FACEBOOK

Világliga - az ázsiai és az amerikai menetrend

Világliga - az ázsiai és az amerikai menetrend
hozzászólás, 2013.05.07.

Kialakult a Világliga ázsiai és amerikai selejtezőtornájának teljes programja. Az aucklandi torna csütörtökön kezdődik. Ausztrália visszalépett, az új-zélandiak legjobb játékosa pedig nem válogatottját, hanem a Szegedet erősíti a magyar play off-ban.

Mint ismeretes, a három európai csoportgyőztes, Montenegró, Szerbia és Magyarország mellett a házigazda oroszok is részt vehetnek a Világliga nyolcas szuperdöntőjében. A mezőny további része a most következő kontinenstornákon alakul ki, az alábbiak szerint:

Ázsia és és Óceánia (Auckland, május 9-14.) – az első kettő jut tovább, s a csoportmásodik lesz a mi csoportunkban a cseljabinszki szuperdöntőben

Kína
Japán
Új-Zéland

A csoportban eredetileg Ausztrália is szerepelt volna, de ők visszaléptek. (Csak női csapatuk versenyez a tornán.) A döntésben anyagi okok is közrejátszottak, s az ausztrálok új szövetségi kapitányuk, a horvát Elvisz Fatovics irányításéval most a barcelonai világbajnokságra készülnek - május végén Sydneyben vesznek részt edzőtáborozáson.

A házigazda Új-Zéland így is csekély reményekkel száll harcba a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikének megszerzéséért. Olyannyira, hogy - mint a vlv Vincze Balázs szegedi vezetőedzőtől megtudta - nem érkezett kikérő a legjobb új-zélandi játékos, a nemzetközi klasszis center, Joseph Kayes nevére az ausztrál szövetségtől. "Józsi" így végig szerepelhet magyar csapatában a bajnoki rájátszás utolsó mérkőzéséig.

A torna programja:

Május 9., csütörtök

Japán-Kína

Május 10., péntek

Új-Zéland-Japán

Május 11., szombat

Új-Zéland-Kína

Május 12., vasárnap

Japán-Kína

Május 13., hétfő

Új-Zéland-Japán

Május 14., kedd

Új-Zéland-Kína


Amerika (május 24-27., Los Alamitos) – az első kettő jut tovább, s a csoportgyőztes lesz a mi csoportunkban a cseljabinszki szuperdöntőben

Brazília
Kanada
Amerikai Egyesült Államok

A torna programja:

Május 24., péntek

Kanada-Brazília

Május 25., szombat

Kanada-USA

és

Brazília-USA

Május 26., vasárnap

Kanada-Brazília

Május 27., hétfő

Kanada-USA

és

Brazília-USA


A cseljabinszki torna két négyes csoportja a versenykiírás szerint:

A csoport


Az amerikai selejtezőtorna 1. helyezettje
Az európai A selejtezőcsoport győztese - Montenegró
Az ázsiai-óceániai selejtezőtorna 2. helyezettje
Az európai C selejtezőcsoport győztese - MAGYARORSZÁG

B csoport

Az amerikai selejtezőtorna 2. helyezettje
Az európai B selejtezőcsoport győztese - Szerbia
Az ázsiai-óceániai selejtezőtorna 1. helyezettje
Oroszország (a torna házigazdája)

A folytatásról egyelőre nincs hivatalos információ, de valószínű, hogy a lebonyolítási rend tavalyhoz képest nem változik, ami azt jelenti, hogy a csoportelsők csoportnegyedikkel, a csoportmásodikok csoportharmadikkal vívnak negyeddöntőt, s a két csoportelső csak a döntőben találkozhat egymással.

A vlv kérdésére a kecskeméti magyar-orosz meccset követő sajtótájékoztatón Vlagyimir Karabutov orosz szövetségi kapitány és Marat Zakirov másodedző elmondta, hogy jelenleg tárgyalások folynak és valószínűleg lesz televíziós közvetítés a cseljabinszki torna mérkőzéseiről.


Tudnivalók a Világliga-versenysorozatról:

Ahogy a csoportselejtezőkben, a szuperdöntőben sem ér véget döntetlenül mérkőzés. Amennyiben egyenlő az állás egy meccs lefújásakor, azonnal (tehát hosszabbítás nélkül) ötméteresekkel döntik el a győztes kilétét. Ez esetben viszont a meccs nyertese nem három, hanem csak két pontot kap és a vesztes is gazdagodik egy ponttal. (A tavalyi döntőben a horvátok úgy győzték le a spanyolokat, hogy 8:8-at követően húsz ötméteres kellett az első hibához.)

A szuperdöntőbe bejutott csapatok mindegyike pénzdíjat kap - a helyezések sorrendjében a következő összeget (dollárban): 100.000.-/70.000.-/50.000.-/35.000.-/30.000.-/25.000.-/20.000.-/15.00.- (A kiírás szerint a selejtezőkben kiesett csapatok is visszakapnak 15 ezer dollárt az általuk befizetett nevezési díjból.)

Magyarország az eddigi 11 Világliga-torna közül ötön vett részt. A mérlegünk: két győzelem, két második és egy harmadik hely. A legutóbbi szuperdöntőbeli meccsünk a 2007-es berlini végső finálé volt, amelyen 9:6-ra kikaptunk a szerbektől.

A torna ezt követően egyre veszített jelentőségéből (2011-ben már Szerbia és Montenegró sem indult), amit a FINA vezetői nem néztek jó szemmel.

Tavaly januárban az EB helyszínén, Eindhovenben folytattak informális megbeszélést a Világligával kapcsolatos szándékaikról az európai élcsapatok. Ennek eredményeként tértek vissza a 2012-13-as szezonra a kontinens legjobbjai, szakmai szempontból is teljes értékűvé téve a versenysorozatot.

Jól jelzi a küzdelem élesebbé válását, a színvonal emelkedését, hogy a tavalyi szuperdöntő három dobogósa most nem tudta magát kvalifikálni a végső tornára - köztük a regnáló világbajnok és az olimpiai bajnok...

A Világliga-tornák eddigi dobogósai


2002 - Patrasz (Görögország)
1. Oroszország, 2. Spanyolország, 3. Magyarország

2003 - New York (USA)
1. Magyarország, 2. Olaszország , 3. USA

2004 - Long Beach (USA)
1. Magyarország, 2. Szerbia-Montenegró, 3. Görögország

2005 - Belgrád (Szerbia-Montenegró)
1. Szerbia-Montenegró, 2. Magyarország, 3. Németország

2006 - Athén (Görögország) - Magyarország nem indult
1. Szerbia-Montenegró, 2. Spanyolország, 3. Görögország

2007 - Berlin (Németország)
1. Szerbia, 2. Magyarország, 3. Ausztrália

2008 - Genova (Olaszország) - Magyarország nem indult
1. Szerbia, 2. USA, 3. Ausztrália

2009 - Podgorica (Montenegró) - Magyarország nem indult
1. Montenegró, 2. Horvátország, 3. Szerbia

2010 - Nis (Szerbia) - Magyarország nem indult
1. Szerbia, 2. Montenegró, 3. Horvátország

2011 - Firenze (Olaszország) - Magyarország nem indult
1. Szerbia, 2. Olaszország, 3. Horvátország

2012 - Almati (Kazahsztán) - Magyarország nem indult
1. Horvátország, 2. Spanyolország, 3. Olaszország

Budapest - Cseljabinszk
Címkék:
Világliga menetrend

5 régi hozzászólás

Pedró hozzászólása
Pedró39199
2013.05.07. 18:52

A sportág anyagi helyzetét, világviszonylatban elért \"népszerűségét\" mutatja, hogy a pénzdíjas Világliga fődíjánál, a US Open egyesének győztesei 19-szer kapnak többet! Egy játékosra vetítve a különbség kb. 250-szeres!

raketa hozzászólása
raketa39195
2013.05.07. 15:11

http://www.nzherald.co.nz/sport/news/article.cfm?c_id=4&objectid=10810201 Nem annyira régi. Lehet, hogy már az országváltáshoz szükséges id?t tölti, és azért nem játszik?

raketa hozzászólása
raketa39193
2013.05.07. 13:44

http://www.nzherald.co.nz/sport/news/article.cfm?c_id=4&objectid=10810201 Nem annyira régi. Lehet, hogy már az országváltáshoz szükséges id?t tölti, és azért nem játszik?

Török Szultán hozzászólása
2013.05.07. 11:57

Ehhez azért ő is kell (mármint akarnia kell), és erről még soha nem beszélt. (Igaz én nem is olvastam vele interjút.) Volt erről egyáltalán valamiféle beszélgetés vele?

Rolling hozzászólása
Rolling39185
2013.05.07. 11:11

Nem ismerem Kayes szándékait, gondolatait, de úgy érzem, hogy vétek egy ilyen szintű játékosnak a nagyon gyenge új-zélandi válogatottban játszani akármennyire is a hazájáról van szó. Az is vétek, ha egyáltalán nem játszik világversenyeken. Ebből adódóan kézenfekvő dolognak tűnik az országváltás, ami esetében természetesen Magyarországra gondolok. Amikor Szegedre szerződött, volt is erről szó, aztán azóta semmi. Nagy erőssége lenne a magyar válogatottnak szerintem.