FACEBOOK

VB21 - váratlan vetélytárs: Azerbajdzsán

VB21 - váratlan vetélytárs: Azerbajdzsán
hozzászólás, 2013.04.23.

Magyarországnak három vetélytársa lesz abban a sportdiplomáciai küzdelemben, amely a 2021-es vizes világbajnokság rendezési jogának megszerzéséért folyik.

A riválisokat azon a hét eleji megbeszélésen fedték fel, amelyet Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke és Csurka Gergely sajtófőnök tartott Lausanne-ban, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) székhelyén Cornel Marculescuval, a FINA ügyvezető igazgatójával a nyolc év múlva esedékes vb-re benyújtott magyar pályázatról.

A találkozón kiderült: a FINA által megszabott határidőre négy hivatalos kandidálás érkezett. Miközben Kína és Japán visszalépett, Dél-Korea (Kvangdzsu) és Magyarország (Budapest és Balatonfüred) mellett az Egyesült Arab Emirátusok (Abu-Dzabi), valamint - némiképp váratlanul, az utolsó pillanatban - Azerbajdzsán (Baku) is jelentkezett.

"A FINA kérésének megfelelően Magyarország - a többi pályázóval egyetemben - kész vállalni: a 2019-es vb-re is vonatkozik a kandidálása, de természetesen ezt még egyeztetjük valamennyi hazai döntéshozóval" - mondta Gyárfás Tamás a magyar szövetség tájékoztatása szerint.

A MÚSZ elnöke úgy fogalmazott: öröm, hogy a két óriás, Kína és Japán már nem vetélytárs. Viszont Bakuval mindenképp számolni kell, hiszen az azerbajdzsániak nagyon aktívakká váltak: 2015-ben az első Európai Játékok házigazdái lesznek, és mind nagyobb erőket mozgatnak meg, hogy benne legyenek a világ sportjának vérkeringésében - tette hozzá.

"Ettől függetlenül a FINA pozitívan tekint a magyar pályázatra. Megítélésünk szerint 2019-re Koreára esik majd a választás, nekünk pedig változatlanul 2021-re kell összpontosítanunk, a két évvel korábbi vb megrendezésére vonatkozó vállalás csak szükségszerű taktikai lépés" - nyilatkozott Gyárfás Tamás.

(MTI)

Címkék:
vb Azerbajdzsán

1 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs39093
2013.04.23. 20:11

Ha jól rémlik az arabok nem rég mondták vissza az idei vb-rendezésének jogát, ahova végül is Barcelona ugrott be a helyükre, ha ez a visszalépés nem számít rossz pontnak a Finánál (nem tudom a helyesírás-ellenőrző miért akarja Fikára javítani :)), akkor (ha már egyszer megnyerték a rendezés jogát), így Kína és Japán visszalépése után azért ők lesznek a legkomolyabb rivális nem Dél-Korea és Azerbajdzsán szerintem.