorozatmérkőzéseken mindig a maximumot nyújtsa, Decker Attila remekül segítette azokban a pillanatokban, amikor be kellett állnia védeni.

A beszélgetés végén a riporter kérdésére, hogy látatlanban elfogadna-e most egy barcelonai ezüstérmet a szerbek mögött a kapitány, Benedek Tibor kitérő választ adott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerbeken kívül is nagyon komoly csapatok vannak.

- Most mindenki el van foglalva a szerbekkel, ugyanakkor rengeteg jó csapat van, nekünk minden mérkőzésünk élet-halál küzdelem lesz. Nem vagyunk még annyira erősek, hogy akár egy görög, akár egy román csapat ellen biztosra mehessünk. Mérkőzésről mérkőzésre kell felépítenünk magunkat. Nyilván először a csoportmeccsekre kell készülnünk, ahol már találkozunk egyébként a szerbekkel, de éppen emiatt a csoportkör utáni első, nagyon fontos meccseken,  nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben, velük nem kerülhetünk össze.

A teljes beszélgetés: