FACEBOOK

Spanyol bajnok lett Szirányi Balázs

Spanyol bajnok lett Szirányi Balázs
hozzászólás, 2013.05.27.

Spanyol bajnoki címet nyert Szirányi Balázs a Barceloneta színeiben. A könyöksérüléséből épphogy felépült center a 3:1-es győzelemmel végződött döntő összes meccsén játszott. A klubszezon számára még nem ért véget, csapatával - egyetlen magyar játékosként - a hétvégén a Bajnokok Ligája final fourban szerepelnek, Belgrádban.

Spanyol bajnokság, döntő

Első mérkőzés

CNA Barceloneta-Sabadell 13:10 (2:3, 4:2, 3:2, 4:3)

Második mérkőzés

CNA Barceloneta-Sabadell 6:9 (1:3, 2:3, 3:1, 0:2)

Harmadik mérkőzés

Sabadell-CNA Barceloneta 7:8 (0:1, 2:1, 2:0, 2:4 - 0:0, 1:2) - hosszabbítás után

Negyedik mérkőzés

Sabadell-CNA Barceloneta 7:10 (2:4, 2:2, 2:3, 1:1)


SZIRÁNYI BALÁZS a vlv-nek:

- Egyre jobban vagyok, pont a bajnoki döntő első meccse volt az első hivatalos mérkőzésem, amin játszani tudtam a márciusban kiújult könyöksérülésem után. Ugyanaz volt egyébként a lebonyolítási rend, mint a magyar bajnokságban, tehát az elődöntő két nyertes meccsig tartott, a döntő pedig háromig.

- És mind a négy mérkőzésen játszottál?

- Igen. Nyilván nem annyit, mint eddig, mert még nem vagyok száz százalékos. Ennek több oka is van, az első természetesen maga a sérülés, meg hát nincs olyan erő a kezemben, mint volt, ami az én posztomon nyilván probléma. Amúgy meg persze éreztem azt is, hogy kihagytam két hónapot. Bármennyire is edzettem kötéssel a kezemen, próbáltam formában maradni, a meccsritmust elveszti az ember és nem vagy ugyanazon a szinten csak azzal, hogy fizikálisan megteszel mindent, hogy ott maradj. Szóval nem vagyok száz százalékos, de ott leszek a final fouron is, mindenképpen.

- Beszéljünk még a most lezárult döntőről. Papírforma volt a győzelmetek? A 3:1-es siker sok mindent takarhat, de eleve ti voltatok a favoritok?

- Mi voltunk a favoritok, igen. A végén összeszámoltuk, nyolc meccset játszottunk döntőbeli ellenfelünkkel a szezon során, a Katalán Kupát mi nyertük, a Szuperkupát ők, a bajnokságban két meccset játszottunk, a kupában egyet, a bajnoki döntőben négyet. A nyolc meccsből hatot mi nyertünk. Papírforma szerint mi voltunk az esélyesebbek, de nagyon nehéz volt a dolgunk. Azóta, hogy a Barceloneta nyeri a bajnokságot (ez a mostani a nyolcadik egymásutáni bajnoki címünk, ha jól tudom), talán most először fordult elő, hogy ne nyerte meg a döntőbeli összes meccset a csapat. Az is igaz, hogy eddig két nyert meccs kellett a döntőben, most pedig három. Meg is szorítottak minket, 1:1 után a harmadik mérkőzést hosszabbításban sikerült megnyernünk. Egyáltalán nem volt sétagalopp, nagyon jó, erős ellenfelek voltak. A papírformát végül hoztuk, de nagyjából úgy, mint otthon az Eger a Szolnok ellen. Meggyőződésem, hogy a négy kemény, harcos meccs jól jött nekünk. A második találkozón volt egy mélypont, meg kellett találnunk ebből a kivezető utat, ami még nagyon hasznos lehet a final fouron is. Tényleg lelkesen, optimistán várjuk a belgrádi négyes döntőt, és persze tudjuk, hogy mostantól nem a mi sikerünk számít papírformának... Ez valamennyire történelmi esemény a spanyol vízilabdában, mert amióta a BL-t ebben az új lebonyolítási rendben működtetik, tehát final fouros rendszer van, spanyol csapat még nem jutott be oda. Nagyon pozitívak vagyunk, örül mindenki, hogy összejött ez az eredmény a klub százéves évfordulójára. Úgy megyünk ki, hogy gyakorlatilag nincs veszíteni valónk, hiszen ez is hatalmas eredmény, főleg azt látva, hogy milyen jó magyar csapatok maradtak ki. Nagy fegyvertényként értékeli mindenki, hogy ott tudunk lenni. Arra számítok, hogy hatalmas élmény lesz, ráadásul Szerbiában, ahol majdnem olyan jó a közönség, mint Magyarországon.

Szirányi Balázs a kép bal szélén, az álló sor elején

- Az elődöntőben a Crvena Zvezda lesz az ellenfeletek, tudtatok, tudtok rájuk készülni?

- Természetesen, ez nem kérdés. A bajnoki döntő előtt is már csak róluk néztünk videókat.

- És milyenek, hogy látod az esélyeket? A Zvezda megnyerta a szerb bajnokságot, s ezzel az ország függetlenné válása óta először nem a Partizané az aranyérem...

- Nagyon-nagyon jó csapat... Szerintem, mivel egyetlen meccsen dől el a továbbjutás és annyival nem jobbak, hogy nagyon megverjenek minket, a játékstíluson fog múlni a dolog. Ha el tudjuk vinni mi oda a meccset, ahova szeretnénk, tehát ha rájuk tudjuk erőltetni a gyorsabb, ütemesebb vízilabdát, akár sok hibával, de sok lefordulással, akkor nagyon jó esélyünk van. Ők a pozíciójátékban jobbak, s itt sajnos sokat számíthat az, hogy én még közel sem vagyok száz százalékos.

- Szóval a szokásos spanyol "őrületgenerálás" lehet a fegyveretek...?

- Igen, :-), magyar szemmel talán így lehetne legjobban jellemezni, de egyébként ez nem teljesen így van. Ez egy nagyon lendületes védekezési és támadási rendszer, ahol gyakorlatilag a védekezéssel készíted elő a támadást is, amelyben nagyon nagy szerepet kap a lefordulás, s aránylag kevesebb hangsúlyt kap a régi iskola, a klasszikus pozíciójáték, hogy a centernek lepasszolom a labdát. Nyilván ezt is műveljük, mert e nélkül nem lehet jó pólót játszani, de igen, amúgy csináljuk az őrületet, na :-).

- Sok sikert, Balázs, gratulálok a bajnoki címhez és drukkolunk a belgrádi jó szereplésetekért!

1 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs39359
2013.05.27. 19:09

Pont ma gondolkodtam rajta hogy nem emlékszem olyanra az utóbbi évekből hogy ne lett volna magyar játékos a Final Fourban, de így megnyugtató hogy legalább 1 lesz. Hozzáteszem ugyanazt amit a Szeged meccse előtt is hogy kíváncsi leszek ők mire lesznek képesek a Zvezda ellen, bár a másik ágon a Dubrovniknak valószínűleg könnyebb dolga lesz, mindenesetre szép menetelés amit idén nyújtott a Barceloneta. Remélem lehet látni valahol majd itthon is a FF meccseit. Hajrá Barceloneta...