FACEBOOK

Vízilabdával az egészségért

Vízilabdával az egészségért
hozzászólás, 2013.04.29.

Ismét megvívott egymással a Megelőzés és az Infarktus csapata. A két gárdában a Vasas és az Orvosegyetem csapatának játékosai voltak összekeveredve. Egy góllal előzte meg az Infarktust a Megelőzés, vagyis épphogy.

A sportnak a betegség megelőzésében, az egészség fenntartásában játszott kiemelkedően fontos szerepét hivatott hangsúlyozni az a 2012-es debütálás után idén is megrendezett vízilabda-mérkőzés, amelyet a bajnoki címvédő TEVA-Vasas együttese és a Semmelweis Egyetem pólózó orvostanhallgatói vívtak a Komjádi uszodában hétfőn.

A meccset megelőző sajtótájékoztatón Merkely Béla professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke - aki maga is aktív tagja a SOTE vízilabdacsapatának - felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon minden második haláleset szív- és érrendszeri betegségre vezethető vissza.


- Százezer lakosra átlagosan 250 szívinfarktus "jut" évente. A megelőzés legjobb módja az egészséges életmód, amelynek a sport, a rendszeres testmozgás elengedhetetlen része - szögezte le a professzor, hozzáfűzve: a vízilabdára nem csupán azért esett a választás, mert a sportág sikerei az egész ország szívét megdobogtatják.

"Hanem azért is, mert számtalan kutatás bizonyítja, hogy a vízben végzett testmozgás, az úszás az egyik legegészségesebb, leghatékonyabb mozgásforma, amely nemtől és kortól függetlenül űzhető akár prevenciós, akár rehabilitációs céllal" - mondta. A mérkőzéssel - tette hozzá - egyúttal szeretnék felhívni a figyelmet a Magyar Kardiológiai Társaság közelgő kongresszusára is, amelyen kiemelt téma lesz a sport és a szív-érrendszeri megbetegedések kapcsolata.

A medencében a Vasas és a leendő orvosokból álló, amúgy a Budapest-bajnokságban szereplő SOTE "felezéssel" kialakított két vegyes csapata Infarktus és Megelőzés néven szállt szembe egymással, és a mérkőzést - talán nem meglepő módon - a Megelőzés nyerte, szoros csatában 12:11-re.

A meccsen, amelyet bíróként az olimpiai bajnok Faragó Tamás vezetett, szerepelt a Vasas ötkarikás aranyérmese, Steinmetz Ádám, s az angyalföldiek több válogatott pólósa is.

MTI és vlv


vlv-képek


VLV-VIDEÓ:


Dr. Merkely Béla nyilatkozata

- Professzor úr, szívből gratulálok a mérkőzés legeredményesebb játékosának! Először egy kis szakmai értékelést szeretnék kérni erről a meccsről.

- Azt gondolom, hogy egyenlő erők küzdelmét láttuk, mint ahogy az a való életben is. A Megelőzés, a gyógyítás és az Infarktus küzdelmében egy nagyon szoros meccsen, de végül is - szerencsére - a Megelőzés győzelmével jöttünk ki a partra. Mindvégig szoros volt a mérkőzés. Ha a saját szerepemet akarom valamilyen szinten értékelni, akkor: mindig jó időben mentem le cserével, és ennek következtében azt a négyszer két percet jól osztottam be. Ennek köszönhető a három gól.

- Mennyire voltak itt kiosztva a szerepek? Úgy általában az Infarktus nem nyerhet egy ilyen gálán...

- Egy gálán nem nyerhet, a való életben sajnos igen, és - mint ahogy itt láttuk - az Infarktus csapatában sportolók is komolyan vették, sportnak vették. A való élet igazolódott vissza, és tényleg egy hajszállal, de nagy küzdelemben nyert a Megelőzés.

- Mennyit szokott vízilabdázni, mennyire rendszeres a mozgás az életében?

- Most egyre rendszeresebb, háromszor egy alkalommal minden héten. Ha tehetem, akkor jelen vagyok mind az edzésen, mind pedig a hétvégi meccseken. A Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub nemrég alakult, de már négy éve járunk le rendszeresen vízilabdázni. Ötven-hatvan lelkes fiatalról, orvostanhallgatókról és gyógyszerészhallgatókról van szó, akik korábban sportoltak - leggyakrabban vízilabdáztak. Nagyon élvezzük! Én vagyok a legidősebb köztük, kellő tisztelettel nyomnak a víz alá:-)

- Amikor egy ilyen rendezvény van, utána mennyire pezsdül fel az élet az egyetemi sportban, mennyire érezni a hatását?
- Azt hiszem, hogy egy nagyon lelkes csapatról van szó. Ha visszaemlékszünk, nem is olyan rég, talán pont négy héttel ezelőtt, ugyanitt zajlott az Egyetemi és Főiskolai Vízilabda Bajnokság - amelyet egyébként a Semmelweis Egyetem rendezett, pont azok a lelkes fiatalok, akik most is itt a vízbe szálltak és megküzdöttek a nagyszerű neveket felvonultató Vasas Tevával. Az egyetlen szerencsénk az volt, hogy kevertük a csapatokat.

- Gratulálok az eredményhez, és az egyéni teljesítményhez is!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)