FACEBOOK

Magyarország ezüstérmes

Magyarország ezüstérmes
hozzászólás, 2013.06.16.

A szerbek ma még erősebbek, magabiztos játékkal, öt góllal nyertek ellenünk a Világliga végső döntőjében. Magyarország ezüstérmes. Tudósítás, nyilatkozatok, gólok.

Világliga szuperdöntő, Cseljabinszk (Oroszország)

Mérkőzés az első helyért

Szerbia-MAGYARORSZÁG 12:7 (4:3, 3:1, 2:2, 3:1)

Cseljabinszk, v.: Piela (egyesült államokbeli), Alexandrescu (román)
Szerbia: Pijetlovics, Szaponjics, Gocsics 1, V. Udovicsics 3, Cuk, Ubovics, Nikics, Alekszics, Radjen, F. Filipovics 4, Mandics 1, S. Mitrovics 3, B. Mitrovics (kapus). Szövetségi kapitány: Dejan Szavics
MAGYARORSZÁG: Nagy V., Gór-Nagy, Madaras 2, Bátori, Vámos, Hosnyánszky 1, Decker Á., Szivós 2, Varga Dániel, Varga Dénes 1, Bedő, Hárai 1, Decker A. (kapus). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Gól - emberelőnyből: 6/13, ill. 3/9 és egy értékesített kettős fór
Gól - ötméteresből: -, ill. 1/1
Kipontozódott: Mandics a 28. percben, ill. Decker Ádám a 24. percben és Szivós a 29. percben

VLV-VIDEÓK (Digi Sport):

1:0 - Mitrovics első gólja

1:1 - Madaras első gólja

2:1 - Filipovics első gólja

3:1 - Udovicsics első gólja

3:2 - Szivós első gólja

3:3 - Hárai gólja

4:3 - Udovicsics második gólja

5:3 - Mandics gólja

6:3 - Filipovics második gólja

6:4 - Varga Dénes gólja

7:4 - Filipovics harmadik gólja

7:5 - Szivós első gólja

8:5 - Mitrovics második gólja

8:6 - Szivós második gólja, ötméteres

9:6 - Filipovics negyedik gólja

10:6 - Udovicsics harmadik gólja

10:7 - Madaras ejtésgólja

11:7 - Mitrovics harmadik gólja

12:7 - Gocics gólja


Az ezüstérmek átadása:


BENEDEK TIBOR nyilatkozata:

- Ma érezni lehetett a két csapat közötti különbséget, ami attól kezdve csúcsosodott ki, hogy Varga Dani megsérült a második negyed végén. Elkezdtünk fáradni és nem volt már meg az a lendület a csapatban, ami ilyenkor szükséges az ő bekkelésükkel szemben, vagy ami kell a lefordulásokhoz. Lelassultunk, a srácok már túl fáradtak voltak ahhoz, hogy meg tudjunk újulni. Sok gólt kaptunk, a hátrányokkal nem tudtunk mit kezdeni, elég lyukasak voltunk. De a fór-hátrány az gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás! Nagyon sokat kell ahhoz gyakorolni, hogy mindez egy ilyen szerb csapat ellen jól működjön. A pillanatnyi szomorúság ellenére azt mondom, hogy nagyon elégedett vagyok az egészt hetes munkával, de látjuk azt, hogy még le vagyunk maradva, és hogy nagyon sokat kell ahhoz dolgoznunk, hogy felzárkózzunk.

Nagyon sokat léptük előre ezen a tornán. Szükségünk volt még egy ilyen vereségre is, hogy reálisan lássuk a képet, hogy vannak gyenge pontjaink. Nagyon akartak a fiúk, szerintem nagyon csalódottak most, mert úgy gondolták, hogy ez sikerülhet, de hát rá kell döbbenni, hogy egy hét alatt ez nem megy. Nincsenek csodák. Ez a szerb csapat öt éve így készül, dolgozik együtt. A csodával határos lett volna, hogyha ezt meg tudtuk volna oldani ma.

A torna előtt természetesen az ezüstérmet aláírtam volna. Szerbiával egy kicsit szorosabb mérkőzést szerettem volna játszani, azt gondoltam, hogy talán meg tudjuk szorítani őket, de sajnos a mérkőzés alapján azt mondom, hogy erre sajnos nem volt reális esély.

Abszolút pozitív benyomást tett rám Bedő Krisztián, aki élete első nagy felnőtt tornáján hat mérkőzésen kiválóan teljesített. Nyilván neki is új volt ez a szerb erő, ami mögé került, és amit két méterre betolni nem annyira egyszerű.

Egy féléves munka eredménye volt, hogy egyáltalán itt lehettünk a nyolcas döntőben. Láttuk azt, hogy milyen elmaradásaink vannak, ezen a mérkőzésen tisztán látszott, hogy hogy blokkolnak, hogy támadnak ki, hogy lőnek 8-10 méterről a szerbek, milyen magabiztosan. Nekünk van most öt hét felkészülési időnk a világbajnokságig és nyilván nem csak a szerbekről szól ez az egész, hanem ott lesz a horvát, a spanyol, az olasz, rengeteg jó csapat.

Nagyon-nagyon  sokat köszönhetünk ennek az egy hétnek, hogy itt játszhattunk, mert a fejlődésünket jelentősen meggyorsította, nem lehetett volna olyan tornán játszani, amely ezzel felért volna. Ebből csak tanulni fogunk és most egy kis pihenő után nagyon kemény fizikai felkészítés következik majd, hogy jobban bírjuk. A világbajnokságon kétnaponta lesznek a meccsek, nem naponta, de látszik azért, hogy micsoda terhelést jelent egy ilyen világverseny. (A Digi Sport élő közvetítése alapján.)


Az ünnepélyes eredményhirdetésen átadták a különböző díjakat. A torna gólkirálya a japán Takei lett 17 találattal (Csurka Gergelytől vehette át a díjat), legjobb kapus a montenegrói Milos Scsepanovics, az MVP pedig Vanja Udovicsics lett, aki a Dallas filmsorozat jól ismert zenéjére lépett be az uszodatérbe, mikor szólították, s nekünk azonnal a gonosz Jockey arca ugrott be, bocsi...

A Világliga 2012-13-as versenysorozatának végeredménye:

1. Szerbia
2. MAGYARORSZÁG

3. Montenegró
4. Egyesült Államok
5. Oroszország
6. Kína
7. Japán
8. Brazília


A versenykiírás értelmében a győztes Szerbia 100 ezer, a második helyen végzett Magyarország 70 ezer, a harmadik Montenegró pedig 50 ezer dollárról szóló csekket kap, mivel a torna pénzdíjas volt.


Az ezüstérmes magyar válogatott. Álló sor, balról jobbra: Varga Dénes, Vámos Márton, Bátori Bence, Hárai Balázs, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Varga Dániel. Guggolnak: Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Nagy Viktor, Bedő Krisztián, Szivós Márton, Decker Attila

A Világliga-tornák eddigi dobogósai

2002 - Patrasz (Görögország)
1. Oroszország, 2. Spanyolország, 3. Magyarország

2003 - New York (USA)
1. Magyarország, 2. Olaszország , 3. USA

2004 - Long Beach (USA)
1. Magyarország, 2. Szerbia-Montenegró, 3. Görögország

2005 - Belgrád (Szerbia-Montenegró)
1. Szerbia-Montenegró, 2. Magyarország, 3. Németország

2006 - Athén (Görögország) - Magyarország nem indult
1. Szerbia-Montenegró, 2. Spanyolország, 3. Görögország

2007 - Berlin (Németország)
1. Szerbia, 2. Magyarország, 3. Ausztrália

2008 - Genova (Olaszország) - Magyarország nem indult
1. Szerbia, 2. USA, 3. Ausztrália

2009 - Podgorica (Montenegró) - Magyarország nem indult
1. Montenegró, 2. Horvátország, 3. Szerbia

2010 - Nis (Szerbia) - Magyarország nem indult
1. Szerbia, 2. Montenegró, 3. Horvátország

2011 - Firenze (Olaszország) - Magyarország nem indult
1. Szerbia, 2. Olaszország, 3. Horvátország

2012 - Almati (Kazahsztán) - Magyarország nem indult
1. Horvátország, 2. Spanyolország, 3. Olaszország

2013 - Cseljabinszk (Oroszország)
1. Szerbia, 2. MAGYARORSZÁG, 3. Montenegró


VARGA DÁNIEL a vlv-nek:

- A Világliga szereplésünket mindenképpen pozitívnak és nagyon fontosnak értékelem, s ide kell venni azt a hat meccset is, amely a kijutásunkat eredményezte. Száz százalékos teljesítménnyel jutottunk be, csoportelsőként egy nem könnyű csoportból. Ez a lehetőség, hogy itt játszhattunk, igazából egy novemberben kezdődő közös munkának a pozitív eredménye. Így dicséret illet mindenkit, aki a korábbi meccseken is játszott, illetve győzelemre segítette a magyar válogatottat. Kicsit közelítve a jelenhez, az ezen a héten lejátszott hat meccs, tehát a szuperdöntő hat mérkőzése is összességében pozitívnak értékelhető. Azt azért látni kell, amit korábban is sejtettünk, hogy a szerb csapat talán mondhatom, hogy az egész világ előtt jár. Ez köszönhető annak, hogy ötödik éve szinte egy-két változással ugyanez a csapat struktúrája. Nagyon összeszokottak, nagyon tudják hogy mit akarnak és hogy azt hogy kell megcsinálni. Ez egy olyan előny, amit csak idővel és nagyon kemény munkával fogunk tudni behozni, azért ezt tudtuk korábban is. A mai meccsen be is bizonyosodott, hogy a két csapat között még van különbség. Szerettem volna, hogyha nem ekkora a különbség, mert azért az öt gól - még hogyha belefér is, - mégsem egy brusztos, kemény, szoros meccs képét mutatja. És hát azon kívül hogy nem volt szoros, ez valóban egy kemény, brusztos és nagyon fárasztó, férfias küzdelem volt. Szerintem mindenki megtette azt, ami tőle tellett. Hogyha bárki rossz döntést hozott, vagy lemaradt egy blokkról, vagy kapufára ment a lövése, vagy valami nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, ez annak köszönhető, hogy nagyon elfáradtunk. És annak, hogy igazából egy hét edzés áll mögöttünk, amit együtt csináltunk. Most lesz egy pár nap pihenőnk, de utána Budapesten folytatjuk tovább a felkészülést. Úgy látom, hogy jó úton vagyunk.

- Mi történt veled, hogy sérültél meg és hogy vagy?

- A második negyedben egy szerencsétlen mozdulat miatt annyira megfájdult az ujjam, hogy éreztem, már a labda megfogása is fáj, így lőni sem tudtam. Félidőben jeleztem Tibornak, hogy sajnos nem számíthat rám abban a minőségben, ahogy az elvárható a meccs második félidejében, és ő döntött úgy, hogy a további sérülés, vagy a rásérülés elkerülése végett inkább ne is játsszam már.

- És hogy van most az ujjad?

- Be van dagadva, holnap megröntgenezzük. Tóni bácsi azt mondta, hogy a röntgen után leszünk okosabbak. Gór-Nagy Miklós szerint pedig, aki lassan elvégzi a jogi egyetemet, pedig nem lesz semmi baj.

- Dani, nagyon szépen köszönöm.

(Lejegyezte: Danna)


MADARAS NORBERT a vlv-nek:

- Azt gondolom, hogy ez a szerb csapat jelenleg jobb. Ha tetszik, ha nem. Én mindig azt mondom, hogy az olasz meg a szerb van kicsit a többiek előtt, előttünk is. Ezt ma be is bizonyították, majdhogynem a játék minden elemében fölénk nőttek. Azt sajnálom, hogy túl hamar eldőlt. Az első negyed 4:3 volt, ott még bármi lehetett volna, de aztán szép fokozatosan elhúztak. Talán 7:5-nél volt még egy előnyünk, hogy közelebb jöjjünk, de azon kívül nem nagyon volt lehetőségünk. Kicsit túl sima lett, ez fájó pont. Ez van. Mindenképp tanulni kell belőle, mert van mit.

- Mekkora a hátrány időben, energiában?

- Ez egyfelől időben hátrány, hiszen ők évek óta így játszanak, mi hozzájuk képest új csapat vagyunk. Azért nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert azt gondolom, hogy nem csak csapatként, hanem bizonyos posztokon egyénileg is fejlődnünk kell, ma ez is megmutatkozott. Azt mondom, hogy jelenleg talán a szerb csapat a legjobb, még talán az olaszokat tudom hozzájuk hasonlítani, de őket is azért, mert összeszokottak és képesek a szinte tökéletes csapatjátékra. De ha "egyesével nézzük", a szerbek jobbak.

- A várakozásaidhoz képest milyen volt ez a hét?

- Ha az ezüstérmet nézem, akkor jó, sőt, szerintem reális is, hiszen a Világliga-sorozatban azért a legtöbb jó csapat játszott, még ha mi nem is találkoztunk mindenkivel. Az utolsó meccset kivéve pozitív érzéseim vannak, de ez most még nagyon friss... A 12:7 túlságosan egyértelmű, fájó, hogy túlságosan ők irányítottak, a kezükben voltunk, nem tudtunk közel jönni.


VARGA DÉNES a vlv-nek:

- Büszkeséggel tölt el, hogy a döntőig jutottunk, régen járt ki ebből a fajta élményből. Bár a döntőben egy, a Világligában korábban nem tapasztalt ellenállásba ütköztünk, a szerb csapat egyelőre fölénk kerekedik a játék legtöbb részében, de ha ezt a helyén tudjuk kezelni, akkor nem lesz gond. Mi az út elején járunk, pont az hiányzik, ami nekik már megvan, hogy a vérükben, a kisujjukban van a taktikájuk, abszolút nem kell azon gondolkozniuk, hogy mikor mi következik, mert ez gyakorlatilag jön. Nekünk még ebben kell fejlődnünk és akkor, úgy gondolom, hogy sokkal szorosabb találkozókat tudunk velük játszani.

- Nem vagy nagyon csalódott?

- Nem, mondom, kifejezetten büszke vagyok az ezüstéremre, lehetett volna jobb a játék képe, de azt gondolom, hogy ezt reálisnak tekinthetjük.

- Hogy látod a jelenlegi helyzetet a világ élmezőnyében? A szerbek kiemelkednek? Kik jönnek utánuk?

- Úgy gondolom, hogy a montenegróiak és az olaszok. Hozzájuk kell felnőnünk.

- Nem mondtad a horvátokat...

- Róluk el is feledkeztem... :-) Természetesen velük is tradicionálisan számolni kell, egyelőre nem tudni, hogy a generációváltás hogyan hat a teljesítményükre, majd meglátjuk.


DECKER ATTILA a vlv-nek:

- A felénél álltam be, szerintem kicsit fel tudtam rázni a fiúkat, amire szüksség is volt, mert elég rossz szituációban kezdtem, 7:4 volt, ha jól emlékszem. Nem tudtak gólt lőni pár percig, úgyhogy kicsit fel is csillant a remény, de sajnos elöl nem mentek be a helyzetek és sajnos ez döntőnek bizonyult, megbüntették a szerbek. Van munka még, az biztos, de szerintem nagy dolog, hogy döntőbe kerültünk és már most látható, hogy megvan az elvégzett munka gyümölcse, mert érmet tudunk szerezni Magyarországnak. Boldoggá tesz, hogy ez az új csapat is képes ilyen eredményekre - megyünk tovább!

- Most a szerbektől azért elég nagynak tűnik a lemaradás, szerinted a vb-ig ez behozható?

- Nekünk szerintem most nem a szerbekkel kell foglalkoznunk. Először is el kell jutni oda, hogy velük játszhassunk komoly tétmeccset. A vb-n nehezebb lesz döntőbe kerülni, hiszen ott olyan csapatok is lesznek, amelyek ide nem jutottak el. Mindig arra a válogatottra kell készülnünk, amely velünk szembe kerül.

- Összességében hogy értékeled az elmúlt hetet?

- Nagyon hasznos volt. Ebből tanulni lehet, nagyon sokat. Sok meccsszituációt tudtunk gyakorolni, sokkal hasznosabb volt, mintha otthon edzettünk volna.


BEDŐ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Látszik, hogy  a szerbek még előttünk vannak, mi fiatal csapat vagyunk, ők régóta együtt dolgoznak, ez most látható volt. Az is kiderült, hogy megéreztük, ez már a hatodik meccsünk volt egymásután. A szerbek jól bírták, végig hajtották, amikor négy góllal mentek, akkor is folyamatosan fordultak. Nálunk ez egy picit hiányzott, már nem volt erőnk megfordítani a meccset.

- Nem tudom, láttad-e a szövetségi kapitány meccs utáni nyilatkozatait, téged kiemelt és nagyon dicsérte a telejsítményedet. Mit szólsz ehhez?

- Nagyon örülök, sok erőt ad nekem, azt bizonyítja, hogy jó úton haladok, energiát ad a további munkához. Én egy kis része vagyok a csapatnak, zöldfülűként érkeztem ide és nagyon örülök, hogy Tibi már most úgy gondolja, itt van a helyem, köztük.


ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Szerbia-MAGYARORSZÁG 12:7 (4:3, 3:1, 2:2, 3:1)
G.: Madaras, Szivós 2-2, Hosnyánszky, Hárai, Varga Dénes

VÉGE! MAGYARORSZÁG EZÜSTÉRMES

Kezdődik az utolsó perc.

Gocics blokk nélkül lőhet, bemegy - 12:7

Hátrányba kerülünk, az új szolnoki igazolás, Mitrovics belövi - 11:7

Már mindenki úszik visszafelé, hiszen lejáróban a támadóidőnk. Madaras még visszafordul és ejt egyet távolról - nagy gól - 10:7

Vámos lövését Mitrovics védi.

Udovicsics sajnos nagy gólt lő - 10:6

A szerbek már az idővel játszanak.

Decker szögletre véd.

Az előnyben sajnos csak két kapufa volt.

Hárai fórt harcol ki 6.51-nél, Benedek Tibor kikéri második idejét.

Viszont kontra a kapunk előtt.

Egy lövésből kipattanó labdát Hárai elérne, de mégsem éri el. Nincs ítélet.

Bátori, ha nehezen is, megszerzi a labdát.

SZÜNET

Filipovics belövi és nem elég, hogy gól, a lendülő kezével még orrba is vágja Varga Dumit - 9:6

Decker Ádámot kiállítják, 23 másodperc van hátra, így Szavics kikéri második idejét.

Áll a meccs az egyik játékvezető magánszáma miatt.

Szivóst kiküldik, blokkoljuk a lövést, mi jövünk.

Bedőről ötméteres. Szivós belövi - 8:6

2.22 a negyed végéig.

Szórják ki az embereinket, egymás után kettőt, Mitrovics belövi :8:5

Szivós messziről lő, blokkolják.

Szerb előny, Decker megint véd.

Fórt kapunk, a labda a kapufa éléről vágódik ki és nem a miénk.

Három perc telt el a negyedből. Hátrány, Decker Attila véd.

Kontra ellenünk.

Decker Attila jól mutatkozik be.

Azt a gólt már magyar kapta a szerbeknél, ugyanis szünetben ők is cseréltek, a debreceni Mitrovics véd.

Bedőről most kiállítanak, Szivós a balszélről, éles szögből nagy gólt lő - 7:5

Kontra a szerbek ellen.

Szerelik a centerünket.

Decker Attila állt be a kapunkba. Vámost megelőzik a szerbek a ráúszásnál, oda az emberelőny.

FÉLIDŐ

Emberelőnyt kapunk hat másodperccel a dudaszó előtt, nem dobjuk el, meg kell nyerni a ráúszást.

Kontra a szerbek ellen.

Varga Dani lövése elhal a blokkon.

1.10-nél fórt kapunk, Benedek időt kér.

Szivós blokkolja Gocics lövését.

Filipovics elég messziről lövi be - 7:4

Szivós távoli lövését védi a kapus. Három perc még a negyedből.

Szerb kapufa után mi jöhetünk.

Bedőről kiállítanak, Varga Dumi kiszorított helyzetből hihetetlen nagy, hosszú-kapufás gólt lő - 6:4

Filipovics
belövi - 6:3

Nem mennek a támadások, jól védekeznek a szerbek. Kiállítás nálunk, Dejan Szavics kikéri első idejét.

Kontra a kapunk előtt.

Rossz centerpassz nálunk.

Varga Dánielt kiküldik, Mandics kapásból vágja be a jobbszélről - 5:3

Blokkolt lövéssel ér véget a támadásunk.

Most a szerbek hozzák el a labdát. Varga Dani kontrát "harcol ki", mi jöhetünk.

SZÜNET

Hárait kiállítják - kivédekezzük a hátrányt.

Kontra ellenünk.

Egy perc még az első negyedből.

Előb Filipovics lő, ezt Nagy Viktor védi, de a kipattanót Udovicsics beléövi - 4:3


Előnyhöz jutunk, de sajnos nem sikerül kihasználni, pedig először vezethettünk volna a meccsen.

Szerb előny, Hosnyánszky lecsak az Udovicsics kezéből kicsúszó labdára és megszerzi!

Gocicsot kiállítják, Hárai kapja a végső passzt a fánál és még meg is hülyít mindenki, mert elsőre csak lóbál, utána dobja be az üres kapuba - 3:3

Filipovics kapufát lő.

Hosnyánszky hihetetlenül nagy gólt lő egyenlő látszámnál, leghátsó emberként - 3:2

Most vagyunk az első negyed felénél.

Szerb fór , Udovicsics két lóba után belövi hátulról - 3:1

Radjen kiállítása után Madaras lövését blokkolják.

Gór-Nagyot kiállítják. Filipovics lövi be - 2:1

Hárai kezésől leszedik a labdát.

Kontra a szerbek ellen.

Fórban vagyunk, majd kettős fórban, Madaras könyörtelenül bevágja - 1:1

A szerbek első támadása Mitrovics nagy góljával ér véget - 1:0

Varga Dénes simán nyeri az első ráúszást.

Megvoltak a csatakiáltások, kezdődhet a meccs.

Jön a döntő, zajlik a bemutatás.

Megvan a bronzérmes: Montenegró 10:10 után ötméteresekkel 13:11-re legyőzta az USA csapatát.

Kapjuk a hírt a csapattól: a szövetségi kapitány a taktikai értekezleten ismertette a kezdőt: a kapunkat Nagy Viktor védi.

A torna sorrendje az utolsó négy helyen már megvan:

5. Oroszország
6. Kína
7. Japán
8. Brazília

Az eddigi mai meccseken:
Oroszország-Kína 17:8 (4:2,4:1,6:0,3:5)
Japán-Brazília 9:4 ( 4:1,3:1,1:0,1:2)

Hárai Balázst piros lappal állították ki az amerikaiak elleni elődöntőben, de megnyugtatunk mindenkit: Pufi játszhat a fináéléban. (Konkrétan a centertársat, Bedő Krisztiánt kérdeztük meg erről ma délben, s "Tibi bácsi" első ijedtségében így reagált: "Na az nagy gáz lenne!")

A csapat rendben van, már folyik a taktikai megbeszélés a szállodában, utána indulás az ustzodába.

15.15: a Világliga döntője! Veszíteni való nincs, viszont karnyújtásnyira az óriási siker. A találkozót a Digi Sport2 élőben adja. Nálunk videostream és szöveges élő tudósítás.

Világliga szuperdöntő, utolsó nap, Cseljabinszk (Oroszország)

TUDÓSÍTÁSUNK AZ ELSŐ NAPRÓL

TUDÓSÍTÁSUNK A MÁSODIK NAPRÓL

TUDÓSÍTÁSUNK A HARMADIK NAPRÓL


TUDÓSÍTÁSUNK A NEGYEDIK NAPRÓL

TUDÓSÍTÁSUNK AZ ÖTÖDIK NAPRÓL