FACEBOOK

Sokat kell tenni a pólóért - [origo]-interjú Molnár Tamással

Sokat kell tenni a pólóért - [origo]-interjú Molnár Tamással
hozzászólás, 2013.05.12.

A háromszoros olimpiai bajnok még nem döntötte el, játékosként folytatja-e. Ha igen, akkor továbbra is a Szegedet erősíti. Részletesen beszél terveiről, várhatóan nyáron kezdődő sportdiplomáciai pályájáról, a vízilabda legfontosabb problémáiról az [origo]-nak adott interjúban. Juha Pál cikkét ismertetjük.

Molnár Tamás bemutatását azzal kezdi a szerző, hogy a háromszoros olimpiai aranyérmes a most záruló bajnokságban a Szeged játékosaként a második legjobb góllövő, bíróként meccseket vezet, tagja a magyar szövetség elnökségének, nyáron bekerülhet a vizes sportokat tömörítő szövetség (FINA) pólós bizottságába, amely a vízilabda jövőjéért is felel.

A 38 éves sportoló ma még elsősorban aktív játékosnak tartja magát, utána a magyar pólószövetség elnökségi tagja, akit most a FINA pólóbizottságába is beajánlottak. Utóbbihoz kellett a bírói múlt, így amikor ideje az aktív játék mellett engedte, meccseket is vezetett.

Úgy képzeli, hogy ha tovább játszik, akkor azt Szegeden teszi, de az is lehet, hogy már nem pólózik többet. Ez - mint mondja, - attól is függ, hogy a Szeged hogyan képzeli el a jövőjét, a szponzor ugyanis a bajnoki döntőhöz kötötte a folytatást, és már évek óta, lassan egy évtizede stabil hátteret biztosít. "Egy év még bennem lehet."

Ami a bajnoki elődöntőt illeti, meggyőződése, hogy saját maguk verték meg magukat, olyan hibákat követtek el a jól játszó Szolnok elleni két meccsen, amelyek miatt  rossz a szájuk íze. "Az alapszakaszban két meccsen kaptunk annyi gólt, mint az elődöntőben egyen, tehát magunkban kell keresni a hibát."

Papesz elmondja, jólesett neki, hogy még évekkel a válogatottságtól történő visszavonulás után is újra és újra szóba került a neve, de nem gondolt a visszatérésre. Utódairól - Kis Gáborról, Hárai Balázsról, Steinmetz Ádámról - az a véleménye, hogy "bőségesen megütik a nemzetközi mércét".

Ha nyáron a FINA vízilabda-bizottságának tagja lesz, akkor abba kell hagynia a bíráskodást, mert a testület tagjai ellenőrként ülnek a parton a meccsek alatt és ez magasabb lépcsőfokot jelent.

A sportág jövőjét illetően Molnár Tamás szerint sokat kell tenni azért, hogy a póló versenyképes legyen a többi csapatsporttal, mert jelenleg nem az.

"Sajnos nagyon nagy a különbség, láthatjuk, hogy hány néző van egy-egy pólómeccsen, és hogy mennyit ér egy tv-közvetítés. A pólótársadalomnak meg kell találnia azt a helyet, ahol a vízilabdát elérhetővé tudja tenni mind élőben, mind a képernyőkön keresztül, hogy üzleti szempontból is értékes legyen, szponzorokat tudjon hozni. Vannak támogatók, de a marketingértéket tekintve keveset ér a póló. Tudomásul kell venni, hogy nem tudunk versenyezni a focival, a kézivel, a kosárral, és ha tévében egy időben van egy pólómeccs egy másik csapatsport mérkőzésével, nem a vízilabdát választják az emberek. Sokan mondják, hogy milyen látványos is lenne a nyári póló, ezen tényleg érdemes elgondolkodni, de a megvalósítása nem kétperces munka."

A szabályváltoztatásokkal kapcsolatban Magyarországnak iránymutatónak kell lennie, ezt szeretné aktívan képviselni. Személyes véleménye szerint a kisebb medence tényleg felgyorsítaná a játékot, a pálya középső részén támadásonként három-négy másodperc kiesne, ami negyedenként 16 támadással számolva 64x4 másodperccel, azaz mintegy négy perccel több tiszta játékidőt jelentene. Akciódúsabbá válna a sportág. Ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy egy időben a jelenleginél kevesebb játékos legyen a vízben.

"... a víz miatt a póló nem annyira dinamikus, mint a többi csapatsport, ezért az eggyel kevesebb játékos annyira leszűkítené a taktikai repertoárt, hogy megszűnne a vízilabda lényege. Lenne egy jó center és két lövő, de minimális lenne a taktikai lehetőség. A több gól ellenére unalmas lenne a játék."

Juha Pál - [origo] teljes interjúja